Reţeta de clătite pufoase a lui Chef Florin Dumitrescu pe care le mănâncă şi Cătălin Scărlătescu

Clătitele sunt socotite cel mai rapid și ușor de preparat desert, însă chef Florin Dumitrescu ne învață o rețetă nouă, diferită de cea clasică pe care o știm cu toții. Juratul de la Chefi la cuțite ne asigură că rezultatul este excepțional!

25 ian. 2022, 14:40
Reţeta de clătite pufoase a lui Chef Florin Dumitrescu pe care le mănâncă şi Cătălin Scărlătescu

Rețeta de clătite pufoase a lui chef Florin Dumitrescu, juratul Chefi la cuțite

Ingrediente:

– 200 gr făină
– 1 ou
– 100 gr zahăr
– un praf de sare
– aprox. 350 ml lapte
– 50 ml bere
– ulei
– 200 gr nuci
– 50 ml miere
– zahăr pudră

Cum se prepară clătite pufoase a la Florin Dumitrescu

Amestecaţi făină cu ouăle, zahărul, sarea şi adăugaţi laptele treptat, până obţineţi un amestec omogen.
La final, adăugaţi berea şi câteva picături de ulei. Cele două ingrediente vor face clătitele foarte pufoase şi deloc uscate.
Pentru umplutură veți folosi nucile și mierea. Nucile se prăjesc în tigaie, fără ulei. Se lasă la răcit, iar după se amestecă, cu mierea.

Ingredientul-minune care face ca aluatul de clătite să nu se întărească nici a doua zi. Gospodinele desăvârşite trebuie să cunoască secretele clătitelor pufoase

Clătitele se servesc după preferințe. Pot fi îndoite, răsucite sau suprapuse. Poftă bună şi lui Cătălin Scărlătescu, care urăşte acest desert.

Alte trucuri ale lui chef Florin Dumitrescu pentru clătite pufoase

Grecii antici făceau clătite numite τηγανίτης (tēganitēs), ταγηνίτης (tagēnitēs) sau ταγηνίας (tagēnias), toate cuvintele derivând din τάγηνον (tagēnon), „tigaie’. Cele mai vechi referințe atestate sunt în lucrările poeților din secolul al V-lea î. Hr. Cratinus și Magnes, când foile de clătite erau făcute cu fâină de grâu, ulei de măsline, miere și lapte și erau servite la micul dejun. Un alt fel de clătite a fost σταιτίτης (staititēs), din σταίτινος (staitinos), „de făină sau aluat de spelt’, derivat din σταῖς (stais), „făină de spelt’.

Gogoşi pufoase după reţeta bunicii. Ingredientul secret care îţi va aduce laude în weekend
„Rețeta perfectă de clătite pentru mine conține 200 grame de făină, 1 ou și undeva în jur de 400 – 450 ml lapte. Trebuie bătută foarte mult, foarte bine, să nu fie nici prea groasă, nici prea subțire.

Nu vă recomand să puneți zahăr în aluat pentru că se va carameliza în tigaie din cauza temperaturii și nu veți putea întoarce foaia de clătită. Aveți încredere în mine. E mai bine fără zahăr. Apoi, cel mai important pas este testul polonicului.

Florin Dumitrescu este unul dintre cei mai talentați bucătari din România, cunoscând celebritatea în calitate de jurat la ‘MasterChef’ și apoi la ‘Chefi la cuțite’, showul de la Antena 1 unde face senzație alături de Sorin Bontea și Cătălin Scărlătescu. Florin Dumitrescu are o experiență de viață spectaculoasă, după ce și-a început cariera la 14 ani.

Florin Dumitrescu a făcut o școală cu profil sportiv, iar din clasa a doua s-a axat pe polo, jucând pentru Steaua. Cu timpul, a ajuns să înregistreze succese notabile, devenind de câteva ori campion național și municipal. În 2002, a primit titlul de Cetățean de Onoare al Sectorului 5. Florin Dumitrescu nu are studii universitare.

Florin Dumitrescu și-a descoperit pasiunea la 14 ani, după ce a fost impresionat de o emisiune tv unde un chef italian preparase o farfurie cu spanac. Ajutat de tatăl său, imediat după s-a angajat ca ajutor la un restaurant din București, unde salariul era de 100 de dolari. În doar trei ani, Florin Dumitrescu a câștigat o experiență colosală în bucătărie. ‘Eu, la 17 ani, câştigam de trei ori mai mult decât mama. Ea avea salariul 8 milioane de lei (n.r. – vechi), iar eu luam 25 de milioane, lucram în două restaurante. Aveam un salariu uriaş pentru vârsta mea, mai mulţi bani decât puteam cheltui’, a declarat Florin Dumitrescu pentru Adevărul. În 2007, a decis să plece în Italia, pentru a se perfecționa în arta gastronomiei.

‘Lucram în Italia într-un restaurant unde făceam singur 800 de porții de paste: 400 pe prânz, 400 pe cină. Am plecat de acolo și am ajuns într-un hotel unde doar eu și șeful bucătar făceam mese pentru 250 de persoane. Totul ține de matematică și planificare’, relata celebrul chef într-un interviu pentru Adevărul. După trei ani, s-a întors în România, devenind Chef-ul unuia din cele mai renumite restaurant din București.

În anul 2012, Florin  și-a făcut debutul în televiziune, la Pro Tv, cu emisiunea ‘Masterchef’, avându-i colegi, în calitate de jurați, pe Sorin Bontea și Cătălin Scărlătescu. La vremea aceea cel mai tânăr jurat ‘Masterchef’ din lume, a devenit rapid celebru pentru firea sa spontană și explozivă. În anul 2016, cheful a schimbat televiziunea, devenind jurat alături de aceeași colegi în show-ul culinar ‘Chefi la cuțite’, de la Antena 1.