REZULTATE FINALE REFERENDUM 2012. BEC: 46,24% dintre alegători au votat. 87,52% au spus „DA”

Rezultate Referendum 2012 - Demitere Traian Băsescu. Biroul Electoral Central a comunicat miercuri REZULTATELE FINALE ale referendumului din 29 iulie. 46,24% dintre românii cu drept de vot au venit la urne, dintre care 87,52% au votat PENTRU demiterea lui Traian Băsescu, iar 11,15% au spus NU. Conform datelor BEC, referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu nu a întrunit numărul de voturi necesare pentru a fi validat. La vot ar fi trebuit să se prezinte 50% plus unu din numărul alegătorilor. Curtea Constituţională urmează să ia o decizie privind valabilitatea referendumului. USL cere CCR să ţină cont, în decizia de validare a scrutinului, de datele recensământului din 2011 care arată că există aproximativ 16 milioane de români cu drept de vot şi nu 18 milioane. Într-un astfel de scenariu, referendumul ar fi declarat valabil, iar Băsescu ar fi demis.

RomaniaTV.net
01 aug. 2012, 07:33
REZULTATE FINALE REFERENDUM 2012. BEC: 46,24% dintre alegători au votat. 87,52% au spus „DA”

Potrivit rezultatelor finale, prezenţa la vot a fost de 46,24% (8.459.053 alegători au venit la vot din totalul de 18.292.464 de români înscrişi în listele electorale).

Dintre cei care au venit la urne, 87,52% (7.403.836 de alegători) au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu, iar 11,15% (943.375 de alegători) s-au pronunţat împotrivă.

Numărul voturilor nule: 111.842 (1,32%).

Preşedintele BEC, Gabriela Bogasiu, a anunţat că procesul-verbal privind rezultatele finale ale referendumului va fi înaintat Curţii Constituţionale, unde se va întocmi un proces-verbal de predare-primire.

Curtea Constituţională este instituţia care validează sau invalidează rezultatele referendumului de demitere a preşedintelui României, prin hotărâre.

Conform reglementărilor legale în vigoare, pentru a fi validat referendumul din 29 iulie, era necesar ca la urne să se prezinte cel puţin 50% plus unu din numărul alegătorilor.

Potrivit legii, plenul Curţii Constituţionale decide „cu o majoritate de două treimi asupra valabilităţii referendumului”Practic, judecătorii CCR vor stabili  „dacă a fost respectată procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia„. 

„Înaintea publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, hotărârea Curţii Constituţionale se prezintă Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună„, mai prevede legea.

Aşa cum prevede legea, decizia CCR privind valabilitatea referendumului trebuie luată cu 6 voturi din 9, plenul Curţii fiind format din 9 judecători.

În condiţiile în care CCR stabileşte că nu au fost îndeplinite condiţiile de valabilitate, Parlamentul va decide asupra procedurii de urmat. „În situaţia în care Curtea Constituţională va stabili că nu au fost îndeplinite condiţiile de valabilitate stabilite de lege, Parlamentul României va lua act de hotărârea acesteia şi va decide asupra procedurii de urmat„, prevede Hotărârea Parlamentului nr. 34 din 6 iulie (art.3).