Retete cu peşte delicioase pentru masa de Revelion 2018

Dacă mâncaţi peşte în noaptea de Revelion, veţi respecta şi o tradiţie, care spune că anul viitor vă veţi strecura printre greutăţi şi probleme. Bucătarii ne dau câteva ponturi pentru reţete delicioase chiar dacă alegem peşte proaspăt sau congelat.

29 dec. 2017, 10:18
Retete cu peşte delicioase pentru masa de Revelion 2018

REŢETE PEŞTE REVELION. Zice-se din batrani ca in noaptea de Revelion e musai sa mancam peste. Asta ne va face sa fim tot anul alunecosi, scapand cu bine din orice situatie. Nu stiu in ce masura superstitia ajuta sau nu, clar e destul de simpatica, dar cred ca motivul pentru care pestele nu trebuie sa lipseasca dintr-un meniu festiv este acela ca e gustos, usor, iar gustul preparatelor cu peste este el in sine o sarbatoare a papilelor gustative. Am alcatuit pentru voi o selectie din retetele cu peste sau cu fructe de mare publicate pana acum. Retetele pe care vi le propun sunt pe toate gusturile si buzunarele:  atat pentru cei traditionalisti, care vor prefera in meniul de revelion pastravul sau crapul cu mamaliguta, cat si pentru cei care nu se dau deoparte cand vine vorba de de fructe de mare.

Şalăul este mereu o alegere potrivită

O altă reţetă care poate fi încercată vine din bucătăria internaţională. „Mie ca peşte îmi place foarte mult şalăul, dar nu gătit simplu ca şi grătar sau pane. O reţetă pe care o recomand este cea de şalău bonne femme. „Peştele se spală şi pe pune la cuptor cam un sfert de oră. Între timp se face un piure din cartofi şi lapte. Se scoate peştele, se toarnă acest piure peste el, se rade puţin caşcaval şi se pune din nou la cuptor alte 15 minute. Între timp se călesc separat ciuperci proaspete (champignon maro pentru că sunt mai gustoase) şi puţină ceapa. Se toarnă peste peşte, după care totul se acoperă cu caşcaval ras. Se mai lasă ca cuptor cam 2 minute să se topească caşcavalul. Se serveşte fără garnitură“, mai spune bucătarul.

Peşte umplut la cuptor

O reţetă la fel de simplă este cea de peşte umplut la cuptor. „Eu prefer peştele proaspăt şi de aceea la această reţetă aş alege păstrăvul. Merge însă şi macroul. Peşte se eviscerează şi se spală bine. Recomand să nu se taie capul înainte de preparare pentru că se umple mai uşor. Este o reţetă unde imaginaţia şi gustul fiecăruia pot fi puse la încercare. Îl puneţi umple cu felii de roşii, ceapă, ardei şi ciuperci. Mai puneţi sare, piper şi puţină lămâie. Ca şi condimente puteţi folosi busuioc, pătrunjel sau rozmarin, depinde de gust. Înveliţi apoi peştele în folie de aluminiu pentru că aşa se vor păstra toate aromele şi lăsaţi-l la cuptor 30 de minute“, spune Marian Nicoară.

Plachia, o reţetă româneacă delicioasă

Plachia de peşte este o reţetă originală din sudul ţării şi poate fi servită atât ca şi antreu, dar şi ca masă principală. „ Pentru plachie puteţi alege file sau peşte întreg. Poate fi crap, ştiucă, macrou sau chiar şi păstrăv. Peşte se taie bucăţi şi se aşează într-o tavă mai înaltă unsă cu unt. Separat într-o tigaie să căleşte ceapă şi ardei, iar peste ele se toarnă apoi roşii pasate, roşii bucăţi sau suc de roşii după gust. Se adaugă sare, piper şi foi de dafin. După ce sosul fierbe cam 10 minute se toarnă peste peşte, se stropeşte cu puţin vin şi se dă totul ca cuptor o jumătate de oră“, mai spune bucătarul.

