REZULTATE finale EVALUARE NAŢIONALĂ 2017 în ALBA: NOTELE candidaţilor, după contestaţii. Câţi au reuşit să-şi mărească media

Au fost publicate rezultatele finale la Evaluare Naţională 2017. Elevii de clasa a VIII-a din Alba pot vedea mediile ce vor conta pentru admiterea la liceu.

RomaniaTV.net
30 iun. 2017, 09:42
REZULTATE finale EVALUARE NAŢIONALĂ 2017 în ALBA: NOTELE candidaţilor, după contestaţii. Câţi au reuşit să-şi mărească media

REZULTATE finale EVALUARE NAŢIONALĂ 2017 în ALBA. Anul acesta, au fost depuse peste 200 de contestaţii, cele mai multe pentru notele obţinute la proba de Limba şi literatura română.

De luni, pot fi completate opţiunile în fişele de înscriere pentru admiterea la liceu.

Încă un elev absolvent de gimnaziu din Alba au reuşit performanţa mediei 10 la examenul de Evaluare Naţională 2017. După contestaţii, nota la Matematică a fost mărită cu 0,80 de puncte. Astfel, lista celor mai buni elevi după aceste testări are cinci nume.

Lista elevilor cu media 10 la Evaluare Naţională 2017 în Alba:

Ştefănuţ Denis Tudor – Şcoala Gimnazială “Ovidiu Hulea” Aiud – media 10 (la Matematică, după contestaţii nota a fost mărită de la 9.20, la 10)

Paula Cristina Avram – Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia – media 10

Bogdan Andrei Hătişi – Şcoala Gimnazială “Vasile Goldiş” Alba Iulia – media 10

Raul Cătălin Popescu – Şcoala Gimnazială “Vasile Goldiş” Alba Iulia – media 10

Ana Antonia Stan – Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu” Alba Iulia – media 10

Ministerul Educaţiei Naţionale a publicat vineri, în jurul orei 12.00, rezultatele finale la Evaluare Naţională 2017. Elevii de clasa a VIII-a din Alba pot vedea mediile ce vor conta pentru admiterea la liceu.

 

Situaţia notelor şi mediilor în judeţul Alba, după contestaţii, publicată pe edu.ro:

AICI, situaţia candidaţilor, ordonaţi alfabetic, cu notele şi mediile după contestaţii.

AICI, lista candidaţilor ordonaţi după medie.

AICI, situaţia pe şcoli

 

Elevii au depus 110 contestaţii la Limba şi literatura română, 98 la Matematică şi patru la Limba maternă maghiară.

Anul trecut, procentul absolvenţilor de clasa a VIII-a care au obţinut note peste 5, după recorectarea lucrărilor, a fost de 77,6%, în creştere de la 77,5%. În 2016, peste 2.500 de elevi din Alba au dat examenul care contează pentru admiterea la liceu.

Tot anul trecut, au fost depuse peste 300 de contestaţii. Dintre acestea, la Limba și literatura română au fost depuse 208, la Matematică – 128, iar la limba maternă – 10 contestații.

Anul acesta, în sesiunea 2017, candidații au luat la cunoștință, sub semnătură, atunci când au depus contestaţii, că nota poate fi modificată în plus sau în minus și cu 0,10 puncte și cu 0,50. Umare a reevaluării, nota finală este cea de la contestaţii.

Nota finală se trece pe lucrare, în prezența profesorilor evaluatori, de către președintele comisiei. Președintele comisiei calculează nota finală, ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire și semnează.

Nota rezultată în urma reevaluării este nota care se trece pe lucrare și reprezintă nota finală. Sub notă semnează cei patru evaluatori și președintele comisiei. Numărul pachetului și numărul de ordine al lucrărilor care necesită a treia evaluare sunt consemnate într-un proces-verbal, semnat de cei amintiți anterior.

După încheierea evaluării și deschiderea lucrărilor, președintele comisiei de contestații analizează notele acordate după reevaluare, în comparație cu cele acordate inițial. În situația în care se constată diferențe de notare mai mari de 1 punct, în plus sau în minus, între notele de la evaluarea inițială și cele de la contestații, președintele comisiei de contestații numește o a treia comisie formată din alți doi profesori cu experiență, alții decât cei care au evaluat inițial lucrările în centrul de contestații. Reevaluarea se va face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectând cu strictețe baremul de evaluare și toate procedurile de evaluare. Nota acordată de a treia comisie este nota finală a comisiei de contestații.

Nota definitivă nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de candidat la proba respectivă.

Situaţia din judeţul Alba, înainte de contestaţii

În judeţul Alba au fost 414 elevi (17,2%) care au avut medii între 9 şi 9,99, fiind şi patru medii de 10.

79,57% dintre elevi au avut medii peste 5. Comparativ, anul trecut, tot înainte de contestaţii, promovabilitatea era de 77,5%, iar în 2015, de 80,82%.

În acest an, au fost prezenţi la examen 2.403 de elevi, dintre cei 2.460 înscrişi, de la 141 de şcoli din judeţul Alba. La Română au susţinut testarea 2.407 de elevi, iar la Matematică, 2.403.

Cele mai multe note de 10 au fost la Matematică, respectiv 107 (rata promovare a probei de 70,37%), iar doar 12 la Limba şi literatura română (rată de promovare a probei de 87,49%), în total 119 copii reuşind să obţină nota maximă la cel puţin una dintre probe. 12 dintre ei sunt de la şcoli din mediul rural.

Din acest an, sunt şi noutăţi pentru candidaţi, la admiterea la liceu. Se vor organiza doar două etape de admitere, faţă de trei, cum a fost în 2016. De asemenea, va crește ponderea mediei de la evaluarea națională şi va scădea cea a notelor de la clasă.

Ponderea mediei de la Evaluarea Naţională creşte de la 75% la 80%, iar notele de la clasă vor reprezenta doar 20%, în loc de 25% din media de admitere în clasa a IX-a. Înscrierile încep de luni, 3 iulie, potrivit calendarului admiterii, publicat de Ministerul Educaţiei.

Etapa de REPARTIZARE COMPUTERIZATĂ şi admitere în învăţământul liceal de stat pentru candidaţii din seria curentă, precum şi pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2017-2018

3 – 6 iulie 2017: Completarea opţiunilor în fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a şi de către părinţii acestora, asistaţi de diriginţii claselor a VIII-a. Completarea fişelor de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a proveniţi din alte judeţe, la centrul special desemnat din judeţul pentru care solicită înscrierea

3 – 6 iulie 2017: Introducerea în baza de date computerizată (în aplicaţia informatică centralizată) a datelor din fişele de înscriere

4 – 7 iulie 2017: Verificarea de către părinţi şi candidaţi a fişelor editate de calculator, corectarea greşelilor în baza de date computerizată şi listarea fişelor corectate din calculator, operaţiuni ce se vor realiza utilizând aplicaţia informatică centralizată

12 iulie 2017: Repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2017 – 2018

13 iulie 2017: Afişarea în unităţile de învăţământ gimnazial a listelor cu absolvenţii repartizaţi proveniţi din şcolile respective şi a listei cu locurile neocupate în unităţile de învăţământul liceal de stat din judeţ/ municipiul Bucureşti

13 iulie 2017: Afişarea de către fiecare unitate din învăţământul liceal a listei candidaţilor repartizaţi în acea unitate

13 – 17 iulie 2017: Depunerea dosarelor de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi

18 iulie 2017: Transmiterea de către unităţile de învăţământul liceal de stat a situaţiei locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaţilor admişi în această etapă de admitere

Prima zi de liceu va fi din 11 septembrie 2017.