Secretul pentru o piftie de porc limpede ca lacrima. Reţeta preferată a lui chef Cătălin Scărlătescu

Răciturile sau piftia de porc sunt nelipsite de pe masa de Crăciun şi Revelion la români. Iată o reţetă cu care sigur îi vei cuceri pe cei dragi la masa de Sărbători.

07 dec. 2022, 10:56
Secretul pentru o piftie de porc limpede ca lacrima. Reţeta preferată a lui chef Cătălin Scărlătescu

Rețetele de piftie de porc sau răcituri sunt la mare căutare în perioada Sărbătorilor. După ce au tăiat porcul sau cine n-a avut porc în bătătură a cumpărat carne din magazine, gospodinele se pun pe treabă. Cozonacii, sarmalele, salata de boeuf, friptura de porc şi nu în ultimul rând piftia de porc trebuie să fie gata până în ajun pentru a putea fi aşezată pe masă pentru oaspeţi de Crăciun.

„Oricât de mult mi-ar plăcea peştele şi fructele de mare, de sărbători aleg mereu preparatele tradiționale. Pentru mine, Sărbătorile de iarnă vin cu carne de porc, salată boeuf, piftie, cozonaci, așa cum eram obișnuit în copilărie, când bunica era responsabilă cu prepararea acestor bunătăți. Țin minte că îmi plăcea foarte mult piftia făcută de ea și a rămas una dintre mâncărurile favorite. Și am și un pont pentru voi: folosiți mult usturoi și nu vă feriți de urechile de porc!”, spunea chef Cătălin Scărlătesc, în urmă cu ceva timp.

Citeşte şi: Piftie de curcan, rețetă rapidă. Secretul unui preparat delicios şi dietetic

 

Celebrul bucătar spune că pentru o piftie de porc cu care să-i dai gata pe invitaţi la masa de Crăciun ai nevoie de:

500 g pulpă de porc
500 g picioare de porc
1 kg cap de porc, neapărat urechi
2 morcovi mari
o rădăcină de păstârnac
o ceapă
sare
piper boabe
1-2 căpățâni de usturoi pisat

Citeşte şi: Alimentul preparat de Revelion care face minuni pentru organism. Rezolvă problemele articulare și e extrem de dietetic. Secretul dezvăluit de Mihaela Bilic!

Cum prepari piftia de porc? Picioarele și capul de porc se pârlesc şi se rad bine cu lama cuţitului pentru a fi curăţate, se spală şi se pun la fiert împreună cu restul cărnurilor. După ce se spumează şi carnea este fiartă, se adaugă legumele curăţate si spălate şi se potriveşte cu sare şi piper.

Carnea se lasă să fiarbă la foc mic până se desprinde de oase. Când este bine fiartă, carnea se scoate într-o cratiţă şi este scoasă de pe oase şi tăiată bucăţi potrivite. Carnea tăiată se pune în castroane sau în vasele în care faceţi piftia. Puteţi adăuga după preferinţă şi câteva bucăţi de morcovi fierţi.

Usturoiul curăţat se pisează şi se adaugă în supa rezultată după strecurarea zemii în care au fiert carnea şi legumele.

Supa strecurată se toarnă peste carne şi vasele se bagă la frigider pentru a se răci mai repede.

 

Pont! Pentru a obtine o piftie limpede şi aspectuoasă este indicat să spumaţi foarte bine carnea când este pusă la fiert.

De asemenea, unele gospodine folosesc 3-4 albușuri crude de ou (pentru a limpezi piftia) în zeama strecurată şi răcită, pe care ulterior o încălzesc.

 

Piftie de cocoş de casă, reţeta secretă de la Anna Lesko

Ingrediente: 1 cocos de casa, 3 morcovi, 3 cepe, 5 catei de usturoi, 1 foaie de dafin, sare, piper, patrunjel