REŢETE MURĂTURI: Gogoşari muraţi la rece, în oţet

REŢETE MURĂTURI. Gogoşarii muraţi la rece reprezintă o reţetă de murături uşor de pregătit, iar gogoşarii rămân crocanţi şi aromaţi.

RomaniaTV.net
26 sept. 2015, 04:34
REŢETE MURĂTURI: Gogoşari muraţi la rece, în oţet

Gogoşari muraţi la rece – Ingrediente

3 kg gogosari
350 ml otet de 9 grade
250 g zahar tos
90 g sare (eu am pus doar 75 g) – sare neiodata, pentru muraturi!!
optional – un varf de cutit conservant (salicil)
arome: boabe de piper, frunze de dafin, fasii de hrean, frunze de telina

Gogoşari muraţi la rece – Mod de preparare:

Am inceput cu spalarea si curatarea gogosarilor de cotoare si seminte. Am taiat apoi gogosarii in felii de cca 1 cm latime. Am curatat o bucatica de hrean de 10 cm si am taiat-o in fasii lungi.

Intr-un castron am amestecat otetul cu sarea si zaharul. Le-am agitat bine cu o lingura pana s-au dizolvat toate cristalele. Sarea este neiodata, speciala pentru muraturi. Nu se pune apa deloc! Veti vedea cata zeama vor lasa gogosarii…. Eu am pus si un varf de cutit de salicil (conservant). Salicilul are aceeasi substanta activa ca si aspririna, care este acid acetil-salicilic. Daca nu doriti, nu puneti deloc. Gogosarii tin si asa.

Am asezat feliile de gogosar intr-un castron incapator si am turnat peste ele saramura. Tot acum am pus si 3 foi de dafin, o lingura de boabe de piper si fasiile de hrean. Am framantat usor cu mainile (fara sa zdrobesc feliile de gogosar) si am acoperit castronul cu o carpa de bucatarie (sau cu punga de plastic) si l-am lasat asa 12 ore, la temperatura camerei.

Dupa 12 ore acesti gogosari in otet arata asa. Au lasat zeama, s-au inmuiat un pic si incep sa aiba aspect de muratura. Au un miros foarte placut si daca-i gustati veti fi surprinsi de gustul dulceag.

Am sterilizat borcanele si capacele lor  introducandu-le in cuptorul rece, pe o tava. Am dat drumul cuptorului la 150 C si am setat 15 minute. Este esential sa sterilizati si capacele! Dupa scurgerea celor 15 minute am decuplat cuptorul si am deschis larg usa lui. Am asteptat cateva minute sa se raceasca borcanele – pleznesc daca pun gogosarii reci in ele cat sunt calde.

Eu am umplut 1 borcan de 1700 ml si 2  de 800 ml. Am asezat in borcane mai intai fasiile de gogosari si hrean si apoi am turnat zeama, pana sus. Mi-a ajuns la fix! Daca cumva gogosarii nu lasa destul zeama puteti completa cu otet (nu cu apa). Boabele de piper ramase pe fundul castronului le-am impartit frateste intre borcane.

Am inchis borcanele cu gogosari in otet cu capacele cu filet sterilizate si … gata! La camara cu ele!

Sursa reţetă: Savoriurbane.com