Risc de escaladare a războiului. Israelul l-a ucis în Liban pe nr. 2 din Hamas. Reacţie dură a mişcării teroriste

Atacul din Liban s-a soldat cu şase morţi. Doi lideri din aripa militară a Hamas, ucişi şi ei alături de al-Arouri, numărul 2 în ierarhia Hamas. Risc crescut de extindere regională a conflictului. Forţele israeliene au fost plasate în stare de alertă.
Filip Stan
03 ian. 2024, 00:06
Risc de escaladare a războiului. Israelul l-a ucis în Liban pe nr. 2 din Hamas. Reacţie dură a mişcării teroriste

Lovitura cu dronă de marţi seara de la Beirut, pe care Hamas o atribuie Israelului şi în care a murit numărul 2 din biroul politic al mişcării palestiniene, Saleh al-Arouri, ar fi ucis în total şase persoane, inclusiv doi lideri ai aripii militare a Hamas, Brigăzile al-Qassam. Atacul a stârnit furia liderilor Hamas şi Hezbollah, iar forţele israeliene au fost plasate în stare de alertă anticipând acţiuni de răzbunare. Deşi Israelul nu şi-a asumat oficial responsabilitatea atacului din Liban, mulţi se tem că ar putea duce la o escaladare şi la o extindere a conflictului în regiune.

Forţele militare ale Israelului au fost plasate în stare de „capacitate de luptă înaltă”, a declarat un purtător de cuvânt de rang înalt, fără să recunoască implicarea ţării sale în moartea liderului Hamas ucis la Beirut. Contraamiralul Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei israeliene, nu a făcut marţi seară nicio referire directă la uciderea lui Saleh al-Arouri într-un atac cu dronă în Beirut. Dar, în ceea ce ar putea fi văzut ca o aluzie la acesta şi sugerând că episodul ar putea creşte riscul unei escaladări a conflictului în tot Orientul Mijlociu, Associated Press relatează că Hagari a spus: „Suntem concentraţi şi rămânem concentraţi pe lupta împotriva Hamas. Suntem în stare de pregătire ridicată (de luptă), gata pentru orice scenariu”.

VIDEO. Cerul s-a luminat de rachete în loc de artificii în Israel. Revelion în buncăre la Tel Aviv

Moartea lui Saleh al-Arouri survine înaintea unei vizite în regiune a secretarului de stat american Antony Blinken, iar administraţia preşedintelui Joe Biden a încercat să prevină extinderea conflictului, avertizând în repetate rânduri Hezbollah şi Iranul, susţinătorul său regional, să nu escaladeze violenţele, precizează AP.

REACŢIA HAMAS ŞI HEZBOLLAH: „O mişcare ai cărei lideri şi fondatori cad martiri pentru demnitatea poporului şi a naţiunii noastre nu va fi învinsă niciodată”,

Şeful Hamas, Ismail Haniyeh, a transmis marţi seara o declaraţie fermă la televiziune, prin care a calificat drept asasinat uciderea lui Saleh al-Arouri în Liban. Hamas dă vina pe Israel pentru atacul cu dronă.


„Asasinarea liderului al-Arouri şi a fraţilor săi de către ocupaţie este un act terorist în toată regula, o încălcare a suveranităţii Libanului şi o extindere a agresiunii. Ocupaţia nazistă poartă responsabilitatea pentru această agresiune şi nu va reuşi să înfrângă voinţa de rezistenţă şi rezistenţa fermă a poporului nostru şi rezistenţa sa curajoasă”, a transmis Haniyeh.

La rândul său, mişcarea Hezbollah din Liban, în fieful căreia s-a petrecut atacul, a spus că „are degetul pe trăgaci” şi îşi pregăteşte răspunsul pentru moartea liderului de rang înalt al Hamas. „Asasinarea” lui Arouri şi a altor două figuri de rang înalt din Hamas este „un atac grav asupra Libanului”, a declarat grupul într-o postare pe Telegram, marţi seară, relatează The Guardian. „(Este) o evoluţie periculoasă în cursul războiului dintre inamic şi axa rezistenţei, (care) nu va rămâne fără răspuns sau pedeapsă. Rezistenţa are degetul pe trăgaci”, a transmis Hezbollah.

Jihadul Islamic, o grupare aliată cu Hamas, a jurat răzbunare pentru uciderea lui Arouri afirmând că „nu va rămâne nepedepsită”.

Lovitura din interiorul Libanului care l-a ucis pe Saleh al-Arouri, un înalt oficial al biroului politic al Hamas, a ucis şi doi lideri din aripa armată a Hamas, Samir Findi Abu Amer şi Azzam al-Aqraa Abu Ammar, a relatat Reuters, citând un canal de televiziune al Hamas. Aceştia erau lideri ai brigăzii al-Qassam, aripa armată a Hamas. Brigăzile Qassam au sprijinit întotdeauna utilizarea tacticilor de terorism împotriva Israelului.

