Restituire taxe auto. Iată cum se vor acorda dobânzile la returnarea banilor

Cei care vor primi înapoi de la stat fostele taxe auto plătite în trecut vor primi și dobânzi, potrivit unui proiect de act normativ aflat acum în dezbatere publică. Ele nu se vor acorda însă odată cu suma de restituit, ci se vor calcula de către Fisc ulterior virării banilor în conturi.

15 nov. 2017, 21:26
Restituire taxe auto. Iată cum se vor acorda dobânzile la returnarea banilor

Acordarea dobânzilor se va face însă în aceleași limite de timp stabilite pentru restituirea taxelor. Vorbim deja de câteva luni de posibilitatea de a cere înapoi de la stat banii plătiți în trecut pentru taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule.

Recuperarea banilor a devenit posibilă odată cu intrarea în vigoare a OUG nr. 52/2017.

Au fost puse în dezbatere și normele metodologice pentru restituirea fostelor taxe auto, prin Proiectul de ordin al Ministerului Mediului și Ministerului Finanțelor Publice pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 52/2017. Actul va trebuie aprobat la nivelul ministerului și publicat apoi în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Din proiectul de norme aflăm că dobânzile se vor vira în conturile solicitanților ulteriori virării banilor de taxe. Apoi, din proiect reiese că dobânzile nu trebuie cerute de contribuabil expres, ci se vor calcula și acorda din oficiu.

După efectuarea restituirii sumelor (…), organul fiscal central competent calculează dobânda cuvenită contribuabilului, în cel mult 15 zile de la data restituirii, dar nu mai târziu de termenul stabilit prin ordonanţa de urgenţă pentru restituirea taxelor/timbrului„, este menţionat în proiect.

Așadar, după ce se restituie banii, se începe calculul dobânzilor și apoi acordarea lor.

Banii vor fi restituiți începând cu 1 ianuarie 2018, cu excepția timbrului de mediu, unde restituirea se va face în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019. Și dobânzile se vor acorda tot în acest interval, potrivit normelor în dezbatere.

Citeşte mai mult pe avocatnet.ro

Citeşte şi TAXA AUTO 2018: Primele detalii despre noul TIMBRU DE MEDIU. Noul impozit ar putea fi plătit anual