Republica Moldova nu este pregătită pentru aderarea la NATO. Ministrul Apărării: ”Domeniul apărării a fost dat uitării”

Ministrul Apărării de la Chișinău a declarat că Republica Moldova nu este pregătită pentru aderarea la NATO, iar toate polemicile create în jurul acestui subiect sunt parte a războiului hibrid.
Alina Costache
25 ian. 2023, 14:03
Republica Moldova nu este pregătită pentru aderarea la NATO. Ministrul Apărării: ”Domeniul apărării a fost dat uitării”
Republica Moldova nu este pregătită pentru aderarea la NATO

Republica Moldova nu este pregătită pentru aderarea la NATO. Anatolie Nosatîi a subliniat marți, în cadrul unui interviu pentru un post de televiziune locală că apartenenţa la o alianţă militară nu presupune neapărat aderarea la NATO.

Citește și Republica Moldova începe mobilizarea. Răspunsul Maiei Sandu pentru Transnistria

Republica Moldova nu este pregătită pentru aderarea la NATO

Ministrul moldovean al Apărării a mai dezvăluit că discuţiile privind revizuirea statutului de neutralitate sunt apanajul politicienilor, iar o eventuală decizie privind aderarea la o alianţă militară trebuie luată după un amplu proces de consultare cu cetăţenii.

„Cu regret, domeniul apărării a fost dat uitării, n-au fost făcute investiţii, de aceea nu putem face faţă provocărilor din prezent. Statutul nostru de neutralitate ne-a lasat să fim de unii singuri şi cu un sistem de apărare care nu este relevant în situaţia actuală”, a declarat Anatolie Nosatîi.

Oficialul de la Chișinău a subliniat că armata moldoveană estimată la aproximativ 6.500 de militari profesionişti, plus cei 2.000 de soldaţi care fac serviciul militar obligatoriu în fiecare an, a primit până acum foarte puţină atenţie din partea autorităților

În acest sens, el a pledat pentru crearea de alianţe militare fără a renunţa la neutralitatea consacrată de Constituţie.

Anterior, Maia Sandu a declarat în cadrul unui interviu pentru Politico, că în prezent, au loc discuţii serioase, dacă Republica Moldova îşi poate asigura singură securitatea sau este necesară apartenenţa la o alianţă mai mare.

În acest context, Anatolie Nosatîi susţine că renunţarea la statutul de neutralitate trebuie să coincidă cu dorinţa poporului de a face sau nu parte din NATO.

„Revizuirea statutului de neutralitate trebuie s-o facă politicienii şi trebuie s-o facă luând în considerare opinia cetăţenilor. Acest subiect trebuie supus dezbaterilor, analizelor, este un proces democratic care trebuie să aibă loc în conformitate cu toate prevederile”, a spus Anatolie Nosatîi.

Ministrul Apărării susține că Republica Moldova este departe de a atinge standardele ţărilor membre NATO.