Radu Anton Roman, gazetar și pasionat de gastronomia românească, a lăsat în urmă o lucrare semnificativă, intitulată „Bucate, vinuri și obiceiuri românești”, publicată în 1998. În această carte, a împărtășit una dintre cele mai deosebite rețete tradiționale pentru 1 Decembrie: fasole cu ciolan.
Radu Anton Roman are cea mai bună rețetă de fasole cu ciolan
Secretul acestei rețete delicioase stă în câteva ingrediente speciale care îi oferă un gust autentic. Roman povestește că „Spre Arad, la toată mâncarea se mai adaugă ceva: 1 lingură de miere și un pahar de oțet, combinație dulce-acră care fierbe și ea măcar o jumătate de oră”. Sosul rezultat nu trebuie să fie prea lichid, ci să ungă boabele de fasole.
Un alt secret al rețetei este pastrama de gâscă afumată, care schimbă cu totul aroma preparatului. Odată gătită, carnea adaugă un plus de savoare și profunzime felului de mâncare, iar în combinație cu celelalte ingrediente, devine o adevărată delicatesă.
Ingrediente
- 300 g pastramă afumată de gâscă
- 200 g costiță afumată
- 300 g cârnăciori de porc afumați
- 1 lingură untură de gâscă
- 1 ciolan afumat de porc (500 g)
Citește și : Șorici în saramură, după rețeta bunicilor. Un ingredient ”secret” aduce gustul perfect!
- 2 linguri măduvă
- 1 ardei gras
- 2 cepe
- 2 morcovi
- 2 foi dafin
- 3 legături mărar
- 1 legătură tarhon
Citește și : De ce este bine să pui un cartof în butoiul cu varză murată. Trucul care corectează una dintre cele mai frecvente greșeli
- 1 pahar vin alb dulce
- 200 ml bulion gros de roșii
- 5 căței de usturoi
- 1 linguriță paprika
- 1 lingură pastă de ardei
- Piper boabe
- 1 kg fasole albă cu bob mare
Mod de preparare
- Se începe prin a pune fasolea la înmuiat, într-o oală cu apă rece, lăsând-o să stea peste noapte. A doua zi, se pun ciolanul, pastrama și fasolea într-o oală mare cu 3 litri de apă. Se adaugă piperul și paprika și se lasă la fiert.
- Cârnații și costița se taie în felii mici, iar legumele (ceapa, ardeiul și morcovii) se curăță și se toacă mărunt. Usturoiul și tarhonul se vor toca și ele pentru a fi folosite în rețetă.
- După ce ciolanul fierbe aproximativ o oră și un sfert, se scoate din oală și se lasă la răcit. În continuare, se pun în oală ceapa, morcovii, ardeiul, măduva, untura de gâscă, costița, pastrama, usturoiul, tarhonul, paprika, pasta de ardei și vinul. Se amestecă din când în când pentru a nu se lipi de fundul oalei.
- După ce ciolanul se răcește, se taie în bucăți mici și se pune înapoi în oală, adăugând și cârnăciorii și bulionul de roșii. Se lasă la fiert încă 20 de minute, iar, dacă este nevoie, se adaugă apă fierbinte pentru a se ajusta consistența sosului.
- În final, se adaugă mărarul tocat și se mâncarea se lasă să se îmbine perfect înainte de a fi servită.