Puiu Popoviciu a câştigat din nou! Curtea Supremă a Marii Britanii a respins cererea de extrădare a României

Curtea Supremă a Marii Britanii a respins definitiv cererea de extrădare a omului de afaceri român. Sentinţa devine la scurt timp după ce Înalta Curte din România a anulat condamnarea de 7 ani şi mandatele de arestare.

RomaniaTV.net
28 iul. 2023, 22:00
Puiu Popoviciu a câştigat din nou! Curtea Supremă a Marii Britanii a respins cererea de extrădare a României

Curtea Supremă a Marii Britanii a respins cererea de extrădare a României pentru omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu. Decizia definitivă a celei mai înalte instanţe de la Londra vine după şase ani de bătălii dure prin tribunale.

Sentinţa Curții Supreme vine după decizia din 11 iunie 2021 a Înaltei Curți din Londra, care a refuzat de asemenea extrădarea lui Popoviciu în România. Judecătorul britanic Lord Justice Holroyde a motivat extrem de clar decizia: „Dovezile arată un risc real ca Popoviciu să fi suferit un exemplu extrem de lipsă de imparțialitate judiciară, astfel încât să nu se poată pune în discuție consecințele pentru echitatea procesului.” Edward Fitzgerald QC a mai explicat că Popoviciu ar suferi o „negare flagrantă a justiției” dacă va fi trimis înapoi pentru a-și ispăși pedeapsa în România, scrie eupoliticalreport.eu 

Victoria lui Popoviciu în această săptămână în instanțele londoneze vine la doar două luni după ce Curtea de Apel București a suspendat pedeapsa de șapte ani de închisoare pe care a primit-o în dosarul Băneasa. De altfel, Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat decizia luată de Curtea de Apel București prin care i-a fost suspendată pedeapsa aplicată omului de afaceri Gabriel Popoviciu, în urmă cu 7 ani.

Direcția Națională Anticorupție contestase prima hotărâre, luată la sfârșitul lunii mai. Luna trecută, Curtea de Apel București a decis să suspende pedeapsa aplicată lui Puiu Popoviciu în urmă cu 7 ani și să rejudece de la zero procesul, după ce a admis o cerere de revizuire formulată de omul de afaceri.

Decizia instanței române a venit după ce a devenit evident că Puiu Popoviciu s-a confruntat cu acuzații false de luare de mită.  În special, procurorul anticorupție a confirmat în instanță că nu s-a primit mită de la Popoviciu nici direct, nici indirect. Judecătorul care s-a pronunțat la Curtea de Apel București a precizat că acea pungă care conținea materiale promoționale și alcool nu era de la Popoviciu, ci de la o altă persoană fără vreo legătură cu omul de afaceri. Instanța a reținut că, la 27 noiembrie 2014, Ion Motoc, ofițer de poliție judiciară în cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), a recunoscut în declarația martorului că omul de afaceri nu l-a mituit, precizând „Popoviciu nu mi-a oferit niciodată mită, direct sau indirect”.

Mandatul european de arestare pe numele lui Puiu Popoviciu a fost retras după şase ani

La momentul deciziei Înaltei Curți din 2021 a Marii Britanii de a refuza cererea de extrădare a României, principalul expert juridic britanic Joshua Rozenberg a declarat că acest caz este o lecţie atât pentru Marea Britanie, cât şi pentru Uniunea Europeană.

Proiectul de dezvoltare imobiliară Băneasa, în care Popoviciu a avut un rol esenţial, a adus mari beneficii zonei metropolitane și infrastructurii acesteia. Băneasa operează cel mai mare centru comercial din București, cu o cifră de afaceri de 54 de milioane de dolari. Impactul indirect 2005-2022, generat prin activitatea comercială a chiriașilor Băneasa, este de 1.575 milioane USD. Salariile nete 2005-2022 și impozitele și contribuțiile aferente suportate ca urmare a efectului indus al zonei comerciale, de birouri și rezidențiale Băneasa reprezintă 1.947 milioane USD.  Acest proiect a avut şi efecte sociale importante. Pe lângă cele peste 2600 de salarii directe plătite de entitățile din Băneasa, chiriașii au plătit peste 59.000 de salarii. Peste 160.000 de salarii au fost susținute în perioada 2005-2022 ca urmare a efectului indus al activității comerciale a entităților Băneasa și a chiriașilor dezvoltării. Dintre cele 555 de milioane de dolari de impact direct total, peste 95 la sută au fost generați după criza economică. Toate acestea au fost realizate în ciuda condițiilor îndelungatei saga din justiţie, legate de anchetele care l-au vizat pe Puiu Popoviciu.

Puiu Popoviciu scapă de condamnarea la 7 ani de închisoare. Decizie definitivă la Înalta Curte

În urma sentinţei, un avocat al drepturilor omului din Bruxelles a conchis: „Acest caz din România a fost întotdeauna îngrijorător. Acest lucru a fost reconfirmat de refuzul final al instanțelor britanice de a-l trimite pe Popoviciu înapoi în România săptămâna aceasta. În 2021, Înalta Curte din Regatul Unit și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la o relație de prietenie nedezvăluită între un judecător de fond și un martor important al acuzării. Se pare că şi Curtea Supremă a avut preocupări similare.”

Popoviciu a fost iniţial condamnat la 7 ani de detenție în dosarul Băneasa pentru că ar fi pus mâna, prin fraudă, pe terenurile din Băneasa unde se află IKEA și Ambasada SUA. Sentinţa a fost anulată de Înalta Curte de Justiţie din România.