Revolta medicilor de ambulator: "Nu am cerut recunoştinţă, dar nu este normal să fim uitaţi şi discriminaţi"

Publicat: Marţi, 12 Mai 2020 14:13 // Actualizat: Marţi, 12 Mai 2020 14:16 // Sursa: romaniatv.net

Medicii din ambulatoriul de specialitate, reprezentați la nivel național de APMA, care s-au aflat în linia întâi pe toată perioada stării de urgență, acuză faptul că sunt ignorați de statul român, care recunoaște doar munca medicilor de familie. Într-o scrisoare deschisă adresată autorităţilor, Dr. Cosmin Alexandrescu, președinte APMA, reclamă faptul că medicii din ambulator au fost "uitaţi, discriminaţi, trecuţi cu vederea".

Foto: APMA

"AMBULATORIUL VREA RECUNOAȘTERE, NU RECUNOȘTINȚĂ", este titlul pe care medicul Alexandrescu l-a dat scrisorii deschise adresate statului român.

Preşedintele APMA spune că medicii pe care-i reprezintă îşi fac datoria pentru că aşa este normal, dar consideră anormal faptul că sunt discriminaţi în raport cu medicii de alte specialităţi. Dr. Alexandrescu face referire la faptul că medicii din ambulator nu au primit materiale de protecţie:

"Noi nu am cerut recunoștință. Într-o Românie… NORMALĂ… medicii își fac datoria. Este normal să ne vedem pacienții. Este normal să nu se moară de boli cronice, chiar dacă apar epidemii.

Nu este NORMAL să fim uitați, discriminați, trecuți cu vederea.

Nu este NORMAL să fim trimiși în linia întâi cu mâinile goale. Să nu primim materiale de protecție, dezinfectanți, atunci când cei de lângă noi, medicii de familie au primit".

Citeşte şi Anunţul făcut de doctorul Anthony Fauci despre al doilea val de COVID-19: "E inevitabil"

Totodată, Cosmin Alexandrescu arată cu degetul către autorităţile care nici nu i-au scutit de impozite, nici nu le-au acordat stimulentele financiare de care beneficiază restul colegilor lor: 

"Nu este NORMAL să fim  obligați să plătim impozit pe clădirile în care lucrăm, atunci când cei de lângă noi, medicii de familie au fost scutiți.

Nu este NORMAL ca cei de lângă noi, medicii de familie să primească stimulente financiare și noi nu. Luptăm la fel, în aceeași tranșee.

Nu este NORMAL ca valoarea punctului să crească de un an doar pentru medicii de familie și pentru medicii de ambulatoriu nu. Nu mai vorbim de salariile din spitale.

Nu este NORMAL ca Primul Ministru să ne răspundă că a trimis spre Ministerul Sănătății și spre Departamentul pentru Situații de Urgență solicitarea noastră pentru materiale de protecție și dezinfectanți (atunci când nu se mai găseau la furnizori) și aceștia să îi ignore ordinul.

Nu este NORMAL ca Departamentul pentru Situații de Urgență să nu știe că ambulatoriul nu este limitat la ambulatoriul de spital sau marile rețele".

Preşedintele APMA vine şi cu o lămurire referitoare la aşa-zisa reluare a activităţii în ambulatoriu. El precizează că nu poate fi vorba despre o "reluare" atât timp cât activitatea desfăşurată de cadrele medicale pe care le reprezintă nu a fost întreruptă.

"Nu este NORMAL ca Ministrul Sănătății să răspundă pe lângă subiect atunci când este întrebat la televizor despre reluarea activității în ambulatoriu. Care reluare? Pe toată perioada stării de urgență medicii din ambulatoriul de specialitate au fost la datorie, alături de colegii lor medici de familie, acordând nediscriminatoriu asistență medicală tuturor categoriilor de pacienți, în condițiile în care ambulatoriile spitalelor publice au fost închise, iar o parte dintre marile rețelele  medicale private și-au redus semnificativ activitatea.

Medicii din ambulatoriu au fost la cabinet, au consultat pacienți, expunându-se zilnic la riscuri, cu materialele de protecție limitate sau pe terminate, nu am stat in confortul locuinței și ne-am jucat de-a “telemedicina” pentru că sunt specialități și boli care nu pot fi controlate telefonic, iar o mare parte dintre pacienți nu au acces la telefoane de ultimă generație care să ne permită acest lucru. A fost nevoie de noi în cabinet, si noi am fost acolo. În fiecare zi", se arată în finalul scrisorii deschise adresate de medicii din ambulator statului român.

Citeşte şi Dr. Rafila demontează cele mai frecvente mituri despre COVID. De ce gargara cu bicarbonat sau clorul din apa potabilă nu îl distrug

Cosmin Alexandrescu atrage atenţia asupra faptului că măsurile luate de Executiv riscă să divizeze corpul medical, să favorizeze întoarcerea unora împotriva celorlalţi:

"Normal este să fim tratați la fel ca și colegii noștri. Nu am cerut mai mult, dar nu acceptăm mai puțin. Măsurile luate de Guvern, în loc să aducă o binemeritată reparație corpului medical în ansamblu, reușesc să îl divizeze, să îl împartă în specialități mai importante și mai puțin importante, să ne întoarcă unii împotriva celorlalți, deși sănătatea populației este un deziderat comun, care se poate obține prin colaborarea și implicarea atât a medicilor de familie cât și a celor din ambulatoriul de specialitate. Avem nevoie unii de ceilalți și avem nevoie de aceeași susținere din partea Statului".

În finalul scrisorii deschise, medicul Cosmin Alexandrescu adresează autorităţilor o întrebare retorică referitoare la importanţa activităţii desfăşurate de personalul medical din ambulator:

"Credeți că vă puteți descurca fără noi? Spuneți clar și asumați-vă că asistența medicală pentru populație se poate face fără cei peste 20.000 de medici specialiști și stomatologi (cărora le-a fost interzis să lucreze pentru a-i proteja pe ei si pe pacienți) din țară și noi ne vom întrerupe activitatea. E nevoie ca spitalele să fie copleșite de pacienți ca să înțelegeți rolul nostru în sistemul național de sănătate? Din păcate, din acțiunile politicienilor și birocraților ajunși să aibă putere de decizie ni se dă de înțeles că noi nu contăm.

Noi, medicii specialiști din ambulatoriu dorim o Românie Normală. O Românie în care munca e respectată și răsplătită la adevărata ei valoare. Nu vrem privilegii, nici pensii speciale, nici decorații. Dar nici nu mai semnăm Contracte ciuntite doar pentru noi. Și o vom întreba pe Doamna cu Balanța dacă e just să fim mereu discriminați sau ne ajută să oprim nedreptatea".

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
discriminare scrisoare deschisa sistem ambulator
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8375
RON
09 Aug
noapte 19 °
zi 34 °
Ultimele joburi adaugate
24 H