Riposta UE la taxele vamale impuse de Trump. Se pregătesc contramăsuri în valoare de 28 miliarde de dolari!

Uniunea Europeană (UE) se pregătește să riposteze față de taxele vamale impuse de admininistrația Trump. Măsurile ar urma să vizeze importuri din SUA în valoare de până la 28 de miliarde de dolari!
Irina Dumitrescu
06 apr. 2025, 19:56
Riposta UE la taxele vamale impuse de Trump. Se pregătesc contramăsuri în valoare de 28 miliarde de dolari!

Taxele vamale impuse de SUA la inițiativa lui Donald Trump nu vor rămâne fără răspuns din Europa.

Statele UE vor încerca, în următoarele zile, să definitiveze o poziţie unitară contra noilor tarife impuse de Trump. Astfel, ar urma să fie aprobat un prim set de măsuri ce vizează importuri din SUA în valoare de până la 28 de miliarde de dolari, de la aţă dentară până la diamante, relatează CNBC, potrivit ziare.com.

Măsurile plănuite de UE vor alinia ”bătrânul continent” la cele deja anunţate de China şi Canada, tot ca răspuns la politica economică a administrației Trump.

Se poate vorbi, astfel, despre contextul unui posibil război comercial global, cu risc de scumpire a bunurilor pentru miliarde de consumatori şi de aruncare a economiilor lumii în criză.

UE se confruntă cu tarife de 25 la sută la importurile de automobile, oţel şi aluminiu, precum şi cu tarife ”reciproce” de 20 la sutî, începând de miercuri, pentru aproape toate celelalte bunuri, conform deciziilor anunțate de Donald Trump.

Tarifele impuse de SUA acoperă aproximativ 70 la sută din exporturile UE către Statele Unite, în valoare totală de 532 de miliarde de euro (585 miliarde de dolari) anul trecut, iar alte taxe vamale sunt aşteptate să afecteze cuprul, produsele farmaceutice, semiconductoarele şi lemnul.

Citește și Efectele taxelor impuse de Trump asupra României. Economist: ”Globalismul o să moară atunci când o să moară de bătrânețe, nu când a decretat un președinte”

Acestea fiind datele problemei, Comisia Europeană, care coordonează politica comercială din UE, va propune statelor membre, luni, o listă de produse americane care să fie vizate de taxe suplimentare ca răspuns la tarifele impuse de SUA pe oţel şi aluminiu, evitând deocamdată aplicarea generalizată a tarifelor ”reciproce”.

Lista ar urma să includă carne, cereale, vin, lemn şi articole de îmbrăcăminte, dar şi produse precum gumă de mestecat, aţă dentară, aspiratoare şi hârtie igienică, precizează sursa citată.

Un produs care a stârnit dezbateri în interiorul UE este bourbonul american. Comisia a propus un tarif de 50 la sută, ceea ce a provocat ameninţarea lui Trump de a introduce un tarif de 200 la sută pentru băuturile alcoolice europene dacă măsura va fi adoptată.

UE, a cărei economie este puternic dependentă de comerţul liber, vrea să obţină o susţinere largă pentru orice reacţie, menţinând astfel presiunea asupra lui Trump, pentru a intra în negocieri.

Luni dimineaţă, în Luxemburg va avea loc prima reuniune politică de la anunţul tarifelor impuse de SUA, unde miniştrii responsabili de comerţ din cele 27 de state membre vor discuta impactul măsurilor americane şi cele mai bune căi de reacţie.

Diplomaţii europeni au declarat că principalul obiectiv este exprimarea unei poziţii comune: disponibilitatea de a negocia eliminarea tarifelor, dar şi pregătirea de a adopta contramăsuri dacă negocierile eşuează.

”Marea noastră temere după Brexit era destrămarea unităţii prin acorduri bilaterale, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Sigur, acum avem o situaţie diferită, dar toată lumea înţelege că interesul este într-o politică comercială comună”, a spus un diplomat UE.

În interiorul Uniunii, opiniile privind răspunsul variază. Franţa consideră că UE ar trebui să meargă dincolo de tarife, iar preşedintele Emmanuel Macron a sugerat ca firmele europene să suspende investiţiile în SUA până când ”lucrurile vor fi clarificate”.

