Reţeta bunicii pentru cârnaţi de casă afumaţi. Secretul pentru un preparat tradiţional irezistibil

Cârnații de casă afumați sunt nelipsiţi de pe masa de Crăciun a românilor. Gospodinele apelează la fel de fel de rețete pentru a obține la final niște cârnați aromați, gustoși și pe placul tuturor musafirilor.

22 dec. 2022, 15:00
Reţeta bunicii pentru cârnaţi de casă afumaţi. Secretul pentru un preparat tradiţional irezistibil
Reţeta bunicii pentru cârnaţi de casă afumaţi. Secretul pentru un preparat tradiţional irezistibil

Reţeta bunicii pentru cârnaţi de casă afumaţi. Pentru ca produsul final să fie aşa cum vă doriţi, este nevoie să ţineţi cont de câteva trucuri simple din rețeta bunicii. Marele secret al unui gust desăvârşit este constă în condimentele folosite, dar și în modul în care îi afumăm. La fel de importantă este și carnea ce trebuie amestecată cu puțină slănină de porc, scrie BZI.

Rețeta bunicii pentru un preparat tradițional irezistibil

Avem nevoie de o mașină de tocat și o afumătoare bună, dar și de 10 metri de intestine de porc, 6 kg de carne de porc, 1 kg de slănină de porc, 90 g de sare, 150 g de usturoi, 90 g de boia dulce și 35 g de piper negru măcinat. Se spală foarte bine intestinele de porc și se lasă la scurs. Se dă carnea prin mașina de tocat împreună cu slănina. Într-un lighean mare se pune carnea tocată apoi se adaugă sarea, usturoiul pisat, piperul măcinat și boiaua de ardei. Se amestecă foarte bine până când toate ingredientele se omogenizează și carnea devine aromată. Se pregătește după aceea mașina pentru umplut cârnații de casă. Se pune forma de cârnați la mașina de tocat și se începe umplerea intestinelor de porc. Carnea se pune în mașina de tocat  și se presează foarte bine pentru a nu lăsa goluri de aer. Se umplu cârnații cu grijă, verificând să nu se rupă intestinele. Când sunt gata, se lasă cârnații la zvântat într-un spațiu uscat și răcoros.

Citeşte şi: Ce ingrediente să pui în toba de porc pentru o rețetă de nota zece. Toate gospodinele trebuie să știe acest truc

A doua zi cârnații pot fi afumați. Se pregătește afumătoarea și se afumă savuroșii cârnați de casă cu lemn de fag sau de cireș. Timpul pentru a afuma cârnații este de 4 ore, însă dacă dorim să obținem un gust mult mai intens, îi putem lăsa la afumat o zi întreagă. Când sunt gata, cârnații se lasă la aerisit câteva zile la loc uscat. Delicioșii cârnați pot fi păstrați mult timp într-o cămară bine aerisită sau la congelator și frigider.

Citeşte şi: Secretul pentru o piftie de porc limpede ca lacrima. Reţeta preferată a lui chef Cătălin Scărlătescu

Să aveţi spor la pregătit cârnaţi de casă afumaţi şi alte bunătăţi din sacrificarea porcului!