Restricții energetice fără precedent în Europa. Britanicii ar putea rămâne fără curent electric 3 ore pe zi la iarnă, francezii îndemnaţi să reducă temperatura în case

În România se pregătesc măsuri drastice pentru reducerea consumului de energie. În alte state europene deja se vorbește despre raționalizări. Britanicii ar putea rămâne fără curent electric 3 ore pe zi la iarnă, iar francezii reduc temperatura.

09 oct. 2022, 11:19
Restricții energetice fără precedent în Europa. Britanicii ar putea rămâne fără curent electric 3 ore pe zi la iarnă, francezii îndemnaţi să reducă temperatura în case

Francezii sunt îndemnaţi să reducă consumul de energie. Temperatura recomandată în case de autorităţile franceze este de 19 grade. De asemenea, aparatele electrocasnice ar trebui folosite în afara orelor de vârf pentru a face economie la curent.

Citeşte şi: Află care sunt cele mai bune oferte la gaze naturale în acest moment. ENGIE, E.ON și Enel se află în top

Britanicii ar putea rămâne fără curent electric chiar și 3 ore pe zi

Autorităţile britanice din domeniul energetic avertizează că britanicii ar putea rămâne fără curent electric chiar și 3 ore pe zi din cauza penuriei de resurse din întreaga Europă, pe fondul scăderii dramatice a livrărilor de gaze naturale de către gigantul rus de stat Gazprom, scrie profit.ro. Întreruperile ar urma să se facă la orele de vârf, însă consumatorii vor fi preveniți. Locuitorii din diferitele regiuni ale Marii Britanii vor fi notificați cu o zi în avans că, în intervale de timp diferite pentru fiecare regiune, li se va tăia curentul timp de 3 ore. Per total, întreruperile ar genera, în fiecare zi de aplicare, reduceri cu 5% ale consumului de electricitate al țării.

Citeşte şi: Românii reduc consumul de energie de teama facturilor

La summitul care a avut loc vineri la Praga, liderii Uniunii Europene nu au reuşit să ajungă la un acord cu privire la plafonarea preţului gazelor, pe fondul temerilor că o astfel de măsură ar fi ameninţat livrările de gaze spre continent. Până la 70% din încălzirea locuinţelor europenilor este asigurată de gaze naturale şi electricitate, însă în condiţiile în care livrările de gaze ruseşti au fost drastic reduse, lemnul, care este deja utilizat de aproximativ 40 de milioane de persoane pentru încălzire, a devenit o marfă la mare căutare.

Preţurile la peleţi de lemn aproape s-au dublat, până la 600 de euro pe tonă în Franţa, şi exist deja semnale privind achiziţiile de panică pentru cel mai vechi tip de combustibil fosil din lume. Ungaria a mers până acolo încât a interzis exporturile de peleţi iar România a plafonat preţul lemnelor de foc pentru şase luni. În paralel, timpul de aşteptare pentru livrarea sobelor care funcţionează pe lemne a ajuns la câteva luni.

Pe lângă îngrijorările referitoare la posibile întreruperi în aprovizionare, criza energetică a intensificat şi o explozie a costului vieţi, inflaţia în zona euro atingând în septembrie, pentru prima dată, un nivel de două cifre. Gospodăriile în dificultate din regiune ajung din ce în ce mai frecvent în situaţia în care trebuie să aleagă între încălzire şi alte necesităţi.

Pentru mulţi europeni, principala lor îngrijorare este că vor face tot cea ce este nevoie pentru a avea căldură în lunile următoare. Această îngrijorare a devenit şi mai presată pe măsură ce se apropie vremea friguroasă iar căutarea disperată de căldură ar putea crea probleme de sănătate şi de medie.