Salata de varză murată preparată doar cu ulei, mărar și chimen este absolut divină și este o garnitură perfectă la piureuri, fripturi sau tocănițe. Tot din varză murată poți face sarmale sau varză cu afumătură, varză călită cu cârnați, varză călită cu carne de porc și câte și mai câte.
Însă ca să obții o varză murată perfectă, e nevoie să cunoști unele secrete. Uneori, procesul de fermentare nu decurge cum ne-am dori, lucru care compromite serios gustul verzei murate. Alteori, scăpăm prea multă sare.
Probabil că nu există gospodină care să nu se fi confruntat măcar o dată în viață cu situații de acest gen în urma cărora a fost nevoită să arunce varza.
Referindu-ne la gustul prea sărat al verzei, ei, bine, din fericire există un truc care poate elimina excesul de sare, iar acesta este adăugarea unui cartof în butoiul cu varză. Leguma acționează exact ca un burete, absorbind o mare parte din excesul de sare, scrie ego.ro
O altă metodă de a scăpa de gustul prea sărat al verzei este ca, înainte de a te apuca de gătit, să o lași într-un vas cu apă timp de 30-60 de minute, în funcție de nivelul excesiv de sare. În acest răstimp, trebuie să schimbi apa de câteva ori pentru a accelera procesul.
De asemenea, este și mai bine dacă pui varza la desărat desfăcută frunză cu frunză, și nu căpățâna întreagă.
Pentru început, spală bine frunzele de varză cu apă călduță. Apoi, lasă-le într-un castron cu apă timp de aproximativ o oră. După scurgerea timpului, varza are gustul perfect și este pregătită pentru a fi gătită.
Tulburarea zemei de varză este o altă problemă cu care te poți confrunta des. Există, însă, și pentru acest neajuns soluții.
Pentru a menține zeama limpede și a preveni formarea florii, se recomandă adăugarea unei bucăți mici de zahăr la intervale regulate de timp.
Bucăți de lemn de mesteacăn pot ajuta la o fermentare mai echilibrată, prevenind o aciditate excesivă. În plus, după una sau două săptămâni de la punerea verzei, se poate dizolva un conservant în zeamă, turnându-l în butoi pentru a stabiliza gustul.