REZULTATE REZIDENTIAT 2019. Veşti bune pentru cei cu punctaje de trecere, vor putea semna contracte şi în privat. S-a dat OUG

Publicat: Miercuri, 11 Decembrie 2019 10:00 // Actualizat: Miercuri, 11 Decembrie 2019 11:07 // Sursa: romaniatv.net

Guvernul a adoptat OUG care permite ca pregătirea în rezidențiat să fie desfășurată în spitale militare și private, ministrul Sănătății Victor Costache subliniind că acest cadru legal oferă șansa formării unui număr mai mare de specialiști.

Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care se permite desfășurarea rezidențiatului în spitale militare și private. Guvernul a adoptat OUG care permite ca pregătirea în rezidențiat să fie desfășurată în spitale militare și private, ministrul Sănătății Victor Costache subliniind că acest cadru legal oferă șansa formării unui număr mai mare de specialiști, scrie Mediafax.

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.

REZULTATE REZIDENTIAT 2019. Când se anunţă notele finale, după contestaţii. Cum se face repartiţia

Conform documentului, pregătirea în rezidenţiat se va defășura în mod descentralizat, regional, la nivelul centrelor universitare cu facultăţi de medicină, medicină dentară şi farmacie acreditate, prin departamentele de învăţământ postuniversitar medical, medico-dentar şi farmaceutic, inclusiv în cabinete medicale individuale de medicină de familie, precum şi în unităţi sanitare și unități medico-militare ale ministerelor cu reţea sanitară proprie, sau în unităţi sanitare aflate în administrarea unităţilor publice locale, informează Ministerul Sănătății, printr-un comunicat de presă.

„De asemenea, pregătirea în rezidențiat se va putea desfășura și în cadrul unităților sanitare private și în instituțiile de învățământ superior particulare acreditate, care au în structură programe de studii universitare de licență în domeniul medicină, medicină dentară, farmacie, în condițiile îndeplinirii de către acestea a criteriilor și condițiile de pregătire în rezidențiat aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii", se arată în sursa citată.

Actul normativ adoptat mai stabilește reglementări privind coordonatorii de program în rezidențiat, responsabilii de formare, drepturile și obligațiile pentru spitale, dar și pentru rezidenți.

"Am reușit ca, într-un timp record, să organizăm în bune condiții concursul de intrare în Rezidențiat și să salvăm o generație de specialiști în condițiile în care înregistrăm o lipsă a resursei umane în sistemul sanitar. Prin reglementările de astăzi eliminăm inechitățile existente elaborând cadrul legal care dă posibilitatea formării unui număr mai mare de specialişti atât în sistemul public, cât și în unități sanitare private și instituții de învățământ superior particulare acreditate care îndeplinesc toate condițiile de pregătire.
Astfel, toți cei care au obținut la concurs peste 60% din punctajul pe domeniu, vor intra în pregătire. Avem înregistrat un record privind numărul de rezidenţi pe care-l vom pregăti, estimam 7159 rezidenți, în România şi sperăm ca efectele să se vadă în câţiva ani", a spus Victor Costache, ministrul Sănătății.

Față de cele 3.960 locuri alocate domeniului medicină generală au fost identificate soluții pentru ca peste 900 tineri care au obținut punctaj minim de promovare și care nu puteau fi încadrați în sistemul actual de formare aferent medicilor rezidenți să intre, suplimentar, în pregătire.

În prezent, se lucrează și pentru integrarea celor din domeniile medicină dentară şi farmacie, mai transmite Ministerul. „Pentru a nu exista disfuncționalități în comunicare, între cei promovaţi la Rezidenţiat şi Centrul de Resurse Umane din Sănătatea Publică (CRUSP), unitatea aflată în subordinea MS şi care se ocupă de repartizarea pe specialităţi a noilor medici rezidenţi, se va forma un grup suport. Acesta va fi alcătuit din reprezentanți ai MS și reprezentanţii celor admişi, astfel încât părţile să lucreze împreună și transparent în vederea integrării tuturor celor care au obținut peste 60% din punctajul pe țară, pe domeniu", arată comunicatul.

Rolul grupului va fi acela de îndrumare, ca noii medici rezidenţi să aibă toate informaţiile necesare unor opţiuni clare. Suplimentar, Ministerul Sănătății pune la dispoziţie o adresă de e-mail, creată pentru cei care doresc consultanţă cu privire la alegerea locului unde îşi vor definitiva pregătirea de specialitate, precum şi un număr special de telefon.La CRUSP va exista până în luna februarie, anul viitor, un birou dedicat acestor informări şi consultări.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
OUG rezidentiat rezidenţiat rezidentiat 2019 rezultate rezidentiat 2019
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8583
RON
22 Sep
noapte 13 °
zi 28 °
Ultimele joburi adaugate
24 H