Revoltător: 400.000 de euro a costat-o pe România rușinea de la Eurovision. Cum au fost împărțite cheltuielile

S-a aflat nota de plată a României pentru cea mai recentă umilință suferă de țara noastră la Eurovision: 400.000 de euro, din bani publici. O sumă record. Iată cum au fost împărțite cheltuielile.

16 mai 2023, 11:33
Revoltător: 400.000 de euro a costat-o pe România rușinea de la Eurovision. Cum au fost împărțite cheltuielile

În spațiul public, vocile majoritare acuză TVR de o mare risipă a banilor contribuabililor. Inclusiv partidele de la putere au început să-și toarne cu cenușă-n cap.

„(…) Ar fi interesant de aflat lista completă a băieților deștepți care au supt din felia Eurovision, muncind – nu-i așa? – pentru onoarea României la Liverpool. Te și întrebi cum e să ai la TVR un șef cu nume de pasăre cântătoare, iar la concurs să trimiți un păsăroi afon?

Una peste alta, aventura Eurovision 2023 mi se pare o mare iresponsabilitate, dat fiind că din banii ăia făceau Iohannișii un drum pînă la Sharm-el-Sheikh, dacă nu chiar și retur. Data viitoare, cînd mai tocați banii românilor, gîndiți-vă mai bine care sunt adevăratele priorități ale țării…”, a afirmat deputatul PSD.

România nu doar că nu a ajuns în finala mare, în care sunt calificate aproape toate statele. Nu a obținut nici măcar un punct. Nici Moldova nu a votat reprezentantul țării noastre, aspru contestat pentru ținută, atitudine, melodie și interpretare. Este cea mai slab rezultat din istoria României la Eurovision. Am fost pe ultimul loc, la egalitate cu San Marino.

Cert este că toată aventura a costat România 400.000 de euro. Doar transmisiunea a costat 200.000 de euro, la care s-au adăugat 80.000 de euro pentru show-ul artistului și promovare. Restul de 120.000 de euro au fost cheltuiți pentru transport, cazare și diurnă. În staff-ul României au fost trimiși pe bani publici 11 oameni, dintre care 8 de la TVR:

Mihai Predescu – șef delegație (salariat SRTv) Ana Maria

Mîndru – asistent șef delegație (salariat SRTv)

Camelia Ktistakis – șef presă (salariat SRTv)

Aurel Badea – regizor (salariat SRTv)

Gabriel Scîrlet – regizor muzical (salariat SRTv)

Rodica Puca – stilist (salariat SRTv)

Laura Daniela Fronoiu – reporter (salariat SRTv)

Marinică Ghiță – cameraman (salariat SRTv)

Theodor Andrei – artist/reprezentantul României

Diana Maria Colea – dansator al reprezentantului României

Andrei Simona – managerul artistului

Bani publici plătiți pentru cel mai prost rezultat din istorie

Pentru cele opt persoane salariate ale Societății Române de Televiziune s-a achitat suma de 4.480 de euro, reprezentând diurna (16 zile x 35 de euro/persoană), plus suma de 3.200 de euro pentru biletele de avion București-Liverpool, respectiv Liverpool-București, 160 de euro pentru asigurări de călătorie, dar și suma de 2.000 de euro pentru cheltuieli neprevăzute cu justificare ulterioară.

Pentru cele trei persoane care au făcut parte din staff-ul solistului s-a bugetat suma de 1.300 de euro, reprezentând biletele de avion și asigurările de călătorie.

Doar cazarea a costat în total 23.500 de euro, la hotelul Lock and Key din Liverpool. Prețul pentru o cameră dublă pe noapte a fost de 240 de euro, iar pentru cea single – de 200 de euro.

Aproape nimeni nu se mai uită la Eurovision

Concursul Eurovision nu mai suscită interes aproape pentru nimeni. Aproape 100.000 de români au ales să urmărească evenimentul, adică 0,5% din populație. Practic, TVR 1 s-a clasat pe locul 91 în topul evenimentelor din ziua de joi, 11 mai. Meciurile, show-urile culinare, buletinele de știri și documentarele au fost mai interesante pentru români.

Participarea României la ediția din 2023 a Eurovision a venit după ce țara noastră a fost fraudată evident anul trecut. În urma presiunii publice, TVR a amenințat la un moment dat că va da în judecată organizatorul și că are în plan retragerea țării noastre din concurs. Totuși, s-a făcut că uită de cele declarate, iar după câteva luni, Dar Turturică, același director al TVR, umilit, a anunțat că România va participa la Eurovision, ca și cum nimic ilicit și imoral nu s-ar fi întâmplat înainte.