Reţete Crăciun 2016: Cozonac trandafir

Atunci când vrei un desert-vedetă pe masa de Crăciun, încearcă neapărat această reţetă de cozonac trandafir sau Rosenkrantz. Vei vedea cât este de delicios!

RomaniaTV.net
21 dec. 2016, 11:39
Reţete Crăciun 2016: Cozonac trandafir

Ingrediente

400 g făină

2 ouă

230 ml lapte

40 g drojdie

100 g unt

4 linguri zahăr tos

1 linguriţă rom

1 linguriţă esenţă de vanilie

50 g rahat, tăiat cubuleţe

50 g stafide

100 g nuci zdrobite

½ linguriţă sare

unt, pentru uns tava

1 ou bătut, pentru uns

Mod de preparare

Înmoi drojdia în puţin lapte călduţ, îl îndulceşti cu o lingură de zahăr şi adaugi o lingură de făină, apoi amesteci până la omogenizare. Laşi compoziţia într-un loc călduros, să crească maiaua, apoi o amesteci cu făina, ouăle, esenţa de vanilie, romul şi restul de lapte. Omogenizezi până obţii un aluat moale, îl frămânţi bine, apoi întinzi o foaie groasă de aproximativ 2 cm.

Separat, freci untul spumă cu zahărul rămas până obţii o compoziţie omogenă, pe care o întinzi pe toată suprafaţa foii. Presari nucile, rahatul şi stafidele, o rulezi şi o tai în bucăţi egale, groase de 4-5 cm.

Ungi o tavă rotundă, presari zahărul tos (dacă vrei, pui mai multe linguri, ca să obţii un strat mai gros de zahăr caramelizat) şi aşezi feliile cu partea tăiată în sus, una lângă alta. În centrul tăvii pui ultima felie, ca să formezi o floare.

Laşi cozonacul Rosenkrantz în tavă 20-30 de minute, ca să crească, îl ungi cu ou bătut şi îl dai la cuptorul încălzit până se coace uniform. Când s-a copt, răstorni tava pe un platou mare ca să nu se întărească zahărul.

Află rețeta de cozonac pufos cu stafide