Revenirea la prezenţa fizică în şcoli ar putea fi condiţionată de vaccinarea profesorilor. Sorin Cîmpeanu: „Nu sunt deloc mândru de rata de vaccinare din Ministerul Educaţiei”

Ministrul interimar al Educaţiei a anunţat marţi că rata de vaccinare în rândul angajaţilor din sistemul de învăţământ ar putea deveni "un posibil criteriu pentru ca şcoala să se poată derula cu prezenţă fizică".

02 nov. 2021, 15:02
Revenirea la prezenţa fizică în şcoli ar putea fi condiţionată de vaccinarea profesorilor. Sorin Cîmpeanu: „Nu sunt deloc mândru de rata de vaccinare din Ministerul Educaţiei”

Cu doar şase zile înainte de începerea şcolii, Sorin Cîmpeanu a declarat că guvernanţii au de gând să adauge aceste criterii epidemiologice în ordinul comun al Miniterului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii.

„Vom adăuga aceste criterii epidemiologice. Un posibil criteriu pentru ca şcoala să se poată derula cu prezenţă fizică: rata de vaccinare în rândul personalului din învăţământ.

Am solicitat afişarea ratei de vaccinare la nivelul fiecărei şcoli din România, la nivelul fiecărui inspectorat şcolar şi am dat de exemplu rata de vaccinare în Ministerul Educaţiei.

Nu sunt deloc mândru de rata de vaccinare din Ministerul Educaţiei de 66%. Avem cele mai multe dintre inspectoratele şcolare cu rată de vaccinare de 90%! La nivel naţional avem o rată de vaccinare de 66,5% în medie în învăţământul preuniversitar şi de aproape 70% dacă luăm în considerare învăţământul universitar”, a declarat Sorin Cîmpeanu, marţi, la Pro TV.

Citeşte şi: EXCLUSIV Sorin Cîmpeanu, anunţ de ultimă oră privind întoarcerea elevilor la şcoală. Ce se întâmplă din 8 noiembrie

Ministrul interimar al Educaţiei a subliniat că „personalul din învăţământ e categoria socio-profesională cea mai numeroasă din perspectiva vaccinării” şi din acest motiv, „trebuie să făcut mai mult”.

„Avem judeţe precum Cluj şi Ilfov unde avem o rată de vaccinare de peste 80% la nivelul şcolilor. Bucureşti, de exemplu, Constanţa, Olt şi Dolj sunt aproape de 80% rată de vaccinare în rândul profesorilor.

Avem judeţe unde este sub 60% – Suceava, Neamţ, Botoşani, Harghita, Covasna, Braşov. Sunt câteva judeţe, şase, şapte la număr, cu 60% rată de vaccinare. Restul sunt peste.

E un element important pentru siguranţa elevilor. Ar putea fi luat în considerare printre criteriile care ar putea fi adăugate pentru ca o şcoală să poată funcţiona cu prezenţă fizică”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu anunţă câţi elevi s-au vaccinat anti-COVID. „E un lucru îmbucurător”

„303.000 de elevi sunt vaccinaţi. 25% din numărul total al elevilor eligibili de peste 12 ani.

Ultimele date arată că de la 303.000 am crescut la 340.000. 37.000 de elevi s-au vaccinat în ultimele zile.

În prima săptămână de la reluarea şcolii în 13 septembrie, am avut o medie zilnică de vaccinare în rândul elevilor de 1.000 de elevi zilnic. În săptâmâna următoare am avut 1.700 zilnic. A treia săptămână am avut 2.500 zilnic, a patra săptămână am avut 3.500 zilnic. A cincea săptmână am avut 4.600 zilnic, iar acum ne apropiem de 8.000 de elevi vaccinaţi zilnic.

E un lucru îmbucurător care îmi dă încredere”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.

Totodată, ministrul interimar al Educaţiei a dat asigurări că şcoala va începe sigur pe 8 noiembrie, însă va fi adoptată o „decizie descentralizată”, în funcţie de situaţia epidemiologică din fiecare judeţ al ţării.

„Destul de sigur că vom merge pe o decizie descentralizată. Modul în care vom separa şcolile care pot funcţiona cu prezenţă fizică de cele care nu pot funcţiona cu prezenţă fizică presupun o serie de criterii cunoscute. Vom vedea ce alte criterii epidemiologice vom adăuga.

Am dat exemplu rata de vaccinare în rândul personalului din învăţământ”, a conchis Sorin Cîmpeanu.

Citeşte şi: Sorin Cîmpeanu, veşti proaste pentru elevi. Vacanţa de iarnă, mai scurtă pentru a fi recuperată materia pierdută