Reuşită ştiinţifică incredibilă: Cercetătorii au creat primul organism cu un ADN „extraterestru”

Cercetătorii din California au creat pentru prima dată un organism al cărui cod genetic are şase litere, în loc de patru. Acest lucru înseamnă că bacteria este prima formă de viaţă care conţine ADN artificial.

08 mai 2014, 08:51
Reuşită ştiinţifică incredibilă: Cercetătorii au creat primul organism cu un ADN „extraterestru”

Când biologii vorbesc despre literele din alfabetul ADN-ului, se referă de fapt la nucleotide: molecule care se leagă între ele pentru a forma un dublu helix. În mod normal, există patru tipuri diferite de molecule organice  – adenina (A), citozina (C), guanina (G) şi timina (T).  Cele patru baze (A, C, T și G) nu se pot combina decât într-un anumit mod, și anume: adenina doar cu timina (A + T sau T + A), și citozina doar cu guanina (G + C sau C + G).

Dar, cecetătorii de la Scripps Research Institute au reuşit să adauge încă două molecule: X şi Y la codul genetic al unei bacterii E. Coli. Până acum, bacteria se reproduce normal şi trece noua pereche X-Y şi următoarelor generaţii.

Floyd Romesberg, chimistul de la Scripss care a condus studiul, a declarat pentru New York Times că adăugarea noilor litere codului genetic va permite cercetătorilor să „scrie mai multe cuvinte şi mai multe poveşti”. Crearea unor „noi cuvinte”, adică a unor noi forme de viaţă şi a unor noi tipuri de proteine, nu este însă văzută cu ochi buni de toată lumea.

Jim Thomas, purtătorul de cuvânt al asociaţiei ETC Group, a declarat pentru New York Times că „sosirea acestei forme de viaţă extraterestre va avea, în timp, implicaţii etice şi legale”.

Momentan, cercetătorii încearcă încă să îşi dea seama cum poate supravieţui bacteria şi dacă poate fi creat un lanţ cu mai multe perechi X-Y. Mai mult, cercetătorii nu au putut să arate cum îşi foloseşte bacteria ADN-ul pentru a produce noi proteine, aşa că experimentul nu va duce la noi vaccinuri şi medicamente, pentru moment.

În cazul în care noul ADN va scăpa în mediul înconjurător, nu va supravieţui prea mult, spune Romesberg, întrucât trebuie să fie „hrănit” de molecule sintetice pentru a se replica. Acest lucru înseamnă că nu va „infecta” alte organisme în forma sa actuală, întrucât va muri.