REZULTATE ALEGERI GERMANIA. Merkel, victorie triumfală, dar nu şi majoritate absolută. Acum, MAREA PROVOCARE

Cancelarul german Angela Merkel a obţinut o victorie triumfală în alegerile legislative de duminică, partidul său conservator (CDU-CSU) însumând 41,5% din voturile exprimate, potrivit unor rezultate oficiale parţiale. După aceste rezultate, urmează marea provocare, aceea a găsirii unui partener de coaliţie.

RomaniaTV.net
23 sept. 2013, 05:51

Aliatul său liberal (FPD) este dat afară din Bundestag pentru prima dată în istoria republicii de după unificare, din cauză că nu a atins pragul de 5% (4,8%), iar Partidul Social-Democrat (SPD), cu care Merkel urmează să discute formarea unei „mari coaliţii” a obţinut 25,7% din voturi.

CITEŞTE ŞI: Angela Merkel, la al treilea mandat de cancelar. Cine este cea mai puternică femeie din lume

Verzii au înregistrat o scădere sensibilă, cu 8,3% din voturile exprimate (cu 2,3 puncte procentualemai puţin ca la alegerile precedente), iar Die Linke (stânga radicală) a scăzut cu 3,3 puncte procentuale, la 8,6%.

O nouă mişcare antieuro, Alternative für Deutscheland (AfD), creată în primăvară, a atins 4,7%, sub pragul de 5% necesar pentru a fi reprezentată în Camera inferiioară a Parlamentului german.

CITEŞTE ŞI: Merkel promite „patru noi ani de succes” şi salută „super-rezultatul” conservatorilor

Prezenţa la urne a fost de 71,5%, un pic mai bună decât cele 70,8% din 2009, un record de slabă participare.

Urmează marea provocare: găsirea unui partener de coaliţie

Conservatorii au câştigat, dar marea provocare este acum găsirea unui partener de guvernare. Dacă FDP – partenerul de până acum al conservatorilor care, potrivit rezultatelor parţiale, a obţinut doar 4,8% din voturi (sub pragul minim parlamentar de 5%) – nu va reuşi să intre în parlament, atunci Angela Merkel va trebui aproape sigur să accepte o „mare coaliţie” cu Partidul Social-Democrat (SPD), un scenariu perfect realist dacă se ţine cont de faptul că CDU-CSU şi SPD au mai guvernat împreună în perioada 2005-2009, potrivit unei corespondenţe a Agerpres.

Acest lucru ar însemna că CDU-CSU şi SPD ar avea împreună 503 din 630 de locuri în Bundestag (adică o majoritate parlamentară de 67,2%, din care 41,5% CDU-CSU şi 25,7% SPD, conform rezultatelor parţiale de până acum). Această colaborare între centru-dreapta şi centru-stânga a funcţionat în perioada 2005-2009, când în cabinetul Merkel de la acea vreme Peer Steinbruck a deţinut postul de ministru de finanţe. De această dată, însă, Steinbruck a anunţat că nu va participa la o astfel de coaliţie, deşi partidul său nu a respins explicit varianta guvernării alături de conservatori. În plus, SPD a înregistrat
cel mai slab scor electoral de după Al Doilea Război Mondial.

Negocierile între CDU-CSU şi SPD ar putea dura chiar şi câteva luni, iar noul guvern ar putea fi nevoit să adopte măsuri de stânga precum impunerea unui salariu minim orar sau creşteri ale taxelor pentru cei cu venituri ridicate.

O altă variantă aflată la dispoziţia conservatorilor este coalizarea cu Verzii, care au fost votaţi de 8,7% din germani, potrivit rezultatelor parţiale.

Acest scenariu, prin care CDU-CSU şi Verzii ar aduna 50,2% din mandate în Bundestag, conform aceloraşi rezultate preliminare, pare destul de greu de pus în practică, mai ales după ce mai multe tentative la nivel regional ale acestui tip de coaliţie s-au terminat prost.