Republica Moldova va primi o tranşă de împrumut de la FMI de 46,5 milioane de dolari

Misiunea Fondului Monetar Internaţional şi autorităţile Republicii Moldova au ajuns la un acord privind implementarea măsurilor care asigură sustenabilitatea finanţelor publice, îmbunătăţirea respectării obligaţiilor fiscale şi progrese în reabilitarea sistemului bancar, care vor permite eliberarea unei tranşe de aproximativ 46,5 milioane de dolari, a anunţat miercuri şeful misiunii FMI pentru Republicii Moldova, Ruben Atoyan, în cadrul prezentării concluziilor de la finalul evaluării anuale a economiei.

10 iul. 2019, 09:47
Republica Moldova va primi o tranşă de împrumut de la FMI de 46,5 milioane de dolari

Boardul FMI va discuta în septembrie acordarea tranşei, în funcţie de implementarea măsurilor. De asemenea, echipa FMI va sprijini solicitarea autorităţilor Republicii Moldova de a extinde acordul până în martie 2020, pentru a permite finalizarea cu succes a programului, se arată în comunicatul instituţiei financiare internaţionale.

Echipa FMI condusă de Ruben Atoyan a efectuat în perioada 26 iunie – 10 iulie o vizită la Chişinău, pentru a realiza evaluarea anuală a economiei Republicii Moldova, realizată în baza Articolului IV din statutul instituţiei financiare internaţionale, potrivit Agerpres.

„Autorităţile Republicii Moldova au înregistrat progrese în întărirea politicilor macroeconomice, în rezolvarea vulnerabilităţilor din sectorul bancar şi în îmbunătăţirea cadrului de reglementare a guvernanţei şi a supervizării. Menţinerea ritmului reformelor, alocarea fondurilor pentru reducerea sărăciei şi pentru investiţiile publice, adoptarea de măsuri decisive de luptă împotriva corupţiei şi recuperarea activelor furate în timpul fraudei bancare din 2014 sunt esenţiale pentru menţinerea stabilităţii macroeconomice şi îmbunătăţirea standardelor de viaţă ale cetăţenilor”, se arată în raportul FMI.

Citeşte şi Vladimir Zelenski a invitat-o pe Maia Sandu la Kiev

Conform estimărilor FMI, economia Republicii Moldova va creşte cu aproximativ 3,5% anul acesta, după un avans de 4% anul trecut, sprijinit de cererea internă robustă. Deşi inflaţia a scăzut anul trecut, presiunile rămân ridicate, iar FMI se aşteaptă ca până la sfârşitul anului rata inflaţiei să ajungă la nivelul de vârf de 7,5%, potrivit Agerpres.

Autorităţile Republicii Moldova au înregistrat progrese în reabilitarea sistemului bancar, ceea ce a dus la o îmbunătăţire vizibilă a situaţiei financiare a băncilor, care au stimulat redresarea creditării către economie şi reducerea creditelor neperformante (NPL). În perioada următoare, prioritatea o reprezintă finalizarea reformelor din sistemul bancar, accelerarea eforturilor pentru recuperarea activelor furate în timpul fraudei bancare din 2014 şi rezolvarea vulnerabilităţilor din sectorul financiar non-bancar, apreciază FMI.

Acordul pe trei ani cu Republica Moldova a fost aprobat de Consiliul director al FMI la 7 noiembrie 2016, Republica Moldova având acces la o sumă totală de circa 178,7 milioane de dolari.