RISC MAJOR de AVALANŞE!!! Vremea începe să se încălzească în zilele următoare

Vremea se va încălzi în week-end, iar pe arii extinse sunt așteptate precipitații mixte, dar și sub formă de ninsoare, în special în zona montană. În ceea ce privește stabilitatea și evoluția stratului de zăpadă, există risc însemnat de avalanșă în Masivul Făgăraș și în Munții Bucegi.

RomaniaTV.net
09 ian. 2015, 11:09
RISC MAJOR de AVALANŞE!!! Vremea începe să se încălzească în zilele următoare

În ultimele 24 de ore, vremea a fost rece, geroasă noaptea şi dimineaţa. Cerul a fost variabil. Vântul a suflat slab la moderat, cu intensificări în zona înaltă din Bucegi, unde a spulberat zăpada. Stratul de zăpada a scăzut cu până la 4 cm în zona monitorizată .

La ora 14, stratul de zăpadă măssura: 140 cm la Bâlea-Lac, 65 cm la Vf.Omu, 55 cm la Sinaia, 50 cm la Predeal şi 36 cm la Fundata.

Vremea va intra într-un proces de încălzire. Cerul variabil de la începutul intervalului va deveni mai mult noros. În cursul zilei va ninge pe arii relativ extinse. Stratul de zăpadă nou depus va fi de până în 5-10 cm. Vântul va deveni în general moderat, cu intensificări locale, până la tare în partea a doua a intervalului, viscolind sau spulberând zăpada.

  • Peste 1800 m: temperaturi minime: -15 la -12 gr.C; temperaturi maxime: -9 la -6 gr.C
  • Sub 1800 m: temperaturi minime: -14 la -11 gr.C; temperaturi maxime: -6 la -1 gr.C
  • Izoterma 0 grade: în urcare de la sol la 1200 m
  • Izoterma de -10 grade: în urcare de la 2200 m la 3200 m
  • Vantul la altitudinea de 2500 m: în prima parte a intervalului din sector vestic, apoi vest-nord-vestic, cu viteze în cre ş tere, de peste 80 km/h în cursul zilei.

RISC ÎNSEMNAT, atât în Masivul Făgăraş cât şi în Munţii Bucegi

În Masivul Făgăraş, în partea superioară a stratului circa 40 cm sunt din zăpada tip pulver, uşoară, cu rezistenţă foarte scăzută şi coeziune slabă între cristale, iar în Bucegi stratul de zăpadă pulver depăşeşte pe alocuri 30-40 cm. Zăpada de tip pulver este depusă peste structurile mai vechi formate predominant din cristale feţe plane, cristale cupă, intercalalte cu cruste de gheaţă, iar în Munţii Bucegi şi cristale fine. Spre sol sunt straturi mai vechi, stabilizate. Pe văi şi în zonele adăpostite sunt formate depozite însemnate de zăpadă, care vor continua să crească, urmare a ninsorilor prognozate şi a vântului care va viscoli sau spulbera zăpada. În zonele înalte sunt formate plăci de vânt, iar la nivelul crestelor, cornişe, cu rezistenţă scăzută. Stratul de zăpadă este mediu sau puţin stabilizat. Pe pantele suficient de înclinate, declanşarea avalanşelor este posibilă chiar în condiţiile unei slabe încărcări. Sunt posibile unele declanşări spontane de avalanşe medii sau chiar mari.

EVOLUŢIA VREMII ÎN INTERVALUL: 09.01.2015 ora 20 – 10.01.2015 ora 20

Vremea va continua să se încălzească. Cerul va fi mai mult noros. Pe arii extinse va ninge, iar spre sfârşitul intervalului, în zonele joase precipitaţiile pot fi şi mixte. Local cantităţile de precipitaţii vor fi mai însemnate, iar stratul de zăpadă nou depus poate depăşi 10-15 cm. Vântul va sufla în general moderat, cu intensificări locale, până la tare, viscolind sau spulberând zăpada.

Peste 1800 m: temperaturi minime: -14 la -9 gr.C; temperaturi maxime: -7 la -3 gr.C
Sub 1800 m
: temperaturi minime: -9 la -5 gr.C; temperaturi maxime: -3 la 2 gr.C

Cea mai GEROASĂ DIMINEAŢA din ultimii 50 de ani. Termometrele au înregistrat -34 de grade HARTA TEMPERATURILOR