Reţele NATO şi armate ale unor state aliate din estul Europei, vizate de hackerii ruşi

Hackeri ruşi au încercat recent să spargă reţelele NATO şi ale armatelor unor ţări est-europene, potrivit unui raport Google, citat de Reuters.

31 mart. 2022, 13:33
Reţele NATO şi armate ale unor state aliate din estul Europei, vizate de hackerii ruşi

Hackeri ruși au încercat să pătrundă în rețelele cibernetice ale NATO și ale armatelor unor state aliate din Estul Europei, potrivit unui raport Google, citat de Reuters.

Raportul, care nu precizează ce armate au fost vizate, indică drept sursă a acestei „campanii de phishing” un grup de hackeri din Rusia denumit Coldriver sau Callisto.

Autorii raportului menţionează că hackerii au trimis mesaje înşelătoare din conturi de Google nou create către conturi pe alte platforme şi că rata de succes a campaniei nu este cunoscută, scrie Agerpres.

Citeşte şi: Volodimir Zelenski: Ucraina se pregăteşte pentru o nouă ofensivă rusă în estul ţării

Rusia, vizată de Occident cu sancţiuni masive după decizia de a invada Ucraina, dezminte în mod repetat lansarea de atacuri informatice asupra unor obiective occidentale.

În 2019, Callisto a fost prezentat de firma finlandeză de securitate informatică F-Secure Labs drept „actor maliţios neidentificat şi avansat interesat în colectarea de informaţii privind politica externă şi de securitate” a Europei.

Acelaşi grup a vizat şi Centrul de excelenţă al NATO, se arată în raportul de miercuri, fără alte detalii.

Citeşte şi: Soldaţii ruşi şi-au doborât din greşeală propriile avioane în Ucraina. Putin este minţit în legătură cu dezastrul de pe front

NATO nu a comentat direct raportul Google, notând într-un comunicat că alianţa „constată activităţi informatice maliţioase în fiecare zi”.

„Centrele de excelenţă ale NATO colaborează cu Alianţa, dar nu fac parte din ea. Menţinem legătura cu ele în această problemă”, se adaugă în comunicatul Alianţei nord-atlantice.


loading...
Partenerii noștri