Volodimir Zelenski: Ucraina se pregăteşte pentru o nouă ofensivă rusă în estul ţării

Rusia a declarat că va reduce operaţiunile din apropierea Kievului şi a oraşului Cernihiv din nordul ţării pentru a consolida încrederea, dar toată lumea crede că este doar o manevră.

31 mart. 2022, 09:55
Volodimir Zelenski: Ucraina se pregăteşte pentru o nouă ofensivă rusă în estul ţării

Volodimir Zelenski nu consideră că Moscova crede în lacrimile Ucrainei. Invazia Rusiei, aflată acum în a cincea săptămână, a alungat aproximativ un sfert dintre ucraineni din casele lor şi a adus tensiunile dintre Rusia şi Occident la cel mai grav punct de la Războiul Rece încoace.

Război în Ucraina, ziua 36: Armata lui zelenski recâştigă teren, negocierile se reiau online pe 1 aprilie
Rezistenţa dură a forţelor ucrainene a împiedicat Rusia să captureze vreun oraş important, inclusiv Kievul, unde o coloană armată rusă a fost reţinută timp de săptămâni. În cadrul discuţiilor de pace din această săptămână de la Istanbul, Rusia a declarat că va reduce operaţiunile din apropierea Kievului şi a oraşului Cernihiv din nordul ţării pentru a consolida încrederea.
Dar Ucraina şi aliaţii săi occidentali, inclusiv Statele Unite, au apreciat că promisiunea Rusiei este o manevră menită să îi limiteze pierderile şi pentru a pregăti alte atacuri. Într-un discurs video de dimineaţă, Zelenski s-a referit la mişcările trupelor ruseşti care se îndepărtează de Kiev şi Cernihiv şi a spus că nu este vorba de o retragere, ci mai degrabă de „consecinţa muncii apărătorilor noştri”.

Sorin Ovidiu Vîntu: „SUA e şeful de sală care îi jupoaie pe ospătari, ospătarii sunt cei din UE, care îi jupoaie pe clienţi, iar clienţii, fraierii, suntem noi”
Zelenski a adăugat că Ucraina asistă la „o acumulare de forţe ruseşti pentru noi lovituri în Donbas şi ne pregătim pentru asta”.

Regiunea Donbas cuprinde două autoproclamate republici populare pe care Rusia spune că ajută să le elibereze de sub controlul ucrainean.

Liderul Republicii Populare Doneţk, Denis Puşilin, a declarat miercuri că operaţiunile ofensive se intensificau. Doneţk include oraşul port asediat Mariupol, care a cunoscut unele dintre cele mai grele lupte şi bombardamente din timpul războiului şi unde aproximativ 170.000 de persoane sunt blocate, cu alimente şi apă puţine.

Forţele ruse au cucerit jumătate din oraşul-port strategic, a declarat miercuri un consilier al lui Zelenski. Ministerul rus al Apărării a declarat că este pregătit să respecte joi o încetare a focului în Mariupol, au relatat agenţiile de presă ruseşti.

Kievul a acuzat Rusia că nu a respectat pe deplin angajamentele anterioare de acest tip. Moscova neagă că ar fi vizat civili.