Retete de mici. Super-reteta lui Cocosatu’, reteta originala de la Caru cu bere. Plus o reteta de „mititei regali”

Retete de mici. Pentru ca se apropie 1 mai si toata lumea incinge gratarele, de ce n-ai pune la foc niste mititei facuti in casa?

RomaniaTV.net
30 apr. 2019, 19:20
Retete de mici. Super-reteta lui Cocosatu’, reteta originala de la Caru cu bere. Plus o reteta de „mititei regali”

Inainte de a trece la treaba, iata un mic istoric al mititeilor.

Stiai ca celebrii mici sunt o specialitate romaneasca? Desi se aseamana cu produse din carne tocata din zona Balcanilor, dar si din Bulgaria, Grecia si Turcia, mititeii romanesti au si alte ingrediente, inclusiv bicarbonat.

Se zice ca micii au fost inventati in secolul al XIX-lea, de bucatarii hanului La Iordachi din Bucuresti. Hanul era foarte cunoscut pentru carnatii sai, dar bucataria a ramas fara mate de oaie si s-a pus compozitia direct pe jar. Asa s-au nascut mititeii.

Totusi, atestarea oficiala apare in 1920, intr-o scrisoare pe care bucatarul i-a trimis-o unui ofiter din armata romana.

Retete de mici. Mititeii de la Caru’ cu bere

Se ia carnita de vaca de la gat, fara a se indeparta grasimea si se da de doua ori prin masina, pentru a se marunti cat mai bine si cat mai uniform. Daca va fi carnea prea slaba, se va adauga ceva seu de vaca sau din lipsa acestuia chiar de oaie, ca la 100 pana la 150 de grame pe fiecare kilogram cantarit de carne. Nu se va lua in nici un caz slaninuta, costita sau carne de porc, care nu fac decat sa strice gustul si sa ia din minunata savoarelor a mititeilor.

Se fierbe o zeama din oase de vaca cu maduva, care se scade bine, din 500 grame de oase la fiece kilogram de carne.

Se pregatesc pentru fiecare kilogram de carne mirodenii si condimente dupa cum urmeaza:
Mod de preparare retete de mici de la Caru’ cu bere
La cantitati mai mari de cinci kilograme, se va adauga pentru fiecare alte cinci kilograme de carne, cate o masura mai mult din mirodeniile pomenite.

Se framanta carnea intr-un vas pe masura timp de un ceas, adaugand la inceput bicarbonatul de sodiu, care se stinge cu zeama de lamaie. Jumatate din zeama de oase si toate celelalte condimente, afara de usturoi, se adauga treptat, uniform si putin cate putin. Amestecul se acopera si se da la ghetar o zi si o noapte. Dupa care se scoate, se lasa cateva ceasuri la dezmortit si se mai framanta o data pret de o jumatate de ceas cu restul de zeama de oase dezmortita. Se face un mujdei de usturoi cu apa calduta dintr-o capatana pentru fiecare kilogram de carne, care se lasa la tras o jumatate de ceas.

Se stoarce mujdeiul de usturoi intr-un tifon, se adauga sucul de mujdei si se mai framanta odata amestecul pret de un sfert de ceas. Se da din nou la ghetar pana a doua zi. Pret de trei ceasuri inainte de a fi prajiti si serviti mititeii, se scoate amestecul de la ghetar, pentru a se incalzi si muia. Dupa trei ceasuri sau cand s-a dezmortit amestecul, se formeaza mititeii ca de un deget mare lungime si ca de doua degete grosime. Se ung cu untdelemn pe toate partile si la capete si se lasa sa stea la zvantat un ceas. Se prajesc pe jar iute de lemne sau carbune, ungandu-se din cand in cand cu mujdei, asa ca sa prinda o crusta rumena de jur imprejur.

Pofta buna!

Ingredientele si cantitatile le gasesti AICI