Rețetă de varză murată la borcan! Un preparat ideal pentru iarnă

Ne apropiem cu pași repezi de venirea iernnii, așa că gospdinele au început deja să facă pregătiri. Atunci când vorbim despre sărbătorile de iarnă, varza este un preparat care nu lipsește de pe mesele românilor.

21 oct. 2022, 10:12
Rețetă de varză murată la borcan! Un preparat ideal pentru iarnă

Ne apropiem cu pași repezi de venirea iernnii, așa că gospdinele au început deja să facă pregătiri. Când vine vorba de sărbătorile de iarnă, românilor le vine în minte un aliment gustos care nu le lipsește de pe mese. Este vorba de varză murată. Cu toate că mai sunt aproape două luni până în iarnă, deja gospodinele au început să pună în butoaie varza. Cum la bloc nu este spațiu suficient pentru butoi este bine de sțiut că varza se poate mura foarte bine și în borcane de sticlă sau e pământ. Puteți să puneți la murat atât varză albă cât și roșie.

Rețetă de varză murată la borcan. Un preparat fără conservanți artificiali

  • 800 g varză (varză albă: 400g și varză roșie: 400 g)
  • Chimen
  • cimbru
  • mărar uscat
  • puțină sare

Ce beneficii are varza murată

Pe lângă faptul că este foarte gustoasă, varza murată este și foarte benefică pentru organism. În primul rând aceasta este foarte bună pentru digestie și curăță intestinele. Varza conține minerale și fibre care sunt extrem de benefice, în cazul mâncărurilor grele, pe care adesea, de exemplu le consumăm de sărbători. Foarte important este că varza combate și constipația și protejează foarte bine ficatul. De asemenea este bine de știut că varza te scapă și de viroze. În sezonul rece, oamenii consumă mai rar legume proaspete, fie din cauza prețurilor mari sau din pricina faptului că nu prease găsesc. Totuși este bine că putem compensa prin murăturile puse toamna care sunt foarte delicioase și extrem de sănătoase. Cum pentru doamne și domnișoare o problemă este lupta cu kilogramele în plus, ideal este ca iarnă să consume cât mai multă varză murată. C. Varza murată are cel mai mare conţinut de vitamina C, 100 g acoperind un sfert din necesarul zilnic al unui adult. Pentru că nu sunt fierte, murăturile își păstrează foarte bine vitaminele, de aceea sunt indicate în acest sezon. Foarte important este că murăturile pot ține de foame și pot înlocui cu succes o masă, însă e bine de știut că acestea rețin și apa din corp, tocmai din acest motiv ele trebuie spălate foarte bine, pentru a putea îndepărta surplusul de sare.

Cui nu-i este indicat consumul de murături

Cu toate că sunt foarte bune și sunt și un bun aliat împotriva kilogramelor în plus, nu toată lumea poate să se bucure de gustul lor. Persoanele diabetice, cardiace sau cu probleme gastrice, este bine să nu se atingă de murături. În cazul persoanelor cu probleme gastrice pot apărea diverse reacții alergice, din cauza fermentării legumelor, iar persoanele cu hipertensiune trebuie să aibă mare grijă la sarea în exces. Femeile aflate la ciclul menstrual este bine să nu consume nici ele murături pentru că nivelul hormonal crescut face ca organismul să reţină mai multă apă decât de obicei.

Cum punem varza la murat

Ca să avem parte de o varză murată delicioasă trebuie să respectăm câteva mici reguli. Subțirimea foii verzei nu trebuie să fie mai mare de o palmă. Verzele trebuie bine spălate, iar cotorul trebuie înlăturat.

După ce este Butoiul este umplut putem adăuga hrean, bețe de mărar uscat, foi de dafin, o gutuie sau boabe de porumb, care colorează zeamă, piper și cimbru. După ce facem toate acestea se acoperă și se lasă se așeze 3 zile, fără niciun strop de apă adăugată.

Citește și: Reţetă de chifle moi şi pufoase. Ingredientul minune pe care-l folosesc toate gospodinele

Citește și: Reţeta de cartofi prăjiţi a lui Chef Hadad. Secretul care îi transformă într-un preparat de lux