Republica Moldova. Preşedintele reia consultările privind desemnarea noului premier

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, reia marți consultările cu facțiunile parlamentare pentru desemnarea candidatului la funcția de premier, având programată o întâlnire cu reprezentanții Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), al fostului premier Valeriu Streleț, formațiune care până acum a refuzat să participe la discuțiile pentru crearea unei noi majorități parlamentare și a noului guvern.

RomaniaTV.net
24 nov. 2015, 07:44
Republica Moldova. Preşedintele reia consultările privind desemnarea noului premier

PLDM a lăsat să se înțeleagă că ar putea să revină la masa tratativelor, în condițiile în care atât Partidul Liberal (PL), cât și deputații grupului fostului premier Iurie Leancă au respins ideea unei alianțe cu Partidul Comuniștilor, după cum relatează Radio Chișinău.

Analistul politic Cornel Ciurea consideră că până la urmă PLDM se va așeza la masa tratativelor.

Pe de altă parte, expertul Ion Tăbârță subliniază că pentru a-i aduce pe liberal-democrați la discuții, Partidul Democrat (PD) ar trebui să facă anumite concesii.

După demiterea guvernului la 29 octombrie, Partidul Democrat a lansat consultări cu Partidul Liberal și grupul lui Iurie Leancă, pe de o parte, și cu Partidul Comunist, pe de alta, dar deocamdată fără niciun rezultat.

Simțindu-se ‘trădat’ după ce PD a votat împotriva guvernului premierului liberal-democrat Valeriu Streleț împreună cu opoziția de stânga prorusă din parlamentul de la Chișinău, ceea ce a dus practic la destrămarea alianței proeuropene de guvernare, PLDM a refuzat să participe la negocierile lansate de democrați pentru crearea unei noi coaliții de guvernământ.

Săptămâna trecută însă liderii PLDM au lansat o serie de condiții pentru a începe negocierile, între care și demisia președintelui parlamentului, democratul Andrian Candu, rudă a controversatului oligarh Vladimir Plahotniuk, finanțatorul PD, despre care presă de la Chișinău susține că ar controla justiția din Republica Moldova