RISC de izbucnire a unei EPIDEMII la Bucureşti. Licitaţia pentru dezinsecţie şi deratizare, BLOCATĂ

Licitaţia privind serviciul de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie al Capitalei este, în acest moment, blocată după cum a anunţat primarul general Gabriela Firea. În aceste condiţii există riscul izbucnirii unei epidemii, anunţă municipalitatea. 

28 iun. 2016, 12:02
RISC de izbucnire a unei EPIDEMII la Bucureşti. Licitaţia pentru dezinsecţie şi deratizare, BLOCATĂ

Contractul pentru asigurarea serviciului public de dezinsecție, dezinfecție și deratizare, încheiat de Primăria Capitalei cu SC 3D România, a expirat pe 11 decembrie 2015, după aproape 20 de ani și mai multe acte adiționale ulterioare.

Astfel, în acest moment, în București, acest serviciu nu este asigurat prin contract de niciun operator.

„În ceea ce priveşte programul de dezinsecţie şi deratizare, acesta trebuie aplicat în regim de urgenţă în întreaga Capitală. Pentru că licitaţia este în acest moment blocată, am luat măsurile necesare pentru o procedura simplificată. De asemenea, se vor lua măsuri urgenţe pentru toaletarea copacilor, atât din parcuri cât şi de pe aliniamentele stradale, pentru ca, în caz de furtună, să nu mai reprezinte un pericol pentru cetăţeni”, a declarat primarul general Gabriela Firea, în urma întâlnirii de luni cu primarii de sector. 

Există riscul izbucnirii unei epidemii

Primăria Capitalei a demarat în urmă cu mai mult timp o procedură pentru delegarea gestiunii acestui serviciu public, numai că aceasta presupune parcurgerea a 8 etape, care nu au fost încă finalizate până acum.

„Avand in vedere ca in data de 11.12.2015 a fost finalizat Contractul Incheiat cu SC 3D Romania SA, iar aprobarea si parcurgerea procedurii de delegare a gestiunii pana la finalizarea acesteia cu incheierea Contractului de delegare a gestiunii, poate necesita o perioada mai mare de un an si jumatate neefectuarea serviciului pe o perioada lunga, ameninta grav starea de sanatate a populatiei riscand astfel izbucnirea unor epidemii asa cum s-a precizat anterior. Vorbind de epidemie, putem mentiona ca Municipiul Bucuresti este considerat teritoriul de risc privind infestarea cu virusul West Nile transmis de tantari. Nu trebuie omis nici faptul ca in data de 3 februarie 2016 mass-media a semnalat existenta unui caz de infestare cu virusul Zika in Romania, virus transmis de tantar. De asemenea, trebuie avut in vedere ca prin activitatile de deratizare, dezinsectie, dezinfectie sunt combatuti vectori (sobolani, tantari) care migreaza de la un obiectiv la altul, inmultindu-se foarte rapid, neexistand nici un control asupra evolutiei acestora. Tratamentele pentru combaterea acestor vectori trebuie sa se aplice in mod continuu, intreruperea acestora ar conduce la compromiterea rezultatelor realizate pana in prezent”, se precizează în raportul de specialitate al Primăriei Capitalei atașat proiectului privind atribuirea în regim de urgență a acestui contract.

CITEŞTE ŞI Gabriela Firea: Am găsit 6.000 de litigii în Primărie. Va fi făcut un audit juridic privind achiziţiile

Vom plăti 10 milioane euro să scăpăm de ţânţari şi şobolani timp de un an jumate

În luna aprilie, Primăria Capitalei a lansat în SEAP licitaţia pentru serviciul public de salubrizare-activităţile de deratizare şi combatere ţânţari în municipiul Bucureşti, contract valabil pe o perioadă de 18 luni.

Potrivit acordului-cadru ce ar urma să fie încheiat cu un operator privat, „contractul aferent celor 18 luni este de aproximativ 46,04 milioane lei format din valoarea estimată pentru tratamente deratizare 9 luni de 8.416.943,92 lei şi valoarea estimată pentru tratamente combatere ţanţari pentru 9 luni de 12.514.569,65 lei. (…). Valoarea rezultată pentru perioada de 9 luni se multiplică cu 2 pentru cele 18 luni ale contractului rezultând valoarea estimată totală de 46.049.329,85 lei„, se arată în anunţul de licitaţie.

Serviciul de deratizare şi dezinsecţie în Capitală, delegat unei firme private pe opt ani

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat, la sfârşitul lunii martie, un proiect de hotărâre care prevede delegarea prin concesiune a serviciului public de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare în Capitală către o firma privată. Contractul va fi încheiat pentru o perioadă de opt ani şi are o valoare estimată de 340 milioane lei fără TVA.

Firma care va câştiga acest contract trebuie să dispună de un număr minim de 162 de agenţi calificaţi şi instruiţi pentru activităţile din teren. De asemenea, pe lângă angajaţii care se vor ocupa de deratizare, ofertanţii sunt obligaţi să aibă un manager, medic veterinar, inginer de mediu, inspector protecţia muncii, biolog, dispecer şi manager contract.

Operatorul privat care ar putea câştiga licitaţia trebuie să dispună de mai multe mijloace de transport, echipamente, aparate şi dotări:
– 18 Aparate portabile generatoare de ceaţă caldă Tip Fogger
– 4 Aparate portabile tip Nebulizatoare
– 100 Pompe manuale cu presiune prealabilă pentru ţânţari adulti
– 54 Autovehicule pentru deplasarea echipelor
– 12 Utilaje de mare capacitate generatoare de ceaţă rece tip ULV (Ultra Low Volume)
– 1 Mijloc de transport adecvat pentru transportul cadavrelor de rozătoare colectate, în vederea incinerării.

În ultimii 20 de ani, edilii Capitalei au achitat facturi de zeci de milioane de euro firmei 3D România pentru activitatea de combatere a şobolanilor şi a ţânţarilor. 

CITEŞTE ŞI Se caută terenuri pentru parcări. Firea: Proiectul de ridicare a maşinilor, inoportun