Irlanda, care trimite aproape o treime din exporturi în SUA, a cerut o reacţie ”echilibrată şi raţională”, în timp ce Italia, al treilea cel mai mare exportator din UE către SUA, a pus sub semnul întrebării necesitatea unor măsuri de retorsiune.

”Este un echilibru dificil. Măsurile nu pot fi prea slabe, pentru că nu aduc SUA la masa negocierilor, dar nici prea dure, pentru că riscă o escaladare”, a declarat un alt diplomat european.

Discuţiile cu Washingtonul nu au dus până acum la rezultate. Comisarul european pentru comerţ, Maroš Šefčovič, a descris dialogul de două ore cu oficialii americani ca fiind ”direct”, explicându-le acestora că tarifele SUA sunt ”nocive şi nejustificate”.

Votul asupra primului val de tarife de răspuns va avea loc miercuri, şi este de aşteptat să fie aprobat, cu excepţia improbabilă în care o majoritate calificată, 15 state membre reprezentând 65% din populaţia UE, se opune.

Aceste contramăsuri ar urma să intre în vigoare în două etape: o parte pe 15 aprilie, iar restul o lună mai târziu.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va purta şi discuţii separate, luni şi marţi, cu directori executivi din industriile de oţel, auto şi farmaceutică, pentru a evalua impactul tarifelor şi pentru a decide următorii paşi.

Ursula von der Leyen spune că sunt pregătite contramăsurile pentru SUA. „Nu vrem neapărat să ne răzbunăm, dar avem un plan solid pentru a face acest lucru”, a subliniat ea.

Citește și Vameșii americani se conformează deciziilor lui Trump. Au început să aplice tariful de 10 la sută pentru toate importurile. Ce îl nemulțumește pe șeful Casei Albe în privința României

DailyBusiness
Cum să slăbești dacă ai peste 50 de ani. Ce este și cum funcționează dieta inversă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Vacanță de coșmar pentru Laura Cosoi! „A fost imobilizat vreo 4 zile!“
Fanatik.ro
Procesul care îl poate ruina pe Klaus Iohannis, blocat de o manevră. Ce a cerut moștenitoarea casei din Sibiu în instanță
Capital.ro
Se schimbă banii. EURO se transformă. Se aplică în toate statele membre UE
Playtech.ro
Şoseaua din România care încurcă şi cei mai experimentaţi şoferi. 'M-am rătăcit de patru ori'. Ce se întâmplă, de fapt, pe drumul care...
DailyBusiness
500 de lei de la stat pentru chirie. Ce trebuie să faci ca să primeşti toţi banii
Adevarul
Fost ofițer SRI, despre o tehnică inedită de vânzare a apartamentelor: „Sunt chestii psihologice la care noi, într-adevăr, răspundem”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Noi reguli în construcții. Mulți români vor fi afectați
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul crimei din Mureș! Tânăra care a făcut contul de TikTok cu numele lui Emil Gânj îl cunoaște pe asasin. Ce mărturisiri le-a făcut anchetatorilor
Cancan.ro
Oficialul cu reputație de gigolo, prins în flagrant! Amanta unui ministru zboară cu avionul militar la… manichiură!
Playsport.ro
Toate restricțiile medicale ale șoferilor, notate pe permisul de conducere. Noutăţi în Codul Rutier de care trebuie să ai habar
Capital.ro
TAXĂ nouă pentru proprietarii de mașini. Guvernul te obligă să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cea mai frumoasă fotbalistă a României, în costum de baie la petrecerea burlăcițelor
stirilekanald.ro
Stegarul Dac, pe moarte în închisoare, la Penitenciarul Rahova! Strigătul disperat de ajutor al soției sale: „Arată și miroase a moarte”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Vouchere de 1.275 de lei pe lună pentru oricine. Ministerul Muncii anunță unde și cum se fac înscrierile VIDEO
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Statul român își lasă activele să putrezească: pierderi certe de 140 milioane lei și risc de 9 miliarde. Cine e de vină?