Rezultate alegeri prezidenţiale în Brazilia: Luiz Inacio Lula da Silva revine la putere

Luiz Inacio Lula da Silva, preşedintele de stânga al Braziliei în perioada 2003-2010, a fost reales la conducerea ţării, el câştigând duminică al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, în care l-a înfruntat pe conservatorul Jair Bolsonaro.

31 oct. 2022, 08:59
Rezultate alegeri prezidenţiale în Brazilia: Luiz Inacio Lula da Silva revine la putere

Luiz Inacio Lula da Silva, preşedintele de stânga al Braziliei în perioada 2003-2010, a obţinut 50,9 la sută din totalul voturilor. Contracandidatul său, Jair Bolsonaro, preşedintele în exerciţiu, a obţinut 49,1 la sută. Diferenţa dintre cei doi candidaţi este de peste 2 milioane de voturi.

“Brazilia revine!”, a spus Lula, în vârstă de 77 de ani, după ce a câştigat alegerile.

„Începând de la 1 ianuarie, voi guverna pentru cei 215 milioaane de brazilieni şi braziliene, nu doar pentru cei care au votat pentru mine. Nimeni nu vrea să trăiască într-o ţară divizată, în stare de război continuu. Această ţară are nevoie de pace şi de unitate. Nu există două Brazilii, suntem un singur popor”, a spus Luiz Inacio Lula da Silva.

Citeşte şi: Imagini incredibile în Brazilia: sute de mii de cetățeni au ieșit în stradă, pentru a-l susține pe Jair Bolsonaro, înainte de alegeri (VIDEO VIRAL)

Alegerea lui Lula vine după o campania electorală în care doi candidaţi s-a insultat grav. Bolsonaro l-a numit pe Lula “hoţ”, “fost deţinut”, “alcoolic”, “ruşine naţională”. Acesta din urmă a reacţionat: “pedofil”, “canibal”, “mic dictator”.