Respectă legile doar în sala de judecată. Cum a fentat statul judecătorul din dosarul Băneasa timp de 20 de ani

Legile nu sunt pentru toți. Cel puțin asta vrea să creadă judecătorul Corneliu Bogdan Ion Tudoran de la Curtea de Apel București.

05 oct. 2022, 18:44
Respectă legile doar în sala de judecată. Cum a fentat statul judecătorul din dosarul Băneasa timp de 20 de ani

Ion Tudoran apare din nou în atenţia publică. Respectarea legilor e doar o formalitate pentru el. Și-a ridicat mai multe case în Sectorul 1 al Capitalei fără autorizație de construire, fără să plătească taxa de autorizare, fără facturi de lucrări și cu muncitori aduși „la negru” de la firme ale persoanelor din cercul de apropiați.

A demarat procesul construirii imobilelor în mod ilegal. Mai mult, Tudoran plătește impozit doar pentru construcțiile vechi, pe care le-a cumpărat în 1998, ale căror suprafață și valoare sunt mult mai mici decât în realitate.

Ion Tudoran e judecătorul care a inventat probe în celebrul dosar Băneasa, ca să justifice confiscarea terenurilor și a clădirilor celui mai mare complex comercial din România.

În afară de sala de judecată, Ion Tudoran, supranumit „Zeus”, uită că este cetățean și că are de respectat niște legi.

Judecătorul Tudoran plătește impozit pe construcțiile vechi, deși suprafața lor s-a dublat

Corneliu Bogdan Ion Tudoran și soția lui, Doina Ion Tudoran, director în cadrul Consiliului Concurenței, au cumpărat două imobile în Capitală, în 1998, pe strada Dumitru Zosima. Situate una lângă cealaltă, au o suprafață totală de 300 de metri pătrați. Potrivit datelor din registrele oficiale ale sectorului 1, cele două proprietăți erau formate dintr-o casă veche, cu două camere, bucătărie, cămară, baie și un WC în curte, respectiv un corp de clădire cu două camere, hol și baie.

După ce le-au cumpărat, cei doi soți au transformat casele sărăcăcioase în adevărate palate. Nu au obținut autorizații de construire, ci au trecut la treabă în mod ilegal.

Pentru construire nu au apelat la o firmă de construcții fiindcă acolo era nevoie de documentația de urbanism și ar fi primit și facturi pentru care ar fi pltătit taxe la buget. Conform surselor Cetățeanul, la ridicarea caselor din strada Dumitru Zosima au lucrat muncitori de la Autovit, de la Târgul Aleea Castanilor și Piața Delfinului, deținute în timp de frații Florea și Cornel Pârvu (zis „Chinezu”), parteneri de afaceri ai lui Ion Tudoran. Lucrările ar fi fost făcute gratis, spune o sursă din anturajul judecătorului, care s-a ocupat chiar cu aducerea constructorilor.

„A luat o casă tip vagon, doar cu parter, a dat-o jos, a reconstruit-o aproape de la temelie. Nu putea să pună placă de beton peste o casă veche și șubredă. I-am adus muncitori acolo, și ca o picanterie, nici apă de băut nu le dădea. Spuneau oamenii că îi muncește de le sar ochii din cap, «ne ține peste program măcar de ne-ar da apă și ceva de mâncare». Nici nu-i plătea, că erau plătiți de alții”, a spus sursa respectivă.

Magistratul Corneliu Bogdan Ion – Tudoran a profesat ILEGAL timp de cel puțin patru ani
„Lucrările au fost făcute în 2003 – 2004, când se lucra și la Autovit. O parte dintre muncitori au fost luați de la Autovit, alții de la Piața Delfinului și Aleea Castanilor”.
Deși sunt aproape 20 de ani de atunci, judecătorul și soția nu au anunțat nici până acum care e adevărata suprafață construită.

Singura autorizație de construire emisă datează din 1957, pe numele foștilor proprietari. „Autorizația de construire nr. 2.Z-AUT/15.04.1957 emisă de Sfatul Popular al Capitalei – Direcția de Arhitectură și Sistematizare”.

 Primăria Sectorului 1: Nu s-au emis nicio documentație de urbanism, respectiv certificat de urbanism și/sau autorizație de construire/desființare, PUD sau PUZ, în perioada 1998-2022

Jurnaliștii de la Cetățeanul au solicitat de la Primăria Sectorului 1 lista documentațiilor de urbanism eliberate la adresa din Strada Dumitru Zosima, din anul 1998, atunci când Ion Todoran a cumpărat imobilul, și până în prezent.

„Din verificările efectuate în baza de date a Biroului Reglementări Urbanistice și Arhivă, în depozitul de arhivă al instituției precum și consultând listele de inventar emise de către Primăria Sectorului 1, a rezultat că pentru imobilele situate în Strada Ing. Zosima Dumitru nr.68 și nr.68A, primarul Sectorului 1 nu a emis nicio documentație de urbanism, respectiv certificat de urbanism și/sau autorizație de construire/desființare, PUD sau PUZ, în perioada 1998-2022, până la data prezentului răspuns”, au precizat reprezentanții Primăriei Sectorului 1.

Judecătorul Ion Tudoran a vrut să-şi scape fiul implicat într-un accident auto cu legitimaţia de magistrat
Suprafețele construite s-au dublat, dar judecătorul plătește în continuare impozit pe construcțiile vechi. Soția lui Tudiran a menționat în declarațiile de avere doar „casă de locuit 300 mp”, fără a defalca cele două imobile alăturate și fără a menționa suprafața de teren intravilan aflată în proprietate. Primăria a precizat faptul că cei doi ar plăti impozit pentru o suprafață construită de doar 160 de metri pătrați.