CINE A FOST SALEH AL-AROURI ŞI DE CE ERA UN LIDER IMPORTANT?

Moartea unei figuri de rang înalt din Hamas, Saleh al-Arouri, într-un atac cu dronă la Beirut, reprezintă o victorie semnificativă pentru Forţele de Apărare ale Israelului, în contextul în care campania militară împotriva grupării Hamas continuă, scrie The Guardian.

Deşi mai puţin influent decât liderii Hamas din Gaza, Arouri era considerat un jucător-cheie în cadrul mişcării, conducând operaţiunile acesteia în Cisiordania din exil în Siria, Turcia, Qatar şi, în cele din urmă, Liban, după lungi perioade petrecute în închisorile israeliene. În calitate de oficial de rang înalt al grupului în Liban, el a jucat un rol important în consolidarea relaţiilor Hamas cu gruparea şiită libaneză Hezbollah şi, prin intermediul acesteia, cu Iranul, principalul susţinător al ambelor grupări. Arouri s-a întâlnit de mai multe ori cu liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, precum şi cu oficiali iranieni din Liban, iar surse din cadrul Hamas au declarat că a colaborat cu aceştia pentru a coordona poziţiile privind conflictul din Gaza.

Încă un ostatic cu cetăţenie română, ucis de Hamas. Inbar Haiman „Pink” era o artistă renumită. Mesajul premierului Ciolacu după decesul tinerei de 27 de ani

Născut în 1966 în oraşul Aroura din Cisiordania, el era membru al Biroului Politic al Hamas din 2010 şi vicepreşedinte al acestuia din octombrie 2017, potrivit site-ului Mapping Palestinian Politics (MPP).

El a fost, de asemenea, fondatorul aripii militare a Hamas în Cisiordania şi, potrivit Associated Press, a fost o ţintă a premierului israelian, Benjamin Netanyahu, chiar înainte ca gruparea să lanseze atacurile din 7 octombrie asupra Israelului.

Potrivit MPP, Arouri a condus delegaţia Hamas în discuţiile succesive de reconciliere cu Fatah, grupul militar şi politic rival, şi a ajutat la negocierea eliberării soldatului israelian capturat Gilad Shalit în 2011, în schimbul a 1.027 de palestinieni deţinuţi de Israel.

El s-a alăturat Hamas în 1987 şi a condus mişcarea studenţească islamică înainte de a ajuta la înfiinţarea aripii militare a Hamas în Cisiordania. A fost reţinut în repetate rânduri de Israel, potrivit MPP, inclusiv pentru perioade lungi de timp, între 1985 şi 1992 şi între 1992 şi 2007.

În conflictul cu Israelul, Arouri a fost văzut ca un adept al liniei dure. El a contribuit la fondarea aripii militare a grupului, Brigăzile Izz el-Deen al-Qassam, iar Israelul l-a acuzat că a orchestrat atacuri soldate cu morţi de-a lungul anilor.

The Times of Israel a relatat că oficialii serviciilor de informaţii israeliene cred că a ajutat la planificarea răpirii şi uciderii a trei adolescenţi israelieni – Gilad Shaar, Eyal Yifrach şi Naftali Fraenkel – în iunie 2014, precum şi a multor alte atacuri.

În 2010, el a fost deportat de Israel în Siria, unde a trăit timp de trei ani înainte de a se muta în Turcia. În momentul morţii sale, el se afla în Liban.

Un oficial Hamas a declarat că acesta se afla, de asemenea, „în centrul negocierilor” privind rezultatul războiului din Gaza şi eliberarea ostaticilor, conduse de Qatar şi Egipt.

Premierul interimar al Libanului, Najib Mikati, a condamnat o „nouă crimă israeliană” , o încercare de atragere a Libanului în război şi a declarat că ţara sa va depune o plângere la Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite.

Între timp, presa de stat din Iran afirmă că moartea lui al-Arouri „va motiva fără îndoială şi mai mult rezistenţa să lupte împotriva Israelului”.

CONSILIERUL LUI NETANYAHU: MOARTEA LUI AL-AROURI, O „LOVITURĂ CHIRURGICALĂ”
Israelul afirmă că „indiferent cine a făcut-o”, moartea, marţi, la Beirut, a lui Saleh al-Arouri, un înalt oficial Hamas, nu este o încercare de a provoca Libanul într-un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu, ci o operaţiune ţintită.

Mark Regev, consilier al premierului israelian Benjamin Netanyahu şi fost ambasador israelian în Marea Britanie, a subliniat într-un interviu acordat postului de televiziune MSNBC că Israelul nu şi-a asumat responsabilitatea pentru acest atac. „Dar oricine a făcut-o, trebuie să fie clar – acesta nu a fost un atac asupra statului libanez … oricine a făcut acest lucru a folosit o lovitură chirurgicală împotriva conducerii Hamas”, a spus Regev.

