Aceste verdeţuri pe care le are toată lumea în bucătărie sunt adevărate minuni pentru sănătate. Beneficiile neştiute de gospodine

Folosite de maeştri bucătari pentru a da savoare preparatelor, firele de pătrunjel, mărar, tarhonul sau tulpina de ţelină sunt de fapt adevărate "medicamente" cu virtuţi vindecătoare puternice.

23 ian. 2022, 09:12
Aceste verdeţuri pe care le are toată lumea în bucătărie sunt adevărate minuni pentru sănătate. Beneficiile neştiute de gospodine
foto: Pixabay

Prea puţine gospodine ştiu că există câteva reţete simple cu pătrunjel şi mărar care aduc beneficii spectaculoase pentru sănătate, de la creşterea imunităţii, îmbunătăţirea digestiei, la combaterea răcelii, cu precădere în sezonul rece.

Reţete simple cu pătrunjel şi mărar, adevărate miracole pentru sănătate

Specific zonei mediteraneene, pătrunjelul a fost cultivat şi naturalizat în mai multe regiuni din întreaga lume. Pentru că este extrem de popular, poate fi adăugat la aproape orice mâncare, de la mâncăruri cu legume sau carne, fripturi, la salate, la supe, ciorbe, aperi­tive şi, în general, la orice preparat căruia vrem să-i aducem aromă şi prospeţime, potrivit Formula As.

În afara calităţilor culinare, frunzele de pătrunjel sunt o sursă importantă de energie: cantităţi mari de vita­mina A şi betacaroten, vitaminele C, K, D şi unele vitamine din complexul B, minerale precum calciu, magne­ziu, mangan, fosfor, zinc, potasiu şi fier.

Totodată,  pătrunjelul are beneficii asociate şi cu uleiurile volatile.

Citeşte şi: Rețetă delicioasă de tort de mălai. Metoda prin care poți face cel mai bun desert a devenit virală pe rețelele de socializare!

Reţeta cu pătrunjel pentru creşterea imunităţii

Pătrunjelul ţine bolile la distanţă pentru că activează puternic sistemul imunitar. Pătrunjelul previne apariţia cancerului şi susţine organismul în lupta împotriva acestuia.

Reţete

  • Consumaţi o dată pe zi, înainte de masa de prânz, o porţie de salată de pătrunjel. Tocaţi mărunt 2-3 legături de frunze de pătrunjel, pe care le ase­zonaţi cu suc de lămâie şi puţin ulei de măsline. Se pot adăuga câteva foi de salată verde, feliuţe de roşii şi fire de ceapă verde.
  • Dimineaţa, la micul dejun, mâncaţi pâine neagră presărată cu tocătură de pă­trunjel şi usturoi. Ziua dvs. va merge ca unsă.

Reţeta cu pătrunjel, ideală pentru digestie

Pătrunjelul este şi un to­nic di­gestiv de excepţie, sti­mulează pof­ta de mâncare şi ajută la eli­minarea balo­nării. El are efecte binefăcătoare şi în cazul hepatitei cronice, stea­tozei hepatice şi dis­chineziei biliare.

Suc de pătrunjel şi de morcov

Consumaţi de 2 ori pe zi, în­tre mese, câte o jumătate de pahar cu suc proaspăt de frunze de pătrunjel, amestecat cu un sfert de pahar cu suc de morcovi. Sucul de pătrunjel se poate obţine prin mixarea în blender a două mâini de frunze de pă­trunjel, peste care se adaugă puţină apă.

Citeşte şi: Reţetă de plăcintă dietetică. Cori Grămescu: „O recomand în procesele de slăbire. Ține de foame!”

Reţeta cu pătrunjel, remediu pentru hipertensiune şi colesterol mărit

Pătrunjelul este ideal în prevenirea bolilor car­dio-vasculare şi ca remediu pentru hiperten­siu­ne şi hipercolesterolemie. De asemenea, este un remediu bun pentru venele varicoase, consumat atât intern, cât şi în aplicaţii externe, conform Formula As.

Adăugaţi la o cană cu apă clocotită o lingură cu frunze de pătrunjel. Lăsaţi vasul acoperit 15 minute, apoi strecuraţi. Beţi 3 căni pe zi.

Aplicaţi pe zonele cu varice frunze de pătrun­jel zdrobite, sub formă de cataplasmă. Se aplică zilnic, 20 de minute.

Pregătiţi un decoct de pătrunjel pentru a uşura picioarele afectate de vene varicoase. În acest sens, adăugaţi o mână de pătrunjel la un litru de apă clocotită. Se mai fierbe la foc mic timp de 5 minute. Tra­geţi vasul deoparte şi lă­saţi lichidul să se răcească. Strecuraţi şi beţi pe parcursul zilei.

Ceaiul şi sucul de pătrunjel care elimină pietrele la rinichi

De asemenea, pătrunjelul ajută la elimi­narea apei în exces, fiind foarte util în cazurile de obe­zitate, boli reumatice, gută, bolile cardiace şi renale, asociate cu acumulare de apă în organism. De asemenea, protejează îm­potriva formării micro-litiazei urinare, per­miţând expulzarea pietrelor mici din tractul urinar.

Opăriţi o lingură cu frun­ze de pătrunjel cu o cană cu apă. Lăsaţi vasul acoperit 15 minute, apoi strecuraţi lichidul. Beţi 3 căni pe zi.

Consumaţi de 2 ori pe zi câte o jumătate de pahar cu suc de pătrunjel proaspăt.

Mărarul, reţete utile împotriva răcelii şi a durerilor de stomac

Provenit din Asia şi din zona mediteraneană, mărarul a fost folosit la greci şi romani, în special pentru proprietăţile sale culinare. În schimb, egiptenii l-au considerat o plantă medicinală. În Evul Mediu, mărarul a atins o mare popularitate, datori­tă pro­prie­tăţilor sale considerate „magice”, care ser­veau drept protecţie împotriva vrăjitoriei şi magiei ne­gre.

Frunzele de mărar sunt o sursă bo­gată de vita­mine A, C şi B-uri, de minerale impor­tante, pre­cum calciu, fier, magneziu, potasiu, so­diu, uleiuri volatile şi aminoacizi esenţiali.

Reţeta cu mărar, remediul neştiut împotriva balonării

Ceai şi suc de mărar

Mărarul este un leac de excepţie împotriva balonării, colicilor, pentru a calma durerea de stomac, a susţine tranzitul intestinal, prevenirea dia­reei şi constipaţiei, împotriva infec­ţiilor intestinale şi a hemoroizilor. Totodată, mărarul stimulează pofta de mâncare şi înlătură greaţa.

Adăugaţi zi de zi frunze de mărar proaspete la preparatele culinare.

Puneţi într-o cană cu apă clocotită o lingură cu frunze de mărar. Lăsaţi vasul acoperit 15 mi­nute, apoi strecuraţi. Beţi 3 căni pe zi.

Consumaţi cu jumătate de oră înainte de me­sele principale câte un sfert de pahar cu suc proas­păt de mărar.

Reţeta de suc de mărar cu miere care combate răceala, gripa, bronşita, astmul bronşic

Mărarul are efect puternic de degajare şi dezin­fec­tare a căilor respiratorii, datorită uleiurilor eteri­ce conţinute. De asemenea, ajută la fluidizarea şi eliminarea mucozităţilor.

Consumaţi de 2 ori pe zi câte 50 ml suc de mărar proaspăt amestecat cu o linguriţă cu miere.

Puneţi un litru de apă pe foc, şi când fierbe, adăugaţi două mâini de mă­rar proaspăt. Acoperiţi vasul şi lăsaţi să stea 20 de minute. Strecuraţi şi beţi infuzia de-a lungul unei zile.