MASA de REVELION: Preparate „sofisticate” din pește pentru noaptea dintre ani

 

Pe lângă tradiționalele preparate din carne de porc, salatele de vinete sau salatele de beuf, putem avea la aperitiv pentru masa de Revelion și preparate puțin mai sofisticate. Un astfel de preparat este somonul afumat cu castraveți și cremă de brânză care se spune că aduce noroc în noptea dintre ani.

Pentru  a găti acest preparat avem nevoie de:

200 gr somon afumat

200 gr cremă brânză

1 castravete

1 ceapă roșie

câteva fire mărar

2-3 linguri zeamă de lămâie

caviar german

sare de mare

piper alb

Mod de preparare:

Desfacem somonul afumat bucăți,  punem în robotul de bucătărie și îl mărunțim. Amestecăm somonul cu cremă de brânză. Adaugăm ceapa și mărarul tocate fin, apoi omogenizăm compoziția. Dacă nu doriți să se simtă bucățelele de ceapă o puteți băga la robot și o transformați în pastă.

Tăiem castravetele felii nu foarte groase și le așezăm pe un platou. Punem crema de somon într-un sprit și ornăm feliuțele de castravete. Decorăm cu caviarul german și crenguțe de mărar.

La felul principal pentru masa de Revelion, putem opta tot pentru pește, care este și ușor de gătit și care este indicat să îl consumăm. În loc de tradiționalul grătar din carne de porc, putem găti Somon pe grill cu sos de iaurt.

Ingrediente:

2 medalioane de somon

4 linguri ulei de măsline extravirgin

2 lingurțte sare roz de Himalaya

2 lingurițe condiment pentru pește

zeamă de la jumătate de lămâie

Pentru sos:

200 gr iaurt gras

zeama de la jumătate de lămâie

2-3 căței usturoi

mărar și pătrunjel

ceapă verde

sare și piper

Mod de preparare:

Stropim peștele pe ambele părți cu zeama de la jumătate de lămâie și cu două linguri ulei de masline extravirgin. Presărăm condimentul pentru pește și sarea roz. Ungem grill-ul cu două linguri de ulei de măsline și când e foarte bine încins așezăm pe el peștele.

Lăsăm aproximativ 5-10 minute pe fiecare parte, depinde cât este de gros. Cât stă peștele pe grill pregătim sosul de iaurt. Adăugăm pătrunjelul, mărarul usturoiul pisat și frunzele de ceapă verde tocate mărunt și omogenizăm. Servim sosul alături de pește.

Un alt preparat care poate fi servit în noaptea dintre ani, este Mușchiul de porc cu sos de mere și legume sote.

 

Ingrediente pentru mușchi:

1 mușchi de porc cca 1 kg

200 ml vin alb

1 crenguță rozmarin

1 lingură condiment pentru carne de porc

praf de usturoi

boia de ardei

piper

3 linguri miere

1 lingură oțet balsamic

Pentru sosul de mere:

2 mere mari dulci-acrișoare

1 lingură zahăr brun

50 ml vin alb

Pentru garnitură:

500 gr legume (mazăre, morcov, conopida, brocolli)

50 gr unt

1 linguriță condiment pentru legume

Mod de preparare

Amestecăm într-un bol condimentele și frecăm bine mușchiul cu amestecul rezultat. Punem mușchiul în folie de aluminiu și îl punem în tavă. Adăugăm vinul alb și dăm la cuptor 30-40 minute. Scoatem mușchiul din folie și îl glazurăm cu mierea diluată cu oțetul balsamic. Dăm la cuptor din nou pentru 10-15 minute, ca să se rumenească. Scoatem mușchiul din tavă, acoperim cu folie de aluminiu și îl lăsăm câteva minute să își lase aromele apoi tăiem felii.

Cât stă mușchiul în cuptor pregătim sosul de mere. Curațăm merele și le tăiem cubulețe mici. Le sotam în unt până încep să se înmoaie. Adăugăm zahărul brun și le lăsăm pe foc încă două minute. Mixăm compoziția, adaugăm vinul și dăm într-un clocot. Sotăm legumele în unt și asezonăm cu condimentul pentru legume. Legumele nu trebuie lăsate foarte mult, trebuie să își mențină culoarea și să fie ușor crocante, nu trebuie să se înmoaie. După gust mai puteți adăuga sare și piper. Așezăm pe un platou și servim.