Retailerii şi reprezentanţii mall-urilor cer ajutorul Guvernului pentru redeschidere şi plata chiriilor: "Situaţia este disperată"

Publicat: Vineri, 05 Iunie 2020 15:30 // Actualizat: Vineri, 05 Iunie 2020 15:30 // Sursa: romaniatv.net

Reprezentanţii retailerilor şi ai mall-urilor vor să intensifice dialogul cu Guvernul pentru a găsi soluţii privind plata chiriei pentru spaţiile comerciale în perioada reprezentanţii retailerilor şi ai mall-urilor pentru găsirea unor soluţii vizând chiria acestor spaţii comerciale în perioada de urgenţă şi de alertă şi deschiderea integrală a centrelor comerciale. Aceasta a fost concluzia dezbaterii organizate joi de Comisia economică a Senatului, în care au fost analizate doleanţele industriei de retail, ca urmare a restricţiilor impuse de pandemia de COVID-19.

Reprezentanţii industriei de retail au precizat că în România există 125 de malluri în care funcţionează peste 20.000 de magazine, cu aproximativ 200.000 de angajaţi.

După închiderea mall-urilor, principala problemă a retailerilor a constituit-o plata chiriilor pentru spaţii, pentru că, deşi unele nu au perceput chirii în perioada stării de urgenţă şi de alertă, altele au facturat în continuare.

"Situaţia, vă spun sincer, este disperată. Chiar firme mari cu istorie de 10-20 de ani de ani în comerţul românesc, cu sute, cu mii de angajaţi, au probleme foarte mari din cauza acestor chirii. Noi nu avem nimic cu mall-urile. Mall-urile au dreptul lor să factureze ce vor. Ne îndreptăm atenţia către Guvern, care trebuie, într-un fel sau altul, să rezolve această problemă", a afirmat Laurenţiu Ilie, reprezentantul organizaţiei patronale a retailerilor din România, conform Agerpres.

Managerul unei companii care deţine mai multe malluri în România, Alexandru Morar, este de părere că fiecare parte trebuie să cedeze câte puţin, pentru ca, în final, câştigul să fie al tuturor.

"Fiecare parte trebuie să contribuie cumva. Din partea statului, reducere sau anularea impozitului de proprietate, pe un an, pe doi. (...) Este important să deschidem şi restul mall-urilor, cât mai curând. Este unfair din punct de vedere concurenţial să avem o parte dintr-un mall deschisă şi o parte nedeschisă. Acum lumea se înghesuie în ceea ce este deschis. Mergem pe unde putem, în loc să fie totul sau nimic deschis", a explicat Morar.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei Liviu Rogojinaru şi-a arătat disponibilitatea pentru dialog, întâlnirile urmând să se intensifice de săptămâna viitoare pentru identificarea unor soluţii.

"Pe mine mă interesează să am firmele în viaţă, să ţin cei 200.000 de angajaţi să meargă mai departe. Nu vreau ca mall-urile să plece. Nu vreau şi nu trebuie. Nu îmi doresc deloc acest lucru. Sunt deschis să stăm de vorbă 24 de ore din 24, până găsim o soluţie", a susţinut Rogojinaru.

Preşedintele Comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir, a îndemnat la dialog.

"Plecând de la cele două extreme, una în care nu facturează nimic, alta în care facturează şi se mai şi execută şi la mijloc pe cei dornici să găsească o soluţie. Armonizaţi poziţia asta, că trebuie să fie una unitară. Dacă e nevoie de o intervenţie legislativă, găsiţi-o, pentru că toţi oamenii aceştia sunt legaţi ombilical. Dacă după două luni abia v-aţi întâlnit...", a spus Zamfir.

Posibile noi RESTRICŢII pentru români dacă numărul de cazuri de COVID continuă să crească. Avertismentul premierului Orban

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
chirii Guvern mall retail Senat
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8358
RON
15 Aug
noapte 19 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H