THE WASHINGTON POST: ISRAELUL A EXECUTAT ATACUL DIN LIBAN

Washington Post relatează că oficialii americani din domeniul apărării au ajuns deja la concluzia că Israelul „este responsabil” pentru explozia din Beirut care l-a ucis pe Saleh al-Arouri.

Ziarul citează „un înalt oficial american din domeniul apărării, care a vorbit sub protecţia anonimatului pentru a discuta despre operaţiuni sensibile”, care a declarat că Forţele de Apărare Israeliene (IDF) sunt responsabile pentru lovitura care l-a vizat pe Arouri, iar în prezent, IDF efectuează „o evaluare pentru a stabili dacă acesta a fost ucis”.

Dacă se va confirma că Israelul este responsabil pentru moartea lui Saleh al-Arouri, acest lucru ar putea indica o escaladare a „campaniei mondiale de asasinare a liderilor Hamas” semnalată de premierul Benjamin Netanyahu imediat după atentatele din 7 octombrie.

The Guardian scrie că oficialii din Israel au informat în mod repetat jurnaliştii că serviciile sale secrete vor viza lideri de rang înalt ai organizaţiei militante islamiste din întreaga lume.

În noiembrie, Netanyahu a declarat într-o conferinţă de presă că a instruit Mossadul, serviciul extern de informaţii israelian, să „asasineze toţi liderii Hamas oriunde s-ar afla. La începutul lunii decembrie, o înregistrare care s-a scurs în presă a dezvăluit că Ronen Bar, şeful Shin Bet, agenţia de securitate internă a Israelului, le-a spus parlamentarilor israelieni că liderii Hamas „vor fi ucişi în Gaza, în Cisiordania, în Liban, în Turcia, în Qatar, peste tot. Va dura câţiva ani, dar vom fi acolo pentru a face acest lucru”, a afirmat Ronen Bar.

Au fost făcute comparaţii explicite cu celebra campanie de asasinate după atacul din 1972 al unei facţiuni palestiniene înarmate asupra echipei israeliene de la Jocurile Olimpice de la Munchen. Există, totuşi, îngrijorări serioase că strategia s-ar putea întoarce împotriva lor. „Când am vorbit cu foste ţinte ale asasinatelor comise de Israel, inclusiv cu una care a fost rănită foarte grav de o scrisoare-capcană, aceştia au spus că nu au fost descurajaţi, ci au devenit mai determinaţi. Şi alţii sugerează că orice rău făcut organizaţiilor extremiste şi teroriste este doar temporar. În cele din urmă, analiştii spun că sunt foarte imprevizibile consecinţele asasinatelor. Moartea unui lider ar putea forţa o grupare să schimbe strategia sau chiar să renunţe la violenţă, dar ar putea, în egală măsură, să ducă la ascensiunea unui alt lider mai intransigent, scrie The Guardian.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Ce conține gluten și cum știi dacă ai intoleranță la el. Se găsește în aceste alimente cumpărate masiv de români
Capital.ro
Lege pentru TOATE FEMEILE din România. Sumele pe care le pot primi DIRECT de la stat
Playtech.ro
Imagini INTERZISE cu Simona Halep! Așa arăta înainte să-și micșoreze sânii, pozele sunt indecente
DailyBusiness
Produsule Lidl iubite de milioane de români intră la promoție!
Adevarul
Ce bani avea Florian Coldea când conducea SRI. Profitul incredibil făcut din consultanţă, după ce s-a pensionat
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Monica Bârlădeanu, test pentru Valeriu Gheorghiță. Răspunsul doctorului
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță nu bag nici acum mâna în foc”
Cancan.ro
MEGA-BOMBĂ! Cristina Cioran e însărcinată cu Alex Dobrescu
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Dovezile găsite acasă la Alexandru Piscan, presupusul spion al rușilor: fotografii și filmări detaliate de la o unitate NATO! Anchetatorii au făcut descoperiri surprinzătoare
Capital.ro
Rămâi FĂRĂ PERMISUL de conducere. Șoferii au interzis să facă asta pe trecerea de pietoni
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
Scandal la Cluj între Simona Halep și Sorana Cîrstea!
stirilekanald.ro
Descoperirea secolului! Breaking news!
substantial.ro
Parintele Calistrat Chifan recomanda rugaciune si calm în situatii dificile: ‘Totul e in mana lui Dumnezeu!’
MediaFlux
MOSCOVA AMENINȚĂ ROMÂNIA! Atac dur chiar de la KREMLIN la adresa BUCUREȘTIULUI
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'