Revelion 2023. Cum alegem vinul potrivit în funcție de preparatele culinare de pe masă

Nu există petrecere de Revelion sau alt tip de eveniment fără vin. Sigur, mâncarea e cea mai importantă, dar în același timp e nevoie să alegem și câteva băuturi potrivite pentru preparatele pe care le punem pe masă.

31 dec. 2022, 11:17
Revelion 2023. Cum alegem vinul potrivit în funcție de preparatele culinare de pe masă

Revelion 2023. Atunci când alegem vinul pentru invitați e important să luăm în considerare mâncarea pe care o servim, dar și gusturile celor prezenți.

“Dacă vrem să cumpărăm o sticlă de vin de la supermarket trebuie să urmărim pe etichetă să scrie DOC, adică denumire de origine controlată, care ne oferă garanţia că avem de a face cu un vin bun. Dacă vrem un vin la maturitate deplină pe etichetă va scrie CMD, adică cules la maturitate deplină, iar în cazul în care vrem un vin licoros, siropos, mai dulce, plăcut la degustare trebuie să căutăm pe etichetă iniţialele CMT, adică cules la maturitate târzie”, a spus Valentin Copaci.

Revelion 2023. Potrivit specialiștilor oenologi, pentru noaptea de Revelion e recomandat să avem pe masă trei tipuri de vin pe care le alegem în funcție de meniu sau de invitați.

Citește și Rețetă tort Red Velvet. Cum se prepară cel mai popular desert cu care vă dați pe spate toți invitații în noaptea dintre ani

“Mâncarea tradiţională este mai grasă şi vinul trebuie să ajute la procesarea şi absorbţia grăsimilor, dar şi la completarea aromatică a bucatelor. Pentru aperitiv, precum răcitură, şorici, tobă, şuncă eu recomand un vin alb sec, un muscat otonel, care se găseşte în foarte multe supermarketuri din ţară. Este un vin care excelează prin delicateţe, cu o aromă puternică, are un caracter floral, exprimă sensibilitate şi este atrăgător”, ne spune oenologul vrâncean Georgel Costache.

Revelion 2023. Cum alegem vinul potrivit în funcție de mâncare

Revelion 2023. Vinul alb e foarte potrivit pentru pește. Pentru un peşte afumat, dar şi macrou sau somon merg vinuri albe, precum Riesling, Sauvignon Blanc, Chardonnay şi vinuri spumante, iar păstrăvul, ştiuca, şalăul merg cu vin alb sec sau demisec.

Citește și REVELION 2023. Cum aranjăm platoul de brânzeturi pentru masa festivă. Ce garnituri și băuturi sunt potrivite

Vinul roșu sec e recomandat pentru felul principal de mâncare, friptură, sarmale, cârnaţi, tochitură.

“Recomand cabernet sauvignon, regele vinurilor. Are o ţinută deosebită, cu o frumoasă nuanţă rubinie. Are o aromă specifică, un buchet obţinut prin învechire. În el se simte vigoarea, tinereţea, dar este destul de complex şi se asezonează foarte bine cu carnea de porc”, spune Georgel Costache.

Vinul potrivit în funcție de tipul de carne de pe masă

  • Carne de pasăre precum pui sau curcan: vinuri albe seci sau demiseci – Sauvingnon Blanc, Chardonnay, sau Pinot Gris.
  • Carnea de rață sau gâscă: vinuri roșii – Pinot Noir.
  • Carne de porc : vinuri roşii, uşoare – Fetească Neagră, Pinot Noir.
  • Carne de vită: vinuri roșii seci sau demiseci – Merlot, Fetească Neagră, Cabernet.
  • Carne de miel: vinuri roșii ușoare, fructate – Pinot Noir.
  • Carne și preparate din vânat: vinuri roșii medii sau vinuri roșii învechite – Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Bordeaux.
  • Carne de pește și fructe de mare: vinuri albe seci sau demiseci – Riesling, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel sau un rose.