REŢETĂ PASCĂ. PASCA TRADIŢIONALĂ, cum o făcea bunica

PASCA REŢETĂ. Pasca este preparatul nelipsit de pe masa de Paşte. Mai jos vei găsi o reţetă de pască foarte usor de preparat şi extrem de gustoasă.

RomaniaTV.net
27 apr. 2019, 07:45

REŢETĂ PASCĂ. Aceasta este rețeta ideeală pentru sărbătorile de Paști. Potrivit Savuros.tv, pasca cu brânză dulce este foarte ușor de gătit, are o textură gingașă și un gust fabulos. Este fină, rafinată și aromată, iar toate gospodinele sunt curioase să afle rețeta. 

Timp de preparare 60 Minute.
Timp de gătire 50 Minute
1,00 kg Brânză de vaci
6,00 Ouă
220,00 g Zahăr
6,00 linguri Făină
6,00 linguri Amidon
1,00 plic Praf de copt
1,00 linguriță Esență de vanilie
1,00 linguriță Esență de lămâie
150,00 g Stafide
20,00 g Ornamente pentru prăjituri 

Mod de preparare: Într-un bol amestecați brânza de vaci, 200 g zahăr pudră și 6 gălbenușuri, până se omogenizează compoziția. Adăugați esența de vanilie, esența de lămâie, mixați și treptat încorporați făina, amidonul și praful de copt. Într-un bol bateți albușurile, până capătă compoziția unei spume dense și pufoase.
Adăugați albușurile bătute peste amestecul de brânză și cu ajutorul unei spatule amestecați atent, până se omogenizează compoziția. Adăugați stafidele și atent încorporați-le în aluat. Turnați aluatul într-o tavă detașabilă (diametru 26 cm) unsă cu unt și dați-o în cuptorul preîncălzit la temperatura de 180˚C, timp de 50 de minute. Presărați pasca cu zahăr pudră și ornamente pentru prăjituri.

PASCA REŢETĂ. Deşi obiceiurile şi reţetele s-au diversificat şi acum se face şi pască cu ciocolată, pască cu smântână, pască cu fructe, pască fără aluat, pasca tradiţională moldovenească, împletită, rămâne preferata românilor.

PASCA REŢETĂ. Reţeta este una dintre cele mai simple, iar gustul nu se compară cu nimic din ce ai putea cumpără în comerţ. 

PASCA REŢETĂ. Timp de pregătire

Timp de preparare: 60 min
Timp de gatire: 60 min
Gata in: 2 ore, 0 min

PASCA REŢETĂ. Ingrediente

200 g zahăr
200 g unt
25 g drojdie
coaja de lămâie şi portocală
1 kg brânză de vaci
2 linguri smântână
2 linguri făină
4 ouă
250 g zahăr
200 g stafide
2 pliculete zahăr vanilat
coajă de lămâie şi de portocală
1 praf sare
60 ml lapte
300 g făină

PASCA REŢETĂ. Mod de preparare

PASCA REŢETĂ. 1. Într-un bol se pune făina, se face un gol la mijloc şi se adaugă ouăle, maiaua pregătită din drojdie, lapte şi puţin zahăr şi se frământă adăugându-se toate ingredientele. Se obţine un aluat de cozonac şi se lasă să crească lângă o sursă de căldură.

PASCA REŢETĂ. 2. Separat, în alt bol, se pun: brânza de vaci, smântâna, zahă rul, coaja de lămâie şi de portocală, un praf de sare, făina, zahărul vanilat şi ouăle. Toate acestea se amestecă cu mixerul iar la sfârşit se adaugă stafidele.

PASCA REŢETĂ. 3. Foaia de aluat, după ce a crescut, se aşază în tava unsă cu unt. Se formează cu mâna, pe planşetă un sul răsucit de grosimea unui deget şi se taie în două. Cele două bucăţi se întind cu sucitorul. Prima foaie se aşază în tava unsă cu unt, se toarnă compoziţia de brânză şi apoi se acoperă cu cealaltă foaie, presându-se uşor să nu iasă brânza.

PASCA REŢETĂ. 4. Se bagă în cuptor la o temperatură potrivită, aceeaşi de la început până la sfârşit. După ce s-a copt, se lasă la răcit la temperatura camerei câteva ore şi se pudrează cu zahăr pudră. 

PASCĂ CU BRÂNZĂ ŞI STAFIDE ŞI PASCĂ CU SMÂNTÂNĂ. Reţete simple şi delicioase de Paşte

REŢETĂ PASCĂ CU BRÂNZĂ ŞI STAFIDE

INGREDIENTE

Pentru blat
250 g făină
1 pliculeţ praf de copt
125 g unt
65 g zahăr
1 pacheţel zahăr vanilat
1 ou

Pentru umplutură 
1 kg brânză de vaci bine scursă
5 ouă
5 linguri smântână
1 pliculeţ zahăr vanilat
150 g stafide aurii
200 g zahăr

Pentru decor 
100 g migdale tăiate
50 g migdale întregi
zahăr pudră cu aromă de vanilie

Mod de preparare pentru pască cu brânză şi stafide

Pentru blat se amestecă toate ingredientele aduse la aceeaşi temperatură şi trebuie să se obţină un aluat omogen. Se înveleşte aluatul într-o folie de aluminiu şi se dă la rece
pentru 30 de minute.

Între timp, se pun stafidele în apă călduţă să se umfle şi se prepară umplutura. Brânza se sfărâmiţează cât se poate de mărunt (eventual se pune într-un blender) şi apoi se amestecă cu ouăle, smântâna, zahărul şi zahărul vanilat.

Se întinde aluatul într-o foaie de mărimea tăvii rotunde de copt, se aşază în tava unsă iar foaia trebuie să treacă puţin peste marginile de sus ale tăvii. Se dă la copt, aşa, fără
umplutură şi se lasă 10 minute.

Se scoate, se toarnă umplutura şi se dă din nou la copt pentru 45 de minute. Se scoate după ce s-a copt, se lasă să se răcească puţin în tavă, apoi se scoate şi se presară cu zahăr
pudră şi migdale întregi şi tăiate.

PASCĂ CU SMÂNTÂNĂ

INGREDIENTE

Pentru aluat

2 ouă

2 linguri făină

2 linguri ulei

2 linguri zahăr

1 plic zahăr vanilat

1 praf de sare

Pentru umplutură

1 kg smântână

5 gălbenușuri

3 albușuri

2-3 linguri făină

200 g zahăr

1 plic zahăr vanilat

1 praf de sare

Mod de preparare pentru pască cu smântână

Pentru aluat, separi albușurile de gălbenușuri și bați albușurile spumă tare cu un praf de sare. Freci gălbenușurile cu zahărul tos și cel vanilat și torni în fir subțire uleiul. Când capătă o consistență cremoasă, încorporezi treptat albușurile și adaugi făina, apoi omogenizezi.

Cu câteva ore înainte să prepari pasca, pui smântâna într-un prosop curat, pe care-l așezi pe un vas cu mălai. Din când în când amesteci în smântână pentru a se absorbi tot zerul în mălai. Freci smântâna cu gălbenușurile, făina, zahărul tos și cel vanilat. Adaugi albușurile bătute spumă cu un praf de sare și omogenizezi.

Pui aluatul într-o formă rotundă tapetată și-l dai la cuptor 15 minute, scoți tava, torni umplutura și nivelezi. Dai din nou pasca la cuptor până când se rumenește. O lași să se răcească în tavă.