Revoltă în Republica Moldova. Opoziția a format un grup politic anti-Maia Sandu și anti-PAS

Tensiunile din Republica Moldova cresc puternic, de la o zi la alta. Zeci de mii cetățeni din Basarabia continuă să ceară demisia Guvernului PAS și a Maiei Sandu. 

17 oct. 2022, 09:17
Revoltă în Republica Moldova. Opoziția a format un grup politic anti-Maia Sandu și anti-PAS

Opozanții regimului Maia Sandu s-au aliat deja, politic, din punct de vedere formal. Astfel, mai mulți reprezentanți ai societății civile, plus politicieni din opoziție au constituit duminică, 16 octombrie, Comitetul Salvării Naționale.

Noua structură are rolul de a reprezenta interesele cetățenilor, în condițiile în care „actuala guvernare a PAS a uzurpat puterea și acționează deschis împotriva poporului”, au transmis reprezentanții CSN, potrivit UniMedia.

După „debarcarea actualului regim”, coaliția de opoziție are în plan să elaboreze politici și strategii „pentru a scoate țara din criză și să asigure transferul de putere”.

Din conducerea CSN vor face parte Ilan Șor, președintele Partidului Politic „ȘOR”, deputat, Marina Tauber, vicepreședinte al Partidului Politic „ȘOR”, deputat, Gheorghe Cavcaliuc, președintele Partidului „Acasă Construim Europa”, Dinu Țurcanu, președintele Raionului Orhei, jurist, Radu Bușilă, primarul comunei Piatra, raionul Orhei, jurist, Constantin Starîș, deputat PCRM, Serghei Mișin, președintele Partidului Renaștere.

 

Ce vrea coaliția de opoziție din Republica Moldova

 

Reprezentanții opoziției au enunțat o rezoluție, în care sunt enunțate punctual, motivele revoltei:

„Noi, cetățenii Republicii Moldova, prezenți la Marea Adunare Națională din Chișinău, desfășurată în data de 16 octombrie 2022, ghidați de dorința de a salva țara de dictatura instaurată de Guvernarea PAS și președintele Maia Sandu;

  • conștientizând situația gravă în care se află populația, ca urmare crizei economice fără precedent, manifestată prin creșteri de prețuri și tarife, dar și prin decizii antipopulare și abuzive; răspunzând aspirațiilor a sute de mii de concetățeni care, potrivit sondajelor sociologice, nu mai pot face față scumpirilor și își doresc schimbarea actualei guvernări;
  • ținând cont de faptul că atât Maia Sandu, cât și Guvernul și Parlamentul, nu au reacționat până acum la revendicările legitime ale cetățenilor, exprimate prin rezoluțiile adoptate anterior; înțelegând pericolul care planează asupra țării din cauza acestei guvernări nocive și străine intereselor naționale;
  • constatând că regimul sfidează deschis voința cetățenilor și refuză orice dialog cu opoziția și societatea civilă, decidem constituirea, prin vot popular, a Comitetului Salvării Naționale (CSN), structură reprezentativă la nivel național, care are menirea de a scoate Republica Moldova din captivitate, de a restabili ordinea constituțională și de a le reda cetățenilor drepturile și libertățile de care au fost lipsiți în mod abuziv”, se menționează în Rezoluție.

„Facem apel la toate partidele din opoziție să delege reprezentanți în Comitetul Salvării Naționale. Doar împreună putem să-i oferim Republicii Moldova și cetățenilor ei șansa la o viață normală și prosperă”

, se mai arată în rezoluția PMAN.