Faci cumpărături la supermarket si mai şi primeşti bani de la casă! De când se aplică măsura

Compania RetuRO are obligaţia de a porni sistemul de returnare a ambalajelor care vor fi reciclate pe data de 30 noiembrie, când vor apărea primele puncte unde cetăţenii le vor putea returna şi vor putea primi 50 de bani pentru acestea, a anunţat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

23 mart. 2023, 15:53
Faci cumpărături la supermarket si mai şi primeşti bani de la casă! De când se aplică măsura

Sistemul de Garanție-Returnare, RetuRO, prin care românii vor fi obligați să plătească 50 de bani pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv, va fi implementat în magazine din noiembrie, este anunțul făcut de Tanczos Barna la Euronews România.

Potrivit ministrului Mediului, aproximativ 60 de mii de companii s-au înscris în acest sistem. ”Avem SGR în implementare, care va scoate foarte multe ambalaje din Economie, le va duce către o reciclare corectă și așa vor fi mai puține deșeuri. Sunt 50 de bani, dar dacă aduci zeci de sticle reprezintă ceva. La finalul lunii noiembrie va porni. Se lucrează intens în Returo, Returo este compania care va prelua responsabilitatea organizării acestui sistem, în spatele Returo sunt cele mai mari companii producătoare și de retail și sunt convins că seriozitatea sunt foarte mari.

Te duci să faci cumpărături la supermarket şi vii cu mai mulţi bani în cont. Avertismentul specialiştilor legat de sistemul de garanţie-returnare
Sunt 60 de mii de companii care s-au înscris, se fac în paralel controale de către Garda de Mediu pentru a vedea ce firme nu s-au înscris.

Avem o bază de date cu 60 de mii de companii. Legea spune că primul nivel de sancțiune este avertismentul și termenul de conformare. Așa au făcut colegii mei peste tot. Ei vor reveni să vadă dacă aceste companii s-au înscris. După ce avem această înscriere începe perioada de contractare, RetuRO va semna cu fiecare companie câte un contract cu producătorul un contract, cu retailerul comerciant un alt tip de contract și în mijloc fiind Returo, producătorul va vira banii și garanția la RetuRO și RetuRO va plăti către comerciantul care a restituit garanția cetățeanului.

Va fi un sistem funcțional cu siguranță și la finalul anului va porni. Trebuie să mai construiască centrele logistice de numărare, de sortare, dar aici este obligația Returo.”, a declarat ministrul Mediului,  pentru Euronews România.

Sistemul de garanție-returnare reprezintă un sistem prin care românii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant, potrivit RetuRO.

Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific.

După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România.

Primeşti bani înapoi pentru sticlele de băutură. Guvernul a aprobat sistemul de garanţie

În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.

Sistemul de garanție-returnare este unul cu totul nou pentru consumatorii români. Fiind un sistem nou, consumatorul trebuie să se obișnuiască cu acesta, astfel că în primii 2-3 ani, garanția ar trebui să rămână la o valoare fixă.

Garanția a fost setată în mod uniform la 0.50 RON, indiferent de tipul ambalajului sau conținutul acestuia. Valoarea a fost aleasă astfel încât să fie suficient de mare pentru a motiva consumatorul să returneze ambalajele, dar suficient de mică pentru a nu fi percepută ca o majorare semnificativă a prețului.

O valoare unitară asigură simplitate, cel puțin in faza inițială a sistemului, fiind dificil să operăm cu mai multe valori, dar valoarea garanției poate fi ajustată în timp, odată ce consumatorii se acomodează cu sistemul.

SGR reprezintă un sistem prin care cetăţenii vor plăti o garanţie de 0,50 bani atunci când vor cumpăra o de la un comerciant.

Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l, inclusiv.

Pentru a fi identificate uşor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal, chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locaţie.