Rezultate alegeri locale 2020. Cum vor fi strânse şi numărate voturile pacienţilor COVID

Alegeri locale 2020. Cum vor fi strânse și numărate voturile pacienților COVID: "Vor fi puse în saci speciali pentru protecție, se vor introduce în alți saci. Vor fi numărate separat seara de persoane care vor purta mănuși, mască", anunţă ministrul Sănătăţii.

RomaniaTV.net
26 sept. 2020, 18:10
Rezultate alegeri locale 2020. Cum vor fi strânse şi numărate voturile pacienţilor COVID

2020 este un an atipic, în care toate activitățile importante s-au desfășurat diferit, iar alegerile locale din 27 septembrie se încadrează și ele în același tipar, spune ministrul Sănătății. Într-un interviu pentru Digi24, Nelu Tătaru a vorbit despre măsurile speciale luate pentru acest scrutin și despre cum vede evoluția pandemiei în următoarea lună.

Raed Arafat, despre cei care vin la vot fără mască: „Forţele de ordine vor fi acolo și nu le vor permite să intre!” 

„Nu e un an obișnuit. O spuneam încă din martie. Nu am avut sărbători pascale la fel, 1 mai, Rusalii, examen de evaluare sau de bacalaureat la fel, an școlar la fel, concedii la fel, deși unii au încercat să-l facă la fel ca în anii trecuți.

Avem o lună septembrie total diferită de ceilalți ani, un început de an școlar total diferit, și niște alegeri total diferite, după cum a fost și o campanie electorală diferită. Rămân principalele precauții: portul măștii, distanțarea, dezinfectarea la intrarea în secție, distanțarea la ieșirea din secțiile de vot, traseul cât mai scurt către cabina de vot și către urnele unde se depun buletinele de vot. La fel, existența unor persoane care prezintă simptome respiratorii sau febră, traseul cel mai scurt către o urnă sau o cabină de vot care din acel moment vor deveni dedicate pentru cei cu simptomatologie respiratorie sau febră, prioritizarea acestor pacienți, precum și prioritizarea alegătorilor peste vârsta de 65 de ani. Pacienții din spitalele COVID vor beneficia de urna mobilă. Acea urnă merge întâi la solicitanții de la domiciliu, cu patologii non-COVID. Vor ajunge apoi la carantinați, în timpul 2 la izolați, cu măști, mănuși, iar la spitalele COVID vor merge către secțiile cu pacienți COVID, primind de la unitățile sanitare echipament de protecție în funcție de specificul secției”, a spus Tătaru.

„Mă aștept să rămânem în acel registru de platou, pentru ca în adoua jumătate a lunii octombrie să mergem pe pantă descendentă, să ne pregătim pentru sezonul rece, sezonul gripal, să putem să ne facem vaccinările. E un an atipic, tindem spre o viață cvasinormală în acest an. Suntem într-o pandemie care se preconizează a se întinde pe un an și jumătate, doi. Trebuie să învățăm să trăim cu acest virus, să trăim cu anumite precauții, anumite reguli și să ne menținem un status cât de cât sănătos”.

Cum pot să îmi exprim votul dacă sunt în carantină și ce pași trebuie să urmez

În data de 27.09.2020 vor avea loc alegerile locale, însă, spre deosebire de anii anteriori, modalitatea de desfășurare a acestora va fi diferită, din cauza situației generate de pandemia de coronavirus. Un element de noutate este reprezentat de faptul că la data alegerilor anumite persoane se vor afla fie în izolare, fie în carantină. Astfel, prezintă relevanță modalitatea în care aceste persoane își vor putea exprima votul. 

1. Care este modalitatea în care votez dacă nu mă pot deplasa la secția de votare?

“Persoanele  care se află în izolare sau carantină au posibilitatea de a solicita urna specială. În acest sens, persoanele în cauză vor trebui să depună o cerere prin care să solicite trimiterea urnei speciale la adresa lor.

La fel ca în anii anteriori, este necesar ca persoana să aibă domiciliul sau reședința în localitatea sau sectorul municipiului București în care se află secția de votarepentru a putea solicita urna specială.” afirmă Diana Pleș, avocat Iordăchescu & Asociații.

2. Unde depun cererea, când trebuie să o depun și ce trebuie să cuprindă?

Aceste aspecte sunt reglementate de art. 6 din Hotărârea BEC nr. 81/2020. Astfel, cererea trebuie depusă la secția de votare de care aparține persoana respectivă, însă, având în vedere natura situației care generează solicitarea urnei speciale, depunerea cererii va putea fi efectuată de orice persoană. 

Cererea trebuie depusă în ziua anterioară alegerilor, 26.09.2020, între orele 18:00 și 20:00, cu excepția situației în care cauza pentru care se solicită urna specială intervine ulterior acestui moment.

Referitor la modalitatea în care poate fi întocmită cererea și la conținutul acesteia, trebuie menționat faptul că aceasta poate fi scrisă atât de mână, cât și pe calculator, trebuie să fie semnată și datată de alegătorul solicitant și trebuie să conțină: numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința, precum și seria și numărul actului de identitate.

În plus, pentru dovedirea motivului pentru care se solicită urna specială este necesară anexarea unor documente justificative. Astfel, pot fi prezentate orice documente care să ateste faptul că persoana în cauză nu se poate prezenta la secția de votare.

3. Cum votez dacă sunt în spital?

“Conform art. 7 alin. (3) din Hotărârea nr. 81/2020 BEC dacă se solicită exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale de mai mult de 200 de persoane internate, conducătorii unităților asigură depunerea cererilor de votare prin intermediul urnei speciale în ziua prevotării.” continuă Av. Diana Pleș.

4. Când se va prezenta echipa care transportă urna mobilă la adresa mea?

Echipa care transportă urna mobilă se va deplasa la unitățile COVID – 19 și la adresele persoanelor izolate și carantinate numai după ce a asigurat exercitarea dreptului la vot de către persoanele care au solicitat urna specială din alte cauze.

 

Sursă: avocat Diana Pleș, Iordăchescu și Asociații