REUNIUNE CRUCIALĂ la Minsk: Se decide dacă va fi PACE sau RĂZBOI în Ucraina

Publicat: Miercuri, 11 Februarie 2015 08:55 // Actualizat: Miercuri, 11 Februarie 2015 09:53 // Sursa: romaniatv.net

O întrevedere crucială pentru viitorul Ucrainei este programată astăzi la Minsk. La masa negocierilor sunt aşteptaţi Petro Poroşenko, Vladimir Putin, Angela Merkel şi Francois Hollande. În ajun, reprezentanții Rusiei, ai Ucrainei, ai rebelilor proruși și ai OSCE ar fi stabilit un acord de armistițiu în regiunea Donbas.

Aşa-numitul "Grup de contact" reunit marţi noaptea la Minsk a stabilit un mecanism de monitorizare și un plan de retragere a armelor grele în estul Ucrainei. În cadrul acestei reuniuni, reprezentanţii Kievului, Moscovei, separatiştilor şi OSCE ar fi discutat despre statutul legal al regiunilor Doneţk şi Lugansk şi despre organizarea unor alegeri locale.

În cadrul întrevederii ce va avea loc la Minsk, capitala Belarusului, miercuri, cei patru lideri ar putea semna un plan de pace. Anterior, preşedintele Franţei a declarat că printre prevederile acestui document ar putea fi crearea unei zone demilitarizate în estul Ucrainei, pe o rază de 50-70 de kilometri. De asemenea, planul ar include acordarea unei automonii largi regiunilor Doneţk şi Lugansk.

Citeşte şi Presa rusă anunţă un acord privind un armistiţiu în estul Ucrainei, rebelii infirmă

Presa internaţională notează că acest acord ar putea presupune îngheţarea conflictului din estul Ucrainei. Astfel, Donbasul s-ar putea transforma într-o nouă regiune separatistă, similară Transnistriei sau Abhaziei.

Reuniunea de la Minsk se va desfăşura în contextul discuţiilor despre o posibiliă livrare de către SUA a armamentului letal Ucrainei. Preşedintele american a precizat că această variantă nu este exclusă, însă o decizie finală nu a fost luată, deocamdată.

Summitul a fost precedat de o serie de consultații tensionate între experți și de o reuniune a Grupului de contact cu participarea reprezentanților Kievului și autoproclamatelor republici populare Donețk și Lugansk, cu medierea reprezentantului special al OSCE, Heidi Tagliavini, și a ambasadorului Rusiei în Ucraina, Mihail Zurabov.

Citeşte şi Marea Britanie ''îşi rezervă dreptul'' de a înarma forţele ucrainene

De asemenea, în noaptea care a precedat summitului, președintele Rusiei a discutat la telefon cu omologul său american Barack Obama despre situația din Ucraina, dialog prin care cei doi lideri au subliniat importanța unei 'soluționări politice, pe calea dialogului, a problemelor interne ale Ucrainei, încetării cât mai rapide a vărsării de sânge și asigurării drepturilor legale și intereselor locuitorilor tuturor regiunilor fără excepție ale Ucrainei, inclusiv din sud-estul ţării.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
11 feb 09:16
... .recentcomments a{display:inline !important;padding:0 !important;margin:0 !important;}

#headerimg {
float: left;
margin: 0;
width: 340px;
height: 200px;
background:...
1
EUR
4.7216
RON
24 Aug
noapte 21 °
zi 35 °
Ultimele joburi adaugate
24 H