Revelion în buncăr în Ucraina. Atac masiv cu drone la Kiev, sună din nou sirenele de război

Zelenski anunţă că joi au fost doborâte 54 de rachete şi 11 drone de atac lansate de Rusia: „Fiecare rachetă rusească nu face decât să confirme că toate acestea trebuie să se încheie cu un tribunal”

30 dec. 2022, 09:09
Revelion în buncăr în Ucraina. Atac masiv cu drone la Kiev, sună din nou sirenele de război

Război în Ucraina. Locuitorii capitalei ucrainene Kiev au fost sfătuiţi să se îndrepte spre adăposturile anti-aeriene vineri dimineaţă, în timp ce sirenele răsună în tot oraşul, la o zi după ce Rusia a desfăşurat cel mai mare atac aerian de când a început războiul, în februarie, relatează Reuters.

La puţin timp după ora 2.00, autorităţile oraşului Kiev au emis o alertă pe canalul de Telegram privind sirenele de alarmă aeriană şi au cerut locuitorilor să se îndrepte spre adăposturi.

Oleksei Kuleba, guvernatorul regiunii Kiev, a afirmat pe Telegram că este în desfăşurare un ”atac cu drone”.  Un martor aflat la 20 de kilometri sud de Kiev a declarat pentru Reuters că a auzit mai multe explozii şi sunetul tirului anti-aerian.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat, în mesajul video de joi seară, că în cursul zilei comandamentele aeriene din centrul, sudul, estul şi vestul Ucrainei au respins 54 de rachete ruseşti şi 11 drone.

Lovitură grea pentru Kremlin. Anunţul din Ucraina care-l va înfuria pe Putin

Zelenski a recunoscut că majoritatea regiunilor se confruntă cu pene de electricitate. Zonele unde lipsa electricităţii era ”deosebit de dificilă” includeau capitala Kiev, Odesa şi Herson în sud şi regiunile înconjurătoare, dar şi regiunea din jurul Liovului, în apropiere de graniţa vestică spre Polonia, a spus Zelenski.

”Dar aceasta nu este nimic faţă de ce ar fi putut să se întâmple dacă nu erau trupele noastre anti-aeriene eroice şi apărarea anti-aeriană”, a afirmat el.

Imagini filmate joi de Reuters arată cum angajaţii serviciilor de urgenţă caută printre rămăşiţele care ard înăbuşit ale unor clădiri rezidenţiale din Kiev distruse de o explozie şi dâre de fum ale rachetelor pe cer. Oficialii au declarat anterior că peste 120 de rachete au fost trase în atacul de joi.

Peste 18 clădiri rezidenţiale şi 10 instalaţii de infrastructură critică au fost distruse în cele mai recente atacuri, a declarat Ministerul Apărării.

Atacurile aeriene în valuri ale ruşilor din ultimele luni, care au ţintit infrastructura energetică, au lăsat milioane de oameni fără electricitate în temperaturi care deseori coboară sub limita îngheţului.

Preşedintele Volodimir Zelenski i-a anunţat pe ucraineni că 54 de rachete şi 11 drone de atac lansate joi de Rusia au fost interceptate de apărarea antiaeriană ucraineană şi a subliniat amploarea dezastrului care s-ar fi produs dacă nu ar fi fost contracarate.

Distribuie pe Facebook  Distribuie pe Twitter  Distribuie pe Email

Câteva dintre rachetele lansate de ruşi şi-au atins însă ţintele şi au provocat noi pagube infrastructurii energetice ale Ucrainei, provocând noi pene de curent.

„Începând din această seară, există întreruperi de energie electrică în majoritatea regiunilor din Ucraina. Este deosebit de dificil în regiunea Kiev şi în capitală, în regiunea Liov, în Odesa şi în regiunea ei, în Herson şi în regiune, în regiunea Vinniţia şi în Zakarpattia”, a anunţat preşedintele ucrainean.

„Dar acest lucru nu este nimic în comparaţie cu ceea ce s-ar fi putut întâmpla, dacă nu ar fi fost trupele noastre antiaeriene eroice şi apărarea aeriană”, a subliniat Zelenski, care a mulţumit fiecărei unităţi antiaeriene în parte implicate în contracararea rachetelor ruseşti .

Zelenski i-a asigurat pe ucraineni că inginerii energeticieni şi echipele tehnice fac tot posibilul pentru ca populaţia să resimtă cât mai puţin consecinţele noului atac concertat al Moscovei.

O rachetă de apărare antiaeriană trasă din Ucraina a căzut în Belarus. Autorităţile de la Minsk l-au convocat pe ambasadorul ucrainean

„Cu fiecare astfel de atac cu rachete, Rusia nu face decât să se afunde şi mai mult. Au din ce în ce mai puţine rachete. În schimb, statutul de cel mai mare terorist din lume va avea consecinţe pentru Rusia şi cetăţenii săi pentru o lungă perioadă de timp. Şi fiecare rachetă nu face decât să confirme că toate acestea trebuie să se încheie cu un tribunal. Şi asta este exact ceea ce se va întâmpla”, a arătat Zelenski în mesajul video transmis la sfârşitul zilei.

El a spus că a avut joi „două mari întâlniri”, una economică şi alta de apărare. „Lucrăm pentru a ne asigura că apărătorii noştri au mai multe oportunităţi, mai multe arme, mai multe drone”, a spus preşedintele Zelenski fără a da detalii.

Liderul ucrainean a precizat că situaţia de pe linia frontului a rămas fără schimbări semnificative în ultima zi. „Cea mai acută situaţie este în Bahmut, Soledar, pe toată linia din regiunea Doneţk. Inamicul nu a renunţat la ideea nebunească de a cuceri regiunea Doneţk..Acum şi-au stabilit un obiectiv – pentru Anul Nou”, susţine Zelenski.

El şi-a avertizat compatrioţii că sunt posibile noi atacuri ruse chiar în ultimele zile ale anului, dar şi-a exprimat încrederea în puterea de rezistenţă a poporuşlui său şi convingerea că ruşii vor fi pedepsiţi în cele din urmă pentru răul făcut.

„Mai sunt două zile din acest an. Poate că inamicul va încerca din nou să ne facă să sărbătorim Anul Nou în întuneric. Poate că ocupanţii plănuiesc să ne facă să suferim cu următoarele lovituri în oraşele noastre. Dar indiferent de ceea ce plănuiesc ei, noi ştim un lucru despre noi înşine: vom rezista. Cu siguranţă. Îi vom alunga. Nu există nicio îndoială în această privinţă. Iar ei vor fi pedepsiţi pentru acest război teribil. Pedeapsa maximă”, a spus Volodimir Zelenski.