Rețeta de halva turcească a lui Vlăduț de la Neatza: „Un desert de post, foarte accesibil pentru orice gospodină”

Dacă ții post și ți-e poftă de ceva dulce, Vlăduț, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani, vine cu o rețetă de halva turcească delicioiasă.

16 mart. 2023, 08:36
Rețeta de halva turcească a lui Vlăduț de la Neatza: „Un desert de post, foarte accesibil pentru orice gospodină”
Rețeta de halva a lui Vlăduț de la Neatza

Pentru că suntem în Postul Paștelui și pentru că oricine simte nevoie de ceva dulce, putem opta pentru o halva turcească de post, după rețeta recomandată de Vlăduț de la Neatza.

Ingrediente halva de post

  • ulei;
  • făină;
  • cafea;
  • vanilie;
  • fructe oleginoase la alegere.

Mod de preparare halva turcească

„Trebuie să specific faptul că e un desert de post, foarte accesibil și îl pate face orice gospodină.Trebuie să puneți uleiul la încins, peste el se pune făina, iar apoi se stinge cu cafeaua ușor îndulcită și se fierbe foarte bine, ca să rumenim făina, iar în felul acest obțineți o ciulama ușor densă, aromatizată cu vanilie, în care puteți adăuga orice fel de fructe oleaginoase, cum ar fi alunele de pădure, migdale, fistic, nuci, muguri de pin, stafide și tahini, adică pasta de susan și susanul. Este o rețetă simplă, foarte variată. Merge servită alături de o cafea și face o dimineață perfectă.Depinde foarte mult de topping-urile pe care le folosiți, aceasta e o halva turcească de casă, nu una industrială. Este o ciulama, spusă pe românește”, 

a explicat Vlăduț în cadrul emisiunii de la Antena 1.

Citește și: Dezlegare la peşte 2023. În ce zile poţi mânca peşte în Postul Paştelui

Proteinele care nu trebuie să lipsească în post

Dr, Florin Ioan Bălănică a explicat care sunt proteinele pe care trebuie să le includem obligatoriul în meniul din perioada postului.

„Ce înseamnă proteina de origine vegetală? Pe vremuri consumau fasole boabe, verde, ciuperci. Lucrurile au rămas la fel, pe lângă ele au apărut însă și altele, care nu făceau parte din cultura românească. Spre exemplu, năutul, lintea, sunt boabe foarte sănătoase care pot face parte dintr-un meniu de post. 

Dacă vom cunsuma alimente de post la întâmplare, tendința va fi să consumăm alimente cu densitate calorică mare pe volum mic, vorbim despre zacuscă, cartofi prăjiți, alimente care sunt la îndemâna oamenilor în această perioadă, dacă nu se organizează. De aceea se îngrașă marea majoritate a persoanelor în post”, a declarat Dr. Bălănică la emisiunea Pastila de Frumusețe.

Citește și: Ardei umpluţi. Reţeta de post a măicuţelor de la Mănăstirea Prislop

Acesta a făcut și o recomandare pentru un meniu de post sățios și sănătos.

„Micul dejun: o pastă de năut sau fasole boabe pe care să o consumăm alături de alte legume și o felie de pâine. 

Prima gustare poate fi un fruct, cu fructoză mai puțină, adică mărul verde sau fructele de pădure sau un pahar de lapte vegetal fără zahăr.

Prânz: ciuperci la grătar, supă cremă de linte verde sau broccoli.

La gustarea doi poate fi un iaurt din soia sau tot un pahar de lapte vegetal. Avem o varietate largă de produse de origine vegetală

Cina e o masă foarte importantă, ne pregătește pentru somn. Legumele și proteinele vegetale se digeră greu. Este de preferat să nu consumăm boabele. E potrivită fasolea verde, ciupercile, chiar și numai o salată. Doar așa vom putea ține post, fără să luăm în greutate. În post e bine să consumăm cantități mici de alimente”, a explicat medicul.