Rezidenţiat 2023. Ministerul Sănătăţii cere mai multe locuri pentru specialitatea „medicină de familie”

Ministerul Sănătăţii cere facultăţilor informaţii privind extinderea capacităţii de pregătire în specialitatea Medicină de Familie pentru o eventuală suplimentare a locurilor la rezidenţiat.

31 mai 2023, 19:49
Rezidenţiat 2023. Ministerul Sănătăţii cere mai multe locuri pentru specialitatea „medicină de familie”

Ministerul Sănătăţii a solicitat universităților şi facultăților de medicină informații privind extinderea capacității de pregătire în specialitatea Medicină de Familie pentru o eventuală suplimentare a locurilor la rezidențiat.

Având în vedere cele trei runde de discuții, desfășurate cu reprezentanții celor 208 medici care au obținut un punctaj minim de promovare la sesiunea din 14 mai 2023 a concursului de rezidențiat şi care s-au situat în afara celor 628 de locuri disponibile, Ministerul Sănătății a solicitat universităților şi facultăților de medicină evaluarea posibilității suplimentării locurilor de pregătire în specialitatea Medicină de Familie.

Având în vedere deficitul de medici de familie înregistrat în anumite regiuni ale țării, precum şi faptul că un procent semnificativ dintre medicii de familie vor ieși la pensie în următorii 7 ani, Ministerul Sănătății consideră ca este posibilă acestă soluție în beneficiul tinerilor medici, în beneficiul sistemului sanitar şi implicit al pacienților.

Ministerul Sănătăţii anunţă, mierucri, că a solicitat universităţilor şi facultăţilor de medicină informaţii privind extinderea capacităţii de pregătire în specialitatea Medicină de Familie pentru o eventuală suplimentare a locurilor la rezidenţiat.

”Având în vedere cele trei runde de discuţii, desfăşurate cu reprezentanţii celor 208 medici care au obţinut un punctaj minim de promovare la sesiunea din 14 mai 2023 a concursului de rezidenţiat şi care s-au situat în afara celor 628 de locuri disponibile, Ministerul Sănătăţii a solicitat universităţilor şi facultăţilor de medicină evaluarea posibilităţii suplimentării locurilor de pregătire în specialitatea Medicină de Familie”, a transmis, miercuri seară, Ministerul Sănătăţii.

Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu reprezentanţii SANITAS: „Angajaţii din sistemul sanitar au stat în prima linie a luptei cu pandemia, în timp ce alţii fumau şi beau în Guvern”

Sursa citată a precizat că, având în vedere deficitul de medici de familie înregistrat în anumite regiuni ale ţării, precum şi faptul că un procent semnificativ dintre medicii de familie vor ieşi la pensie în următorii 7 ani, Ministerul Sănătăţii consideră ca este posibilă acestă soluţie în beneficiul tinerilor medici, în beneficiul sistemului sanitar şi implicit al pacienţilor.

”În cursul săptămânii viitoare vor fi realizate aranjamentele administrative care să facă posibilă repartiţia locurilor comunicate de universităţi şi facultăţi pentru candidaţii care au obţinut cel puţin punctajul minim de promovare”, a mai transmis sursa citată.

Rezidenţiat 2023. Toate cele 628 de locuri scoase la concurs vor putea fi ocupate. Angajări deblocate şi în Educaţie

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii s-au întâlnit, luni, cu reprezentanţii medicilor care nu au reuşit să ocupe un loc în rezidenţiat în urma sesiunii suplimentare a concursului din 14 mai 2023. Peste 800 de candidaţi au obţinut punctajul necesar, dar au fost disponibile doar 628 de locuri. Restul candidaţilor, cu punctaje mai mici decât media ultimelor sesiuni ordinare ale Rezidenţiatului, au fost declaraţi respinşi. Potrivit ministerului, doar 29% dintre ei au absolvit recent Medicina, restul având chiar şi 50 de ani.