Revoltător: primarul USR din Bacău vrea să construiască din bani publici un nou stadion, pentru o sumă faraonică (FOTO)

Barbut pe bani publici | Bacău, oraș mare al României, care a fost reprezentat inclusiv în cupele europene de fotbal de-a lungul timpului, nu mai are echipă de mai bine de un deceniu. Totuși, primarul #REZIST se pregătește să construiască un stadion din bani publici - în schimbul unei sume imense, inițiativă care a început să ridice suspiciuni în societate.

26 apr. 2023, 20:13

Primăria Municipiului Bacău, condusă de primarul USR Lucian Viziteu, a propus pentru dezbatere Proiectul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru demolarea actualului stadion „Municipal” din oraș și construirea unei noi arene, de 20.800 de locuri, cu un cost imens, de 120 de milioane de euro. Astfel, stadionul din Bacău ar deveni a doua cea mai scumpă arenă din țara noastră, după Arena Națională din București.

Totul, în contextul unei perioade economice extrem de dificile: guvernanții ar fi descoperit o „gaură” de 4 miliarde de euro în buget.

 

Cetățenii de Bacău se tem de un nou jaf

 

Studiul de fezabilitate, realizat de o firmă de proiectare din Cluj, a fost deja realizat și predat. Acesta a costat autoritățile locale din Bacău 155.000 de lei, adică 31.000 de lei.

Dezbaterea publică pe tema proiectului de demolare a arenei vechi, lăsată în paragină și construirea unui nou complex sportiv va avea loc marți, 2 mai 2023. În social media, unii cetățeni din Bacău anunță proteste.

Planul Urbanistic Zonal reglementează nu doar stadionul, cât și anumite terenuri din zonă, atractive pentru dezvoltatorii imobiliari.

Cetățenii se tem că administrația #REZIST va da undă verde doar ansambluri rezidențiale, nu și un stadion nou.

Câteva asociații de locatari s-au opus vehement proiectului.

 

Sportul din Bacău, la pământ. Orașul din Moldova nu mai are echipă în Liga 1 de mai bine de un deceniu

 

Bacăul, orașul care a făcut senzație în Liga 1, în perioada lui Nicolae Ceaușescu, dar și după ’90, pe vremea baronului local Dumitru Sechelariu, nu are echipă în primele două ligi, însă trei formații băcăuane concurează la nivel de Liga 3. Este vorba despre CSM Bacău, în seria 1, plus Dinamo și Aerostar Bacău, în seria 2.

În Bacău, primar este Lucian Viziteu și viceprimar, Cristian Ghingheș. Cei doi controversați politicieni au fost implicați în diverse scandaluri, de-a lungul timpului. Unul dintre cele mai caraghioase vizează achiziția unor laptopuri de lux, din bani publici.

„Mi s-a parut interesantă solicitarea de achiziție pentru cele două laptopuri Apple Macbook Pro care ajung si la preturi de 15000 lei. La întrebarea ‘De ce este nevoie de laptopurile Macbook Apple?’ am primit raspunsul ‘Cineva din cabinet a solicitat acest lucru’.

Am luat în serios rolul de consilier local independent si cred ca una dintre prioritatile acestei functii este asigurarea unei eficientizari a cheltuirii banului public, iar din acest motiv am considerat ca este necesara solicitarea informatiilor suplimentare, pentru a întelege clar daca este sau nu nevoie de achizitionarea acestor tipuri de echipamente. Din pacate, explicatiile primite nu m-au convins”, a explicat consilierul independent Dorin Chirilescu.

În prezent, Stadionul din „Orașul lui Bacovia”, inaugurat în 1966, zace în paragină. A fost renovat în 2003 de și parțial în 2010. Bacăul a fost unul dintre primele orașe din România care a montat nocturnă pe stadion.

  • 25 de milioane de euro a costat stadionul Sepsi Sf Gheorghe, realizat cu finanțare de la Guvernul Ungariei, o arenă cu 8.400 de locuri, inaugurată în 2019;
  • 17 milioane de euro a costat stadionul Petrolul Ploiești, cu 14.000 de locuri, inaugurat în 2011.