Rezultate definitive REFERENDUM CATALONIA. 90,18% din voturi, în favoarea independenţei

REFERENDUM CATALONIA. Referendumul de autodeterminare organizat duminică, 1 octombrie, în Catalonia s-a încheiat cu un scor de 90,18% din voturi în favoarea independenței regiunii, conform rezultatelor definitive transmise vineri de guvernul catalan parlamentului regional, informează AFP.

06 oct. 2017, 16:23
Rezultate definitive REFERENDUM CATALONIA. 90,18% din voturi, în favoarea independenţei

REFERENDUM CATALONIA. Potrivit executivului catalan, numărul buletinelor de vot pro-independență este de 2,044 milioane, la o rată de participare de 43,03%. Pentru ‘nu’ s-au înregistrat 177.000 de voturi, respectiv 7,83% din total.

Conform legii referendumului, după comunicarea oficială a rezultatelor scrutinului, parlamentul catalan are la dispoziție 48 de ore pentru proclamarea formală a independenței provinciei.

Vezi si: Tensiunile Madrid-Barcelona escaladează. Oficialităţi catalane, în faţa justiţiei

Unda de șoc a crizei politice a atins sectorul economic: Caixabank, prima bancă din Catalonia și a treia din Spania, urmează să organizeze vineri un consiliu extraordinar de administrație pentru a decide dacă își mută sau nu sediul central în afara regiunii aflate în criză.

Banco Sabadell, a doua bancă din Catalonia și a cincea din Spania, a anunțat joi transferul sediului său principal la Alicante, în sud-estul țării, după prăbușirea prețului acțiunilor sale.

Băncile se tem de consecințele unei eventuale ieșiri a Cataloniei din zona euro în cazul în care independența sa va fi totuși proclamată.

Citeşte şi Şeful Poliţiei din Catalonia şi alţi responsabili au fost pus sub urmărire penală pentru „rebeliune”

De altfel, Barcelona, locomotiva economică și principalul pol turistic al Cataloniei, o regiune care a primit 17 milioane de vizitatori în 2016, a fost pusă în fața situației că rezervările la hoteluri au început să scadă, potrivit sindicatului local din industria turismului.