Rezultate Evaluarea Națională clasa a IV-a Matematică 2019. Aproape jumătate dintre elevi nu au ştiut să facă o scădere şi o împărţire

Publicat: Vineri, 21 Februarie 2020 08:43 // Actualizat: Vineri, 21 Februarie 2020 08:43 // Sursa: romaniatv.net

Două probleme asemănătoare le-au dat mari bătăi de cap elevilor la proba de Matematică a Evaluării Naționale de clasa a IV-a din 2019. Aproape jumătate dintre aceştia nu au ştiut să facă o scădere şi o împărţire, potrivit Raportului cu rezultatele Evaluării Naționale de la clasa a IV-a, publicat de Centrul Național de Evaluare și Examinare din subordinea Ministerul Educației

Cele mai multe rezultate greșite sau absente la testele de la proba de Matematică a Evaluării Naționale de clasa a IV-a din 2019 au fost pentru două probleme asemănătoare, una în testul 1 și alta în testul 2. Potrivit Raportului cu rezultatele Evaluării Naționale de la clasa a IV-a, publicat de Centrul Național de Evaluare și Examinare din subordinea Ministerul Educației, problema presupunea efectuarea unei operații de scădere, urmată de una de împărțire, pentru a afla răspunsul.

Cu toate acestea, 48,15% dintre elevi nu au rezolvat corect sau nu au răspuns la problema respectivă de la Testul 1 și 43,86% la cea de la Testul 2. "Elevii nu performează în general la rezolvarea itemilor (n.r. problemelor) de raţionament", susține raportul citat de edupedu.ro. 

Iată enunțurile primite de elevi

Testul 1, Subiect 8: „La un concurs internaţional de desen participă 1 208 elevi. Fetele participante la concurs sunt cu 254 mai multe decât băieţii participanţi. Câte fete si câţi băieţi participă la concurs?"

Testul 2, Subiect 8: „La un concurs internaţional de caligrafie participă 1 402 elevi. Fetele participante la concurs sunt cu 186 mai multe decât băieţii participanţi. Câte fete si câţi băieţi participă la concurs?"

Pentru aceste probleme rezultatele au fost următoarele:

Testul 1: 38,4% – răspuns greșit, 5,46% – lipsă răspuns (43,86% total)

Testul 2: 42,42% – rpspuns greșit, 5,73% – lipsă răspuns (48,15% total)

Citeşte şi Ministerul Educaţiei: Planul de şcolarizare prevede o creştere cu 29% a claselor de învăţământ profesional tehnic şi profesional

Astfel de probleme se rezolvă prin scăderea numărului în plus de fete din total și împărțirea rezultatului la 2. Cu toate acestea un procent foarte mare de elevi au întâmpinat dificultăți cu acest tip de problemă.

Ce alte exerciții au rămas nerezolvate:

Două probleme de la Testul 1, problemele 2 și 5 au fost prea grele pentru peste o treime dintre elevii de clasa a IV-a care au susținut Evaluarea Națională.

Testul 1, Subiect 2: „În Germania, la Nürnberg, în anul MDCLXII, a început producția creioanelor în fabrică. Cum se scrie acest număr cu cifre arabe?"

A. 1 412
B. 1 512
C. 1 662
D. 1 672

Răspunsul corect era C. 1662. Pentru elevii de clasa a IV-a care au dat Evaluarea Națională 2019, problema a fost una dificilă având în vedere că 33% nu au știut varianta corectă.

Testul 1, Subiect 5: „Ascuţitoarea a fost inventată de francezul Bernard Lassimone în anul 1 828. Aproximează, la ordinul sutelor, numărul 1 828.

A. 1 800
B. 1 820
C. 1 830
D. 1 900

36% dintre elevi nu au știut că A. 1.800 este răspunsul corect pentru acest exercițiu.

Citeşte şi Doi elevi au furat cataloagele şi le-au dat foc, pentru că aveau note prea mici

Raportul notează că „Răspunsurile date denotă că majoritatea elevilor au dovedit că au competenţe de operare cu numere naturale, în rezolvarea de exerciţii şi probleme diverse. Elevii nu performează în general la rezolvarea itemilor de raţionament, ci mai mult la cei din domeniul cunoaştere şi din cel de aplicare. De asemenea, constatăm, din păcate, o practică de neexersare suficientă la clasă a itemilor de tip rezolvare de probleme cu numere naturale."

O problemă cu grafic a fost o altă piatră de moară pentru o treime dintre elevii care au susținut Evaluarea Națională de la clasa a IV-a în 2019. Este vorba despre problema nr 15 de la Testul 2, pe care o redăm în continuare:

"Conform unui sondaj de opinie la care au răspuns elevi din învăţământul primar, acestia preferă să deseneze cu cinci culori. Numărul de elevi care au răspuns la sondajul de opinie si preferinţele lor sunt prezentate în diagrama de mai jos. Două culori sunt preferate în număr egal de elevi..."

„Scrie, pe spaţiul punctat de mai jos, numele acestor două culori si câţi copii au votat pentru fiecare dintre cele două culori."

Răspunsul era: portocaliu și verde, câte 30 de voturi.

Cu toate acestea peste 30% nu au reuși să răspundă corect, iar 3,3% nu au răspuns deloc.

Citeşte şi BURSE ELEVI 2020. Ce valoare vor avea în acest an. Cum se poate achiziţiona un calculator cu bani de la stat

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8332
RON
29 Mar
noapte 6 °
zi 19 °
Ultimele joburi adaugate
24 H