REŢETĂ de MAGIUN: Cum se pregătea pe vremuri şi cum îl poţi face astăzi

Magiunul de prune este un produs tradiţional românesc şi se poate folosi în tot felul de preparate dulci.

30 iul. 2014, 09:10
REŢETĂ de MAGIUN: Cum se pregătea pe vremuri şi cum îl poţi face astăzi

Reţetă magiun de prune, varianta tradiţională.

Aveţi nevoie de 20 de kilograme de prune, fără zahăr şi nici conservanţi.

Pentru a evita afumarea magiunului trebuie să amestecaţi constant, în special spre finalul procesului de preparare. Spălaţi prunele şi scurgeţi-le de apă, îndepărtaţi codiţele şi scoateţi sâmburii, apoi puneţi-le în ceaun, cu trei-patru căni de apă pentru porni fierberea.

Citeşte şi Banalele PRUNE sunt comoară pentru organism

Fierbeţi la foc mic şi amestecaţi constant timp de 4-5 ore, până când magiunul scade cam până la 70% din volumul iniţial şi are o culoare vişiniu întunecată şi consistenţa unei smântăni cleioase. Magiunul este gata când se desprinde de pe marginea ceaunului asemenea mămăligii. Turnaţi în borcanele sterilizate magiunul cald sau rece, acoperiţi şi depozitaţi într-un loc întunecat şi rece, scrie voceatransilvaniei.ro.

Reţetă magiun de prune, varianta modernă

Pentru varianta modernă se pot urma instrucţiunile de la varianta tradiţională putând fi pregătit atât pe aragaz, cât şi în cuptor. Mai mult, dacă alegeţi să faceţi magiunul în cuptor, unde temperatura este constantă, riscul de afumare este aproape zero.

Introduceţi vasul la cuptor pentru 6-8 ore, la 160 de grade (temperatură medie). Verificaţi şi amestecaţi o dată pe oră în primel 4 ore şi din 30 în 30 de minute în următoarele 2 şi din 15 în 15 minute în următoarele. Puneţi magiunul în borcane şi depozitaţi-l la rece.

Citeşte şi Dieta cu prune uscate îţi subţiază talia rapid: Scapă uşor de kilogramele în plus