Restaurantele din Cluj s-au luat la întrecere cu cele din Mamaia. Câți bani a scos din buzunar un turist pentru un burger: ”Cică Mamaia e scumpă!”

Restaurantele din Cluj s-au luat la întrecere cu cele din București și Mamaia. Majoritatea celor care au trecut pragul restaurantelor din oraș au rămas uimiți de prețurile piperate pe care au fost nevoiți să le plătească pentru un simplu meniu.

08 feb. 2023, 09:30
Restaurantele din Cluj s-au luat la întrecere cu cele din Mamaia. Câți bani a scos din buzunar un turist pentru un burger: ”Cică Mamaia e scumpă!”
Restaurantele din Cluj s-au luat la întrecere cu cele din Mamaia

Restaurantele din Cluj s-au luat la întrecere cu cele din Mamaia. În ultimii ani, Clujul a devenit unul dintre cele mai scumpe orașe din România și de foarte multe ori oamenii au constatat că prețurile unor servicii sunt peste cele din București sau alte orașe mari din țară.

Citește și Orășelul copiilor din Ploiești are prețuri mai mari decât Târgul de Crăciun de la Viena. De necrezut cât a plătit o tânără pentru un porumb fiert

Restaurantele din Cluj s-au luat la întrecere cu cele din Mamaia

Este și cazul unui turist care după ce a trecut pragul unui restaurant a rămas cu un gust amar și asta nu pentru că nu i-a plăcut mâncarea, ci pentru că a avut parte de un șoc atunci când a văzut cât trebuie să plătească pentru un simplu meniu.

Potrivit bărbatului, un simplu burger costă într-un restaurant din Cluj 55 de lei, dublu față de un meniu complet la o cantină.

Asta în condițiile în care același burger în  Mamaia costă 27 de lei.

„Cică Mamaia e scumpă! La Cluj costă 55 de lei un buger și la Mamaia 27 de lei!”, a transmis cu stupoare turistul , potrivit ȘtirideCluj.

Legea bacșișului le dă mari bătăi de cap angajaților din HoReCa

Nici bine nu a intrat în vigoare că legea bacșișului a generat deja haos în domeniul HoReCa. Potrivit noii reglementări, dacă bacșișul depășește 15% din nota de plată, trebuie declarat ca salariu și impozitat ca atare.

Această măsură îi afectează direct pe angajații din restaurante, iar pentru asta reprezentanții HoReCa cer clarificări cu privire la acest aspect și propun ca veniturile din bacșiș să fie impozitate lunar, nu pentru fiecare client.

Noua legislație îi afectează și pe patronii, nu doar pe angajați. Angajatorii care nu vor plăti întreg bacșișul angajaților pot fi amendați cu 4.000 de lei.

Potrivit noii legi, bacșișul de până la 15% din notă este impozitat cu 10%, iar angajații vor primi doar 90% din suma colectată, însă legea nu precizează cum se împart banii din bacșiș între angajații restaurantelor.

Legea 376/2022 a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023 și prevede că veniturile din bacșișuri sunt considerate venituri din alte surse pentru care salariații restaurantelor și barurilor datorează numai impozitul de 10%. Nu se face nicio diferențiere expresă de tratament fiscal în funcție de nivelul bacșișului încasat.

Specialiștii atrag atenția că potrivit noii legislații, bacșișul care depășește 15% din consumație, ar putea fi considerat venit salarial, ceea ce ar însemna că se datorează nu doar impozitul pe venit, ci și contribuțiile sociale.

„Din motive care nouă ne scapă, Legiuitorul a decis că în cazul restaurantelor și barurilor acordarea bacșișului este o tehnică de plată suplimentară a personalului angajat legală, fapt pentru care a fost reglementată o procedură de lucru și, respectiv, un mod de impozitare specific.

Din nefericire, reglementarea a fost redactată în pripă și vine la pachet cu unele lacune de implementare în viața reală.

Bacșiș peste limita de 15% nu ar fi legal acordat, așa cum nu era legal acordat bacșișul în orice cuantum până la data de 1 ianuarie 2023.

Legea nu precizează nici cum se împart banii din bacșiș între angajații restaurantelor, dacă, de exemplu, bucătarii vor primi aceleași sume ca ospătarii”, transmite avocatnet.ro.

Citește și Cât a plătit Adela Popescu pentru o masă de cinci persoane în Thailanda. „Şi pe mine m-a surprins, deşi știam că e ieftin!”