Rețetă de sarmale ardelenești. Secretul pe care doar gospodinele din Ardeal îl cunosc. Este și testul măritișului pentru fetele singure

Rețetă de sarmale ardelenești. Este unul dintre cele mai apreciate preparate românești, iar gospodinele îl gătesc diferit, în funcție de fiecare zonă. Se duce vorba în Ardeal că fata care știe să facă sarmale gustoase se poate mărita.

09 dec. 2023, 18:50
Rețetă de sarmale ardelenești. Secretul pe care doar gospodinele din Ardeal îl cunosc. Este și testul măritișului pentru fetele singure
Rețetă de sarmale ardelenești

Rețetă de sarmale ardelenești. În nordul României se spune că gustul deosebit al sarmalelor este dat de dulceața cepei călite și de afumătura care este pusă la fiert odată cu sarmalele.

Citește și: Rețeta de vis de sarmale de post! Anna Lesko a dezvăluit care este secretul moldovencelor pentru acest preparat delicios

Rețetă de sarmale ardelenești. Ingrediente:

  • 1 kg carne tocată de porc (grasă)
  • 100 g orez
  • 4 cepe mari
  • sare, piper după gust, o linguriță de boia
  • mărar, cimbru, foi de dafin
  • 2 verze murate cu frunze subțiri
  • o bucată de kaizer afumat
  • 1 cană bulion

Mod de preparare

Punem ceapa la călit la foc mediu și o lăsăm pe foc până devine transparentă. După ce am călit ceapa, vom pune orezul peste ea și turnăm o ceșcuță de apă, apoi lăsăm deoparte pentru 10 minute, timp în care se va umfla orezul.

Adăugăm acum carnea tocată și condimentăm după gust. Lăsăm din nou toată compoziția deoparte până ne ocupăm de frunzele de varză.

Secretul frunzelor perfecte de varză este ca ele să fie pregătite cu o zi înainte, să le scoatem de pe cotor și să le așezăm frumos una peste alta, apoi le băgăm într-o pungă și le punem peste noapte la congelator. Dimineața le scoatem, le lăsăm la dezghețat în apă rece, apoi le tăiem în funcție de cât vrem sarmalele de mari.

După ce formăm sarmalele, tăiem varza rămasă julien și o așezăm în cratiță sau în oală de lut dacă preferați să le băgați la cuptor.

Peste stratul de varză tăiată punem mărar, cimbru și foi de dafin, apoi câteva bucăți de kaizer afumat și începem să așezăm sarmalele. După ce am format primul rând de sarmale, mai punem câteva bucăți de kaizer și din nou așezăm restul de sarmale, potrivit Exquis.ro.

Acoperim deasupra cu 3-4 frunze mari de varză și turnăm o cană de bulion, 2 linguri de ulei și apă cât să acopere sarmalele.

Punem capacul peste oală și dăm la foc mic pentru minim 2 ore. Sarmalele se servesc cu mămăliguță și cu smântână alături.