REZULTATE DEFINITIVAT 2019 EDU.RO. S-au anunţat notele finale, verifică mediile după contestaţii

Rezultatele finale ale examenului naţional de definitivare în învăţământul preuniversitar au fost afişate luni, în centrele de examen şi pe site-ul definitivat.edu.ro, potrivit calendarului Ministerului Educației Naționale.

RomaniaTV.net
05 aug. 2019, 12:23
REZULTATE DEFINITIVAT 2019 EDU.RO. S-au anunţat notele finale, verifică mediile după contestaţii

REZULTATE DEFINITIVAT 2019 EDU.RO. Proba scrisă din cadrul examenului naţional de definitivare în învăţământ, sesiunea 2019, a avut loc pe 24 iulie, în 42 centre de examen, respectiv câte unul în fiecare judeţ şi în Bucureşti.

REZULTATELE FINALE au fost afişate aici: WWW.definitivat.edu.ro 

REZULTATE FINALE DEFINITIVAT 2019. Potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale, au depus contestaţii 1.079 de candidaţi. Dintre aceştia, 169 au obţinut medii peste 8 în urma soluţionării acestora şi, implicit, statutul de promovat.

Astfel, din totalul de 6.485 de candidaţi cu note la proba scrisă (dintre aceştia, 128 de candidaţi au fost notaţi cu 10), 5.051 de candidaţi au reuşit să obţină, în final, medii mai mari sau egale cu 8 şi au promovat examenul.

După susţinerea ultimei probe a examenului de definitivat din sesiunea 2019 – proba scrisă, dar înainte de înregistrarea/soluţionarea contestaţiilor, au fost declaraţi promovaţi 4.882 de candidaţi care au obţinut medii între 8 şi 10.

REZULTATE FINALE DEFINITIVAT 2019. Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obţină minimum media 8. Aceasta se calculează ca medie ponderată a notelor obţinute la toate probele de examen.

Judeţul cu cea mai mare rată de promovare este Dâmboviţa (87,06%), în timp ce rata de promovare cea mai scăzută s-a înregistrat în judeţul Călăraşi (57,14%). În Capitală, procentul este de 85,96%.

Au putut participa la proba scrisă candidaţii care au îndeplinit cumulativ următoarele condiţii: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an, calificativul pentru anul şcolar în curs „Bine” sau „Foarte bine”, media aritmetică a notelor obţinute la cele două inspecţii la clasă şi la evaluarea portofoliului profesional – minimum 8, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective.

REZULTATE FINALE DEFINITIVAT 2019.Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, şi obiectivul acestui examen naţional. Prin dobândirea definitivării în învăţământ, cadrul didactic depăşeşte stadiul de debutant şi poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învăţământ preuniversitar şi de a participa ulterior la susţinerea examenelor pentru obţinerea gradelor didactice.

În acest an, proba a fost susținută la 96 de discipline de examen, conform Ministerului Educației.

Dintre cei 8.064 de candidaţi înscrişi la începutul anului şcolar, au fost admişi la proba scrisă de pe 24 iulie 7.482 de candidaţi care au îndeplinit cumulativ următoarele condiţii:

– efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puţin 1 an;

– calificativul pentru anul şcolar în curs „Bine” sau „Foarte bine”;

– media aritmetică a notelor obținute la cele două inspecții la clasă și la evaluarea portofoliului profesional – minimum 8, dar note nu mai mici de 7 la probele menționate anterior.

A fost înregistrat un număr mare de candidați înscriși pentru următoarele discipline/specializări:

– limba română și literatură pentru copii/metodica activității instructiv-educative din învățământul preșcolar – învățământ preșcolar în limba română (2.079);

– limba și literatura română și matematică/metodica predării acestora – învățământ primar în limba română (1.367);

– educaţie fizică şi sport/specialitate și metodica predării acesteia (856);

– limba și literatura engleză/specialitate și metodica predării acesteia (464);

– limba și literatura română/specialitate și metodica predării acesteia (401).

Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie cel puțin 8 pentru promovarea examenului.

Primele rezultate au fost afişate în data de 31 iulie în centrele de examen şi pe definitivat.edu.ro.

„Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, şi obiectivul acestui examen naţional. Prin dobândirea definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant şi poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice”, explică Ministerul